Άρθρα
Financial Health: Απόκτησε υγιή σχέση με τα χρήματα, βελτίωσε τη ζωή σου!
Ο κύριος παράγοντας άγχους τα τελευταία πολλά χρόνια είναι τα οικονομικά!
Πώς θα καλύψω τα βασικά μου έξοδα; Πώς θα κάνω αποταμίευση; Πώς θα πραγματοποιήσω τους στόχους – όνειρά μου; Τι θα γίνει, αν μείνω χωρίς εργασία; Πώς τα παιδιά μου θα συνεχίσουν να ονειρεύονται, αν εγώ λείψω από δίπλα τους; Πώς θα αποπληρωθεί η υποθήκη του σπιτιού, αν μου συμβεί κάτι αναπάντεχο; Πώς θα αναπληρώσω το εισόδημά μου, αν μου συμβεί ένα ατύχημα και δεν μπορώ να δουλέψω; Ερωτήματα που μας απασχολούν καθημερινά, φορτώνοντας με περισσότερη ανασφάλεια και άγχος την ήδη φορτισμένη καθημερινότητά μας. Αναπάντητα ερωτήματα που γίνονται βαρίδια σε κάθε μας βήμα!
| Της Ευφροσύνης Στουργιώτου* |
Yπάρχουν άραγε απαντήσεις;
Μπορώ να έχω μια πιο “ισορροπημένη σχέση” με τα χρήματα;
Μπορώ να επιτύχω τα όνειρα – στόχους μου;
Μπορώ να βγω από την παγίδα της οικονομικής ανασφάλειας;
Με λίγα λόγια… Μπορώ να αποκτήσω Financial Health ή, αλλιώς, Οικονομική Υγεία;
Τι είναι η Οικονομική Υγεία
Οικονομική Υγεία είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία έχω τον έλεγχο των οικονομικών μου!
Σημαίνει να είμαι σε θέση, πρώτα από όλα, να καλύπτω τις τρέχουσες ανελαστικές δαπάνες, να είμαι προετοιμασμένος για πιθανά απρόβλεπτα έξοδα, ενώ παράλληλα να έχω και ένα πλάνο επίτευξης των μελλοντικών οικονομικών μου στόχων.
Τα βήματα για Οικονομική Υγεία
Η Οικονομική Υγεία δεν είναι κάτι ακατόρθωτο. Είναι μια σειρά από βήματα που ακολουθώντας τα μπορώ να έχω οικονομική ηρεμία στην καθημερινότητα, αλλά και να οδηγηθώ με ασφάλεια στην επίτευξη των ονείρων _ στόχων μου. Χρειάζεται απλά να κάνω το πρώτο βήμα και να μην περιμένω έως ότου οι συνθήκες είναι ιδανικές για να ξεκινήσω.
Το ξεκίνημα καθιστά τις συνθήκες ιδανικές! Ποια είναι αυτά τα βήματα;
- Καταγραφή των οικονομικών δεδομένων
Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζω με ακρίβεια την παρούσα οικονομική μου κατάσταση, τα έσοδα και (κυρίως) τα έξοδα του μήνα, του χρόνου. Αυτό μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά οι περισσότεροι από εμάς όχι μόνο δεν γνωρίζουμε πόσα χρήματα δαπανούμε, αλλά ούτε πού τα δαπανούμε!
Το βήμα αυτό είναι σημαντικό γιατί, ξέροντας πού βρίσκομαι, αυτόματα αναγνωρίζω πού οδηγούμαι διαιωνίζοντας την παρούσα κατάσταση. Ξέροντας πού οδηγούμαι, μπορώ να καταλάβω αν το πηδάλιο του καραβιού μου το κρατάω εγώ ή αν είμαι έρμαιο των “καιρικών” συνθηκών. - Καθορισμός μελλοντικών οικονομικών στόχων
Ορίζοντας τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους οικονομικούς, και μη, στόχους μου, μπορώ πιο εύκολα να υπολογίσω τα οικονομικά μεγέθη που απαιτούνται και να χαράξω μια ασφαλή πορεία για την επίτευξή τους. Για παράδειγμα, ένας βραχυπρόθεσμος στόχος μπορεί να είναι η ανακαίνιση του σπιτιού ή η αγορά ενός αυτοκινήτου.
Και ενώ είμαστε εξοικειωμένοι με τον προγραμματισμό βραχυπρόθεσμων στόχων, δεν ισχύει το ίδιο στην περίπτωση των μακροπρόθεσμων, όπως η δημιουργία ενός κεφαλαίου για τις σπουδές ή την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών ή η δημιουργία μιας άνετης ζωής κατά τη συνταξιοδότηση. - Διερεύνηση κινδύνων
H ζωή είναι απρόβλεπτη! Με αυτό ως δεδομένο μπορώ να πάρω εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για να προστατέψω όσα με κόπο έχω χτίσει έως τώρα, αλλά και να εξασφαλίσω την επίτευξη των μελλοντικών μου ονείρων _ στόχων.
