Άρθρα

Οι πλημμύρες και τα αντανακλαστικά της ασφαλιστικής αγοράς

15 νεκροί, 10 τραυματίες και 5 αγνοούμενοι είναι ο τραγικός απολογισμός από τις καταστροφές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη Δυτική Αττική, με επίκεντρο την περιοχή της Μάνδρας, της Μαγούλας, της Νέας Περάμου και των Μεγάρων, στις 15 Νοεμβρίου 2017.

Με τα φαινόμενα να συνεχίζουν με αμείωτη ένταση και με δεδομένες τις δασικές πυρκαγιές που έχουν απογυμνώσει τους πέριξ της Αττικής ορεινούς όγκους και τα μπαζωμένα και χτισμένα ρέματα, η αγωνία όλων παραμένει αμείωτη. Αγωνία για να μην υπάρξουν άλλες ανθρώπινες απώλειες, αλλά ούτε άλλες καταστροφές περιουσιών.

Οι καταστροφές που έχουν προκληθεί σε σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές και αυτοκίνητα είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αποτιμηθούν/εκτιμηθούν, ωστόσο, έχουν και αυτά μερίδιο στην τραγικότητα που ζούμε τα τελευταία 24ωρα, καθώς οι επιπτώσεις των καταστροφών όχι μόνο στην τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά και στη χώρα ολόκληρη είναι σημαντικές.

Ήδη, έχουν αναφερθεί ζημιές στις επιχειρήσεις Λευκομετάλ (εργοστάσιο επεξεργασίας σιδήρου), My market (αποθήκες Βερόπουλου), Vernilac, Johnson & Johnson και Μαριμα (υπηρεσίες catering), οι οποίες διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη.

Δυστυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τις κατοικίες στην περιοχή που επλήγη, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ασφαλιστικής αγοράς, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανασφάλιστες. Ακόμα πιο θολό είναι το τοπίο όσον αφορά τις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις και τα μικρομάγαζα.

Σε περιπτώσεις καταστροφών, η ύπαρξη ασφαλιστικής κάλυψης είναι πάρα πολύ σημαντική στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν γρηγορότερα, αφού με τις αποζημιώσεις που δίνονται διευκολύνεται η άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Αντασφαλιστικές εταιρείες, όπως η Munich Re και η Swiss Re διεξάγουν έρευνες και στηρίζουν ή δρομολογούν και οι ίδιες δράσεις και τονίζουν με κάθε ευκαιρία τη σημασία που έχει η πρόληψη, το κλείσιμο του ασφαλιστικού κενού, αλλά και οι συνεργασίες του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε οι κοινωνίες να γίνουν ανθεκτικές απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Μπορεί ο κύριος όγκος των πρωτοβουλιών των αντασφαλιστικών κολοσσών να αφορούν σε δράσεις εκτός Ελλάδος αλλά θα μπορούσαν να αποτελούν μια πηγή έμπνευσης και για τα τοπικά στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών, κυρίως όμως να προσφέρουν χειροπιαστά επιχειρήματα στη συζήτηση που υποχρεούται να ανοίξει η ασφαλιστική αγορά με την κοινωνία για τον ρόλο της πρώτης στην εύρυθμη ανάπτυξη της δεύτερης.

Παράλληλα με τις δράσεις των αντασφαλιστών και οι ασφαλιστικές εταιρείες διεθνώς, (αναφέρουμε χαρακτηριστικά την ΑΧΑ), επενδύουν σε έρευνες, σε καμπάνιες και σε προτάσεις για την ανθεκτικότητα των πόλεων απέναντι στις φυσικές καταστροφές, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν από τις τοπικές θυγατρικές τους.

Στην Ελλάδα, μια εβδομάδα σχεδόν μετά τον εορτασμό της Ημέρας Ασφάλισης (δείτε σχετικό σχόλιό μας), η ελληνική ασφαλιστική αγορά καλείται ακόμα να δείξει τα αντανακλαστικά της και να αποδείξει στην ελληνική κοινωνία και στους πολίτες ότι μπορεί να σταθεί πλάι τους.

Εκείνο, ωστόσο, που χρειάζεται δεν είναι μεμονωμένες ανακοινώσεις ασφαλιστικών εταιρειών (βλ. Interamerican) και φορέων (βλ. ΠΣΑΣ). Χρειάζεται μία συντονισμένη προσπάθεια από μέρους του συνόλου της ασφαλιστικής αγοράς.

Γίνονται αυτές οι συντονισμένες προσπάθειες από τον συλλογικό φορέα της αγοράς;

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου της «Α.Α.», ο έγκριτος πραγματογνώμονας, κ. Παναγιώτης Στρατής, είχε καταθέσει μία ενδιαφέρουσα πρόταση για τον περιορισμό των ανασφάλιστων κατοικιών (δείτε εδώ). Δύο μήνες μετά, κι ενώ κρατικοί φορείς έχουν επικοινωνήσει μαζί του και του έχουν ζητήσει να τους στείλει το περιοδικό για να μελετήσουν την πρότασή του, ουδείς έχει επικοινωνήσει μαζί του από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, για να δουν πώς μπορούν να την προωθήσουν!

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας