Όλοι μαζί μπορούν να κάνουν την ελπίδα πραγματικότητα

573
γυάλινο άγαλμα Βαρώτσος

Σε όλα τα θέματα και σε όλες τις εποχές, υπάρχουν οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά δεν μπορεί να αποτελεί την εξαίρεση. Υπάρχουν εκείνοι οι παράγοντες που κρίνουν και επιχειρηματολογούν ότι μπροστά μας είναι οι καλύτερες μέρες και εκείνοι που θεωρούν ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο.

Η εξάρτηση της πορείας της αγοράς από τη γενικότερη οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας μας δεν είναι αυθαίρετη. Και σ’ αυτό βασίζονται οι απαισιόδοξοι. Αντίθετα, η ελληνική ασφαλιστική αγορά βασίζει τις ελπίδες της ταχείας ανάκαμψής της όχι μόνον στον συμπληρωματικό ρόλο που αναλαμβάνει στο καταρρεύσαν συνταξιοδοτικό σύστημα και στο σύστημα υγείας, αλλά και στη συνειδητοποίηση του πολίτη, ότι πρέπει μόνος αυτός να αναλάβει την προάσπιση και των υλικών αγαθών του από τους παντίους κινδύνους που τον περιβάλλουν.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, στις μέρες μας, συντελούνται εντυπωσιακές αλλαγές και στα πρόσωπα που υπηρετούν τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα και στους φορείς που αυτοί υπηρετούν και δι’ αυτών παρέχεται η κάλυψη των ασφαλιστικών αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.

Η μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα και ίσως η μόνη σημαντική, τα τελευταία επτά χρόνια της μεγάλης κρίσης, εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από τον  Όμιλο ERGO, οι όποιες εξελίξεις στην Εθνική Ασφαλιστική, αλλά και οι “αλλαγές φρουράς” στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και στον Σύνδεσμο Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων δεν μπορούν παρά να ερμηνευτούν σαν γεγονότα ικανά να στοιχειοθετήσουν τη γέννηση μιας νέας, καλύτερης εποχής.

Το τραγικό θα ήταν, κατά τη γνώμη μας πάντοτε, η πρωτοφανής οικονομική και πολιτική κρίση να είχε βαλτώσει την αγορά, να μην είχε επιτρέψει την εμφάνιση νέων ανθρώπων στα ασφαλιστικά δρώμενα και να χαρακτηριζόταν, τέλος, από αδράνεια και μαρασμό των ασφαλιστικών φορέων. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει.

Αρκετοί, ίσως και πολλοί, νέοι άνθρωποι, όπως ο νέος Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αναλογιστής και επικεφαλής της MetLife, κ. Δημήτρης Μαζαράκης, που ανέλαβε τις τύχες της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με υψηλές προσδοκίες και σχέδιο, πλαισιωμένος από συναγωνιστές ανταγωνιστές, θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα στην αγορά.

Για τους γνωρίζοντες, τα νέα πρόσωπα που πλαισιώνουν και στηρίζουν την προσπάθεια της εξωστρέφειας της ασφαλιστικής αγοράς που έχει διακηρύξει ο κ. Μαζαράκης, όπως οι κ.κ. Γιάννης Καντώρος, Χρήστος Κάτσιος, Κάρολος Σαΐας, οι κυρίες Νάντια Σταυρογιάννη και Φιλίππα Μιχάλη, από κοινού με τους έμπειρους, κ.κ. Πάνο Δημητρίου, Δημήτρη Ζορμπά, Ερρίκο Μοάτσο, Αναστάσιο Κασκαρέλη, Παναγιώτη Βαγιακάκο, αλλά και τον επικεφαλής της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Χριστόφορο Σαρδελή, μπορούν και πρέπει να κάνουν πραγματικότητα την ελπίδα.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι δεν έχουν “αποστρατευτεί” και οι αξίες – πρόσωπα που κράτησαν την αγορά όλα αυτά τα χρόνια, όπως είναι οι κ.κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Θεόδωρος Κοκκάλας, Νότης Λαπατάς, αλλά και οι εκτός Δ.Σ. της ΕΑΕΕ, κ.κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, Γιάννης Βοτσαρίδης, Μελάς Γιαννιώτης, κ.ά.

Υπογραμμίζουμε και ένα άλλο φαινόμενο που μας καθιστά προσκείμενους στην αισιοδοξία. Οι ευρωπαϊκοί και οι διεθνείς όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ως εκ των πραγμάτων προκύπτει, κατάλαβαν το πόσο χρήσιμο και πρακτικό είναι αυτή την εποχή να θέτουν επικεφαλής των Ομίλων τους  Έλληνες managers, και όχι δικούς τους.

Το παράδειγμα του κορυφαίου ομίλου της ΝΝ, που τοποθέτησε την κα Μαριάννα Πολιτοπούλου, ύστερα από πολλά χρόνια πειραματισμών, δεν είναι το μόνο και δεν είναι τυχαίο. Είχαν προηγηθεί ανάλογες κινήσεις από την ΑΧΑ και την Groupama.

Θέλουμε να επισημάνουμε και την ποιότητα των ατόμων που αναδεικνύονται ως πρωταγωνιστές και σε άλλους συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης του Κλάδου. Η ανάδειξη της κας Ντορίνας Οικονομοπούλου ως Προέδρου του ΣΕΜΑ, αλλά και η παρουσία δίπλα της εκπροσώπων της νέας γενιάς των Ελλήνων Μεσιτών, είναι μια αντίδραση της ίδιας της αγοράς, που επιζητά ανατροπή προς το καλύτερο.

Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την προσπάθεια επένδυσης στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών της ασφαλιστικής βιομηχανίας, που είναι ικανή να πείσει τον καταναλωτή αλλά και νέους Έλληνες επιστήμονες να συστρατευτούν στην ανάπτυξη και στη διάδοση της ιδέας της ασφαλίσεως. Σημαντικό είναι το έργο που καλείται να επιτελέσει σ’ αυτόν τον τομέα η κα Νάντια Σταυρογιάννη, ως νέα Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών.

Η κρίση γεννά ευκαιρίες λέγεται μονότονα, αλλά ιστορικά έχει επιβεβαιωθεί αυτό το δόγμα. Οι συγκυρίες λειτουργούν άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο εποπτείας της ασφαλιστικής βιομηχανίας, το περιβόητο Solvency ΙΙ,  που τόσο έχει ταλαιπωρήσει με τις γραφειοκρατικές του πρόνοιες τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, έχει εισφέρει, αναντίρρητα, στην έξωθεν καλή μαρτυρία για τη φερεγγυότητα και αξιοπιστία της αγοράς.

Η ασφαλιστική βιομηχανία, που η κρίση τής χάρισε το προνόμιο να ξεχωρίσει σε ανθεκτικότητα αλλά και ηθική από τις χρηματοοικονομικές και τραπεζικές λειτουργίες, προσανατολίζεται πλέον παγκόσμια προς την ψηφιοποίηση και την παροχή υπηρεσίας στις νέες μορφές της τεχνολογίας. Και στην περίπτωση αυτή, όμως, οι άνθρωποι είναι εκείνοι από τους οποίους εξαρτάται η πρόοδος και η ανάπτυξη. Οι άνθρωποι είναι εκείνοι που –ο μη γένοιτο– αν αποδειχθούν ανεπαρκείς, θα γίνουν οι αίτιοι και οι αιτίες της στασιμότητας και της ύφεσης.

Η Ελλάδα ως χώρα έχει να ελπίζει κυρίως –αν όχι μόνον– από τον τριτογενή τομέα της οικονομίας, τον τομέα των υπηρεσιών. Φυσικά, επικεφαλής των προσδοκιών είναι ο τουρισμός. Οι ασφαλιστές πρέπει να αναδείξουν και τον δικό τους ρόλο, αφού χωρίς την παρουσία τους ούτε καν ο τουρισμός και η βιομηχανία αυτή, στην οποία στηρίζουμε τόσες ελπίδες, μπορεί να λειτουργήσει.

Οι ασφαλιστές εκτός του ότι πρέπει να αναδείξουν το έργο τους, οφείλουν να μην επιτρέψουν και στους βασικούς χώρους της δικής τους ευθύνης πλέον, όπως είναι τα Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία αλλά και η υγεία και η περίθαλψη, συμπτώματα αδιαφάνειας και παθογένειας. Αυτοί οφείλουν να λύσουν τα προβλήματα που σημειώνονται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με τις παράλογες χρεώσεις. Αυτοί οφείλουν να λύσουν και να μην επιτρέψουν να δημιουργηθούν μονοπώλια στα διαγνωστικά κέντρα. Αυτοί οφείλουν να τροφοδοτούν όχι μόνον τις πωλήσεις αλλά και την αξιολόγηση των υπηρεσιών τους στο καταναλωτικό κοινό. Αυτοί οφείλουν να αναδείξουν τον ρόλο τους στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που επιφέρουν οι φυσικές καταστροφές. Αυτοί οφείλουν, τέλος, να αναδείξουν την εγκληματική αδράνεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος ενώπιον του μεγάλου κινδύνου που απειλεί τη χώρα μας, λόγω της σεισμογενούς ιδιομορφίας της.

Ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Δημήτρης Μαζαράκης, επέλεξε ως σύνθημά του, στο ξεκίνημα της θητείας του, το «Όλοι Μαζί». Αν και οι πλειοψηφίες, με την καθοδηγητική επιρροή που η ποιότητα των μειοψηφιών εμπεριέχει, συστρατευτούν, τα αποτελέσματα θα ταυτίζονται με τις προσδοκίες.

Εμείς πιστεύουμε και ευχόμαστε, έστω και από ανάγκη, έστω και εν όψει αδιεξόδου, να συστρατευτούν και να εμπιστευτούν τους λίγους, που επιχειρούν την ανατροπή προς όφελος των πολλών.

Δημήτρης Ρουχωτάς

Προηγούμενο άρθροΔ. Λύχρου και Δ. Γαβαλάκης οι εκπρόσωποι των διαμεσολαβητών στη Νομοπαρασκευαστική για την IDD
Επόμενο άρθροΤο Ogden Rate, η αύξηση ασφαλίστρων και…