Το μόνο που χρειάζεται να αποφασίσω είναι με ποιον τρόπο θα διαχειριστώ το οικονομικό ρίσκο: Θα το αναλάβω εξ ολοκλήρου, με τις όποιες συνέπειες, εγώ ή θα το μεταθέσω, διασφαλίζοντας τόσο τη δική μου ηρεμία, όσο και των αγαπημένων μου; - Σχεδιασμός και χάραξη στρατηγικής
Άπαξ και τα παραπάνω βήματα γίνουν όπως πρέπει να γίνουν, το μόνο που απομένει είναι η αναζήτηση λύσεων: Στην περίπτωση που αναλάβω το ρίσκο, πρέπει να βρω τις λύσεις στηριζόμενος στη δική μου τσέπη. Στην περίπτωση που μεταθέσω το ρίσκο, το κάνει ο Χρηματο/ασφαλιστικός μου σύμβουλος βρίσκοντας τις ενδεδειγμένες για μένα λύσεις. - Τακτική επανεξέταση
Ειδικά σε περιόδους που υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή, π.χ. γάμος, ένα νέο μέλος στην οικογένεια, μια αλλαγή εργασίας, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη, γιατί δημιουργούν μια καινούργια παρούσα κατάσταση, μια νέα πραγματικότητα, αλλάζοντας τα δεδομένα! Ίσως χρειαστεί αναθεώρηση των προτεραιοτήτων ή χάραξη καινούργιας στρατηγικής για την επίτευξη των ίδιων ή νέων στόχων _ ονείρων!
Κάποιος εύλογα θα μπορούσε να μου πει: «Ευφροσύνη, εγώ τα έχω όλα καλώς καμωμένα στη ζωή μου! Εργάζομαι, βέβαια, απίστευτα πολλές ώρες, αλλά είναι οι συνθήκες τέτοιες… Εξάλλου, έτσι πρέπει, προκειμένου να μπορέσω να επιτύχω όσα θέλω για τη ζωή τη δική μου και των αγαπημένων μου και να τους προσφέρω το επίπεδο ζωής που επιθυμώ να έχουν! Φυσικά υπάρχει άγχος, αλλά έτσι είναι η ζωή!».
Και έχετε απόλυτο δίκιο, αγαπητέ, γιατί αυτό ξέρουμε μέχρι σήμερα, γιατί έτσι μάθαμε!
Πώς θα ήταν, όμως, εάν μπορούσαμε να αφαιρέσουμε κάτι από αυτά που μου είπατε; Πώς θα σας φαινόταν να αφαιρούσαμε… το άγχος ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτού;
Η ευεξία (ευ + έχω ή κατά το πιο… ελληνικό wellness), που σήμερα είναι το ζητούμενο, είναι η διαρκής και ενεργητική διαδικασία, στην οποία ο κάθε άνθρωπος μαθαίνει ότι υπάρχουν επιλογές που μπορούν να τον οδηγήσουν προς μια ασφαλέστερη, ποιοτικότερη και μακροβιότερη ζωή, προς ένα γενικότερο “ευ ζην”, σε μια καλύτερη και ευτυχέστερη κατάσταση ύπαρξης (well being).
Το μόνο που χρειάζεται, λοιπόν, είναι να έχουμε επίγνωση και να κάνουμε επιλογές προς μια πιο επιτυχημένη ύπαρξη…
Είμαστε πέντε απλά βήματα μακριά από αυτήν την ιδανική κατάσταση, τη χωρίς άγχος ζωή. Πέντε βήματα μακριά από την Οικονομική Υγεία και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για εμάς και τους αγαπημένους μας.
Γιατί όπως έλεγε και ο Τόμας Τζέφερσον: «Η μεγαλύτερη ευτυχία μας δεν εξαρτάται από τις συνθήκες της ζωής στις οποίες έχουμε βρεθεί κατά τύχη, αλλά είναι πάντα το αποτέλεσμα μιας καλής συνείδησης, καλής υγείας, εργασίας και ελευθερίας σε όλες τις αναζητήσεις».
H κα Ευφροσύνη Στουργιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα και εργάζεται στην ασφαλιστική αγορά 32 χρόνια.
Είναι απόφοιτη του Εμπορικού Κολλεγίου “Saint George” και του “Life Underwriter Training Council Fellow” από το American College.
Είναι πιστοποιημένη Financial Advisor από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Eficert (European Financial Certification) με SQF3 & SQF4, και από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στους τομείς της “Εκπαίδευσης Ενηλίκων” και του “Coaching Leadership”.
Ιδρυτικό μέλος του Επαγγελματικού Ταμείου της Interamerican, επί μακρόν μέλος της Limra International & του M.D.R.T. καθώς και της Ένωσης των Ελλήνων Financial Planner, από το 2012, ενώ από τον Ιούλιο του 2017 κατέχει τη θέση της ταμία στο Δ.Σ. της HFPA.
Η μεγάλη της αγάπη για την Ψυχολογία και τη Φιλοσοφία την οδηγούν συνεχώς σε νέα μονοπάτια αναζήτησης και μαθητείας.
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News