Στήριξη των fintech και insurtech ζητά η Insurance Europe
Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να στηρίξουν τις καινοτομίες που αφορούν τις fintech και insurtech, και παράλληλα να εγγυηθούν στους καταναλωτές την ίδια προστασία όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω των νέων τεχνολογιών από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά, με εκείνες που προσφέρονται από τους παραδοσιακούς ασφαλιστές. Αυτό τονίζει η Insurance Europe σε σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο, που δημοσίευσε στις 6 Φεβρουαρίου.
Στο ενημερωτικό φυλλάδιο επισημαίνεται ότι οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές πρέπει να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης υψηλών προδιαγραφών στον τομέα της προστασίας του καταναλωτή και του θεμιτού ανταγωνισμού, αφενός, και την άρση των κανονιστικών εμποδίων για την ενεργό ενθάρρυνση της καινοτομίας από την άλλη.
Για παράδειγμα, ζητείται οι κανόνες της ΕΕ να είναι τεχνολογικά ουδέτεροι να ενθαρρύνουν την ψηφιακή καινοτομία και να επιτρέψουν στους καταναλωτές να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η ψηφιοποίηση. Καλεί επίσης τις ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της καινοτομίας έτσι ώστε οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά να είναι εξίσου διαθέσιμοι με τους παραδοσιακούς ασφαλιστές.
Γάλλοι ασφαλιστές και τραπεζίτες σκοπεύουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε Fintech
Δύο εβδομάδες πριν (25 και 26 Ιανουαρίου) διεξήχθη στο Παρίσι το Fintech Forum, το οποίο αποτέλεσε μία ευκαιρία για τους Γάλλους ασφαλιστές και τραπεζίτες να δηλώσουν ότι σκοπεύουν να στηρίξουν τις επενδύσεις σε fintech.
Μετά από χρόνια υστέρησης σε σχέση με το Λονδίνο στην εκκόλαψη startups οικονομικής τεχνολογίας (Fintech), το Παρίσι προέβη σε μία «επίδειξη δύναμης» συγκεντρώνοντας στο σχετικό Forum περισσότερους από 1.500 τραπεζίτες, επενδυτές και επιχειρηματίες.
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ ήταν μια ευκαιρία για το Παρίσι να ενισχύσει το παιχνίδι του. Στελέχη από την Societe Generale SA, την ασφαλιστική AXA SA και την ισπανική Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, μεταξύ άλλων, εμφανίστηκαν για να μιλήσουν για τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στη Γαλλία.
Καθώς το Λονδίνο είναι το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, ήταν και η κεντρική σκηνή για τη χρηματοδότηση των fintech στην περιοχή. Οι παρισινές startups σε αυτή την αγορά, όπως και σε άλλες περιοχές της τεχνολογίας, ήταν αντιμέτωπες, τα τελευταία χρόνια, με την έλλειψη χρηματοδότησης, αλλά και με ένα γενικά πιο περιοριστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
«Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί λίγα χρόνια πριν, ότι ο κεντρικός τραπεζίτης θα μιλούσε σε ένα φόρουμ για την καινοτομία;», σχολίασε ο Διοικητή της Τράπεζα της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau. «Για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, η ψηφιακή επανάσταση ανατρέπει το παραδοσιακό μοντέλο των σχέσεων με τους πελάτες» και «υπάρχουν δύσκολες επιλογές μπροστά».
Για τις γαλλικές τράπεζες, η σχετικά υψηλή κερδοφορία τις βοήθησε να αποφύγουν τις βαθύτερες περικοπές κόστους, όπως αυτές που έκαναν οι UniCredit SpA και Deutsche Bank AG. Παρόλα αυτά, τα έσοδα παραμένουν υπό πίεση, εν μέρει επειδή οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις για τους πελάτες. Με το γαλλικό δίκαιο να αλλάζει από τον επόμενο μήνα, καθιστώντας ευκολότερο για τους πελάτες να αλλάξουν τράπεζα, η BNP Paribas SA, η Credit Agricole SA και η Societe Generale έχουν ενισχύσει ως προτεραιότητα τις ψηφιακές δαπάνες.
Ο Groupe BPCE, που κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς των γαλλικών δανείων, σχεδιάζει να μετακινήσει 1.000 υπαλλήλους σε ψηφιακές ομάδες και ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους στη Γαλλία και το Βερολίνο, δήλωσε ο Πρόεδρός του Francois Perol. Ο BPCE πέρυσι αγόρασε τη Fidor Γερμανίας, μια on-line τράπεζα και μια πλατφόρμα για οικονομικές συμβουλές. Η Societe Generale, επίσης, επιτάχυνε τις επενδύσεις στην τεχνολογική αλλαγή και η on-line-τραπεζική μονάδα της κάνει κοινή χρήση ενός εργαλείου λογαριασμού συσσωμάτωσης με τα δίκτυα των καταναλωτών τραπεζικής της εταιρείας.
Οι κορυφαίες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας πρέπει να αγκαλιάσουν την καινοτομία, καθώς οι πελάτες στρέφονται όλο και περισσότερο στα smart phones τους για τις τραπεζικές εργασίες. Το 2016, μόνο το 20% των πελατών επισκέφθηκαν την τράπεζά τους περισσότερο από μία φορά το μήνα, έναντι 62% το 2007, σύμφωνα με έρευνα της BVA για τη Γαλλική Ομοσπονδία Τραπεζών.
«Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια αίσθηση επείγοντος», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της AXA, Thomas Buberl. «Όλοι στον όμιλο AXA έχουμε κατανοήσει ότι το digitalυπάρχει, ότι το digitalαλλάζει την επιχείρησή μας και, επίσης, ότι το digitalμπορεί να δημιουργήσει μια ευκαιρία».
Την ώρα που start-ups, όπως οι KissKissBankBank, Lendix και Compte Nickel ήταν μεταξύ των πιο γνωστών γαλλικών fintechs στο συνέδριο ανεύρεσης ενδιαφέροντος, το Παρίσι έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να καλύψει τη διαφορά από άποψη χρηματοδότησης επιχειρηματικών συμμετοχών. Μόνο το 3% των fintechs που παραβρέθηκαν στο συνέδριο έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από €100 εκατ. ($107 εκατ.). Το Fintech Forum του Παρισιού επιλέχτηκε από 125 fintechs από 26 χώρες. Μόλις το ένα τρίτο είναι γαλλικές.
Οι fintech του Παρισιού που χρηματοδοτήθηκαν με επιχειρηματικά κεφάλαια αντιπροσωπεύουν ένα κλάσμα του συνόλου της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις οικονομικής τεχνολογίας έπεσε στα $233 εκατ, κατά το τρίτο τρίμηνο, το χαμηλότερο σημείο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με την KPMG και την CB Insights.
Η βελτίωση των αριθμών αυτών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
«Υπάρχει η προσδοκία ότι το Παρίσι θα μπορούσε να έχει περισσότερες ευκαιρίες στον τραπεζικό κλάδο εν γένει», αλλά ο ανταγωνισμός των fintech είναι «πολύ διεθνής», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Chief Innovation Officer του ING Groep NV, Ignacio Julia Vilar.
Η γαλλική πρωτεύουσα πάει καλύτερα στην αντιστροφή της έλλειψης επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων σε ορισμένους κλάδους των startup απ’ ό,τι σε άλλους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Η Fintech και η βιοτεχνολογία είναι κλάδοι που έχουν μείνει πίσω.
Σύμφωνα με έκθεση της CB Insights, οι επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία, στη Γαλλία κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, έφτασε τα $1,4 δις, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μετά το Ηνωμένο Βασίλειο που επένδυσε $1,8 δις. Και σύμφωνα με δήλωση του Bpifrance, στα μέσα Δεκεμβρίου, ήταν σε θέση να ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.