Το Ogden Rate, η αύξηση ασφαλίστρων και…
Η αναγκαιότητα της συνεννόησης…
Του Δημήτρη Δημητρίου, FIA, Executive Director της Lux Actuaries & Consultants
Όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωνε την απόφασή του για μείωση του επιτοκίου προεξόφλησης αποζημιώσεων για σωματικές βλάβες, γνωστό ως Ogden Rate, ελάχιστοι ήταν αυτοί που ανέμεναν ότι αυτό θα καθοριζόταν με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα στο -0,75%, μια τεράστια μείωση από το 2,50% που ίσχυε.
Οι αντιδράσεις υπήρξαν πολύπλευρες: πολλές εταιρείες έσπευσαν να ανακοινώσουν τις πρώτες τους εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο στα αποθεματικά τους και τα οικονομικά τους αποτελέσματα, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών του ΗΒ (ΑΒΙ) σε δελτίο Τύπου αποκάλεσε την απόφαση ανόητη (stupid), ενώ η κριτική από αρκετά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ήταν επίσης έντονη. Ικανοποίηση (!), ως αναμενόταν, εξέφρασαν οι δικηγόροι, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει επίμονη σχετική εκστρατεία, μέσα από ένα, όπως φάνηκε, πολύ αποτελεσματικό λόμπι…
Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκαν άμεσες και σημαντικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων, που κατά μέσο όρο ανήλθαν στις £75, ενώ για τις κατηγορίες οδηγών υψηλού κινδύνου το ποσό αυτό εκτοξεύθηκε στις £1000! Τεράστιες αυξήσεις αναμένονται, επίσης, και στο κόστος αντασφαλίσεων. Ο αντίκτυπος της απόφασης αναμένεται πολύ πιο έντονος, δεδομένου ότι επηρεάζονται κατά κύριο λόγο οι απαιτήσεις μεγάλων ποσών που καλύπτονται από τις συμβάσεις τύπου excess of loss.
Η λογική της απόφασης αυτής είναι απλή: καταβάλλεται μια εφάπαξ αποζημίωση ώστε το θύμα να μπορεί να πληρώνει έξοδα θεραπείας ή διαβίωσης για αρκετά χρόνια (αναλόγως της σωματικής βλάβης που έχει υποστεί). Πράγματι, για τον καθορισμό του ποσού αυτής της αποζημίωσης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ισχύοντα επιτόκια, έτσι ώστε ο παθών μέσα από την επένδυση του ποσού να εξασφαλίζει τα απαραίτητα ποσά για κάλυψη των εν λόγω αναγκών του.
Ωστόσο, ο καθορισμός του επιτοκίου βασίστηκε στις αποδόσεις των αγγλικών κρατικών ομολόγων τύπου index linked, γεγονός που κατά την άποψή μας εγείρει σημαντικά ερωτηματικά ως προς την καταλληλότητά του, ειδικότερα αν λάβει κανείς υπόψη, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
- Με βάση τις δηλωθείσες μακροοικονομικές πολιτικές, τα επιτόκια αναμένεται σύντομα να αυξηθούν, μόλις ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.
- Δεν είναι λογικό να θεωρείται ότι τα θύματα θα τοποθετήσουν το ποσό της αποζημίωσης αποκλειστικά σε τέτοιου είδους επενδύσεις.
- Τον λογαριασμό θα πληρώσουν στο τέλος οι καταναλωτές, μέσα από τις αυξήσεις (αντ)ασφαλίστρων.
Αν και τα παραπάνω δεν επηρεάζουν κατά οιονδήποτε τρόπο την Αγορά μας, είναι ωστόσο ενδεικτικά των επιπτώσεων που δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει μια αντίστοιχη απόφαση στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, χωρίς κατ’ ανάγκη να συμβάλλει στην περαιτέρω προάσπιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων/αποζημιωθέντων. Αναδεικνύεται έτσι ότι τόσο η προσεκτική και σφαιρική ανάλυση των επιπτώσεων στην αγορά όσο και η εκ των προτέρων συνεννόηση με τους διαφόρους φορείς, αποτελεί αδιαμφισβήτητα το σημαντικότερο εχέγγυο για την αποφυγή εκπλήξεων. Επίσης, επιβεβαιώνεται, για μια ακόμη φορά, η ανάγκη για αποτελεσματικό λόμπι της ασφαλιστικής βιομηχανίας, ώστε να μην αποτελεί εύκολο στόχο για δυσμενείς νομοθετικές παρεμβάσεις.
Η “Lux Actuaries & Consultants Ελλάδος” βρίσκεται στην οδό Λ. Κηφισίας 116 A και Σοφοκλέους 2, στο Μαρούσι.
Τηλ.: 2107279183, [email protected] l [email protected]