Άρθρα

Υποχρεωτική Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών & Εποπτεία ΤΕΑ: Τοποθέτηση της Υποδιοικήτριας της ΤτΕ, κας Χριστίνας Παπακωνσταντίνου

Η Τράπεζα της Ελλάδος και η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, ειδικότερα, λειτουργεί και ως θεματοφύλακας της φερεγγυότητας και εν τέλει της αξιοπιστίας του ασφαλιστικού κλάδου στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και καταναλωτών. Υπό αυτό το πρίσμα, με δεδομένη τη νέα πραγματικότητα υποχρεωτικής ασφάλισης και ταυτόχρονης αλλαγής στη συχνότητα και τη σφοδρότητα των ζημιών από φυσικές καταστροφές, αλλά και με αφορμή την ανάληψη (από 1/1/2025) της εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης από την Τράπεζα της Ελλάδος, ζητήσαμε να τοποθετηθεί σχετικά η Υποδιοικήτρια, κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.
Θεωρούμε ότι, το προσεχές διάστημα, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα έρθουν ενώπιον σημαντικών προκλήσεων, οι οποίες ενδέχεται να “δοκιμάσουν” την ανθεκτικότητα και το επίπεδο ετοιμότητάς τους. Υπό αυτή την έννοια, τα όσα επισημαίνει ακολούθως η Υποδιοικήτρια είναι πολύ σημαντικά:

Υποχρεωτική Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επανειλημμένως τονίσει τη σημασία της συμβολής της ιδιωτικής ασφάλισης στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, μέσω του θεσμικού τους ρόλου, αναγνωρίζουν, μετρούν και αναλαμβάνουν κινδύνους, απορροφώντας ζημιές, που σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάρυναν είτε φυσικά και νομικά πρόσωπα είτε και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η νέα νομοθεσία που τίθεται σε εφαρμογή σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών ενισχύει τη στρατηγική προστασίας της ελληνικής κοινωνίας από καταