Άρθρα

Ε. Μαργαριτίδη: Το μέλλον της Ασφαλιστικής Συμβουλευτικής βρίσκεται στο ολιστικό Financial Planning

Το βήμα των Financial Planners

Στο πρώτο συνέδριο για το “Financial Planning” στην Ελλάδα, τον περασμένο Οκτώβριο, αναδείχθηκε η σημασία της στροφής των επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού κλάδου προς τον Χρηματοοικονομικό Σχεδιασμό.

Η φράση του Γουόρεν Μπάφετ: «Κάποιος κάθεται σήμερα στη σκιά, γιατί κάποιος άλλος φύτεψε ένα δέντρο πριν από πολύ καιρό», αποτυπώνει τη σημασία των έγκαιρων και στρατηγικών επιλογών για ένα ασφαλές μέλλον. Στατιστικά από τη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι μόνο το 30% των ανθρώπων διαθέτουν μακροχρόνιο χρηματοοικονομικό σχεδιασμό, τονίζοντας το περιθώριο διείσδυσης του Financial Planning.

Ως επαγγελματίας με βαθιές ρίζες στον χρηματοοικονομικό τομέα, συχνά αναρωτιέμαι γιατί το επάγγελμα του ασφαλιστή –που προσφέρει οικονομική ασφάλεια, συνοχή και σταθερότητα στην κοινωνία– δεν λαμβάνει πάντα την αναγνώριση που αξίζει. Σε μια εποχή όπου τα στερεότυπα για τον κλάδο παραμένουν, είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να τα υπερβούμε προς όφελος όλων. Μέσα από αυτή την οπτική, το 1ο Financial Planning Forum μας έδωσε την ευκαιρία να αφουγκραστούμε πώς αυτό διαφοροποιεί και αναβαθμίζει τον ρόλο μας, καθιστώντας μας στενούς χρηματοοικονομικούς συμβούλους στη ζωή των ασφαλισμένων.

Ολιστική Προσέγγιση και Διαχρονική Προστιθέμενη Αξία

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μορφές χρηματοοικονομικής και ασφαλιστικής συμβουλευτικής, που επικεντρώνονται σε μεμονωμένα προϊόντα, το Financial Planning βασίζεται στην πλήρη ανάλυση και στη σε βάθος κατανόηση των αναγκών του πελάτη. Πρόκειται για μια διαδικασία που προϋποθέτει σύνδεση με τους ανθρώπους, κατανόηση των ανησυχιών και των αγωνιών τους, αμοιβαία εμπιστοσύνη και δημιουργικό σχεδιασμό ενός πλάνου ζωής που επιδιώκει να μειώσει τα οικονομικά απρόοπτα και να σχεδιάσει το μέλλον. Για να επιτευχθεί αυτή η προστιθέμενη αξία, που ενισχύει την εμπιστοσύνη, αμβλύνει τις ανησυχίες και ικανοποιεί τις ανάγκες σε μακροχρόνιο ορίζοντα, απαιτείται η «τέχνη της προσηλωμένης ακρόασης», δηλαδή η ικανότητα να ακούμε προσεκτικά και να κατανοούμε βαθιά τους ανθρώπους. Το Financial Planning, λοιπόν, δεν αφορά μόνο την κάλυψη άμεσων αναγκών, αλλά την παροχή μακροχρόνιας αξίας, μέσα από έναν καλά σχεδιασμένο, εξατομικευμένο σχεδιασμό, που δημιουργεί μια αίσθηση δέσμευσης και σιγουριάς για το μέλλον.

Το Μέλλον των Προμηθειών

Σε ένα περιβάλλον όπου οι παραδοσιακοί τρόποι κερδοφορίας τίθενται υπό αμφισβήτηση, η συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Λιανικών Επενδύσεων (RIS), για την κατάργηση των προμηθειών στα επενδυτικά και τα συνδεδεμένα με την ασφάλιση προϊόντα, προκαλεί ανησυχία στους χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Αυτό που ήδη συνέβη στη Μεγάλη Βρετανία το 2012, όταν το 80% σχεδόν των επαγγελματιών του κλάδου βρέθηκε εκτός αγοράς, μας προσφέρει ένα σαφές παράδειγμα για το πώς οι αλλαγές επηρεάζουν τη χρηματοοικονομική αγορά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Financial Planning αναδεικνύεται ως ο επόμενος σταθμός για τους επαγγελματίες του κλάδου. Μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων μας και τη σταδιακή απομάκρυνση από το παραδοσιακό μοντέλο προμηθειών, μπορούμε να διαφοροποιηθούμε, να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και τελικά, να παραμείνουμε λιγότερο επηρεασμένοι από τις επερχόμενες αλλαγές.

O Δαρβίνος και η Σημασία ης Προσαρμοστικότητας

Η σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και πολυπλοκότητα. Οι αλλαγές στις αγορές, οι νέοι κανονισμοί, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι κοινωνικές μεταβολές αποτελούν διαρκείς προκλήσεις για τους ασφαλισμένους και τους συμβούλους τους. Το Financial Planning, ως εργαλείο προσαρμογής, επιτρέπει στους επαγγελματίες να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά τόσο στις ατομικές ανάγκες τους, όσο και σε αυτές του πελατολογίου τους.

Για να επιτευχθεί αυτό, ο σύμβουλος χρειάζεται ο ίδιος να είναι πρόθυμος να εξελίσσεται συνεχώς, ώστε να καλύπτει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών του. Όπως είπε ο Δαρβίνος, «δεν είναι τα πιο ισχυρά είδη που επιβιώνουν, ούτε τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που προσαρμόζονται καλύτερα στην αλλαγή». Μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση και την ενημέρωση, οι Financial Planners αντιμετωπίζουν τις αλλαγές ως ευκαιρίες ανάπτυξης, που τους καθιστούν πιο ανταγωνιστικούς και αποτελεσματικούς στον ρόλο τους.

Ασφαλιστική Παιδεία στην Ψηφιακή Εποχή

Οι σύγχρονοι καταναλωτές, με άμεση πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών, είναι πιο απαιτητικοί από ποτέ, όμως το έλλειμμα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού (πανευρωπαϊκά) αποκαλύπτει ελλείψεις στην κατανόηση βασικών ασφαλιστικών θεμάτων. Παράλληλα, οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως το blockchain, τα «έξυπνα συμβόλαια» (smart contracts) και η χρηματοοικονομική τεχνολογία (fintech), καθορίζουν τον κλάδο, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες.

Οι Financial Planners, αξιοποιώντας την εξειδίκευσή τους, όχι μόνο συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρηματοοικονομικής παιδείας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις ασφαλιστικές λύσεις, αλλά καθίστανται και κρίσιμοι οδηγοί σε έναν ψηφιακό κόσμο. Ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις για σύγχρονα και ευέλικτα προϊόντα, προτείνουν λύσεις που συνδυάζουν τεχνολογία και επαγγελματική πείρα, αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα από robo-advisors και online πλατφόρμες. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουν την οικονομική ασφάλεια και σταθερότητα, προσφέροντας ουσιαστική αξία στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζονται.

Κλείνοντας, η ρήση του Benjamin Franklin: «Αν αποτύχεις να σχεδιάσεις, σχεδιάζεις να αποτύχεις», συνοψίζει την αναγκαιότητα στροφής προς το Financial Planning ως τον τρόπο που μπορεί να ανταποκριθεί κανείς στις προκλήσεις του σήμερα αλλά και να είναι πιο καλά προετοιμασμένος για το αύριο, σε έναν κλάδο που χρήζει εκσυγχρονισμού για να ξεφύγει από τα στεγανά και τις προκαταλήψεις που τον συνοδεύουν. Με άλλα λόγια, ας εφαρμόσουμε πρώτα στον εαυτό μας το Financial Planning, επιλέγοντάς το!

Ε. Μαργαριτίδη: Το μέλλον της Ασφαλιστικής Συμβουλευτικής βρίσκεται στο ολιστικό Financial Planning
Ε. Μαργαριτίδη: Το μέλλον της Ασφαλιστικής Συμβουλευτικής βρίσκεται στο ολιστικό Financial Planning

* Η κα Έλλη Μαργαριτίδη κατέχει την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση EFICERT SQF 3 European Insurance Intermediary και είναι μέλος της Ένωσης Financial Planners Ελλάδος. Είναι διακεκριμένη ασφαλιστική σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής Α.Ε.Ε.Γ.Α. και μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ). Είναι κάτοχος πτυχίου BA in Accounting and Finance και μεταπτυχιακών σπουδών MSc in Finance, ενώ έχει αποκτήσει το δίπλωμα σπουδών “Power and Influence for Positive Impact” από το Harvard University Online. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χρηματοοικονομικό κλάδο, με θητεία σε πολυεθνική ελεγκτική εταιρεία, τη Χρηματιστηριακή του Ομίλου Εθνικής Τράπεζας και σε εισηγμένη ναυτιλιακή στο Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης. Η αγάπη της για τους ανθρώπους φαίνεται τόσο μέσα από την προσφορά της στην ασφάλιση, όσο και μέσα από την αγάπη της για τη μαγειρική –γιατί η ουσία είναι πάντα η φροντίδα. Είναι μητέρα της Άννας και του Χρήστου, έχει ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, μιλάει 3 γλώσσες και επιλέγει να βλέπει τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Θα τη βρείτε πάντα ανοιχτή για επικοινωνία, σε όλα τα social media και στο www.margaritidi-insurance.gr.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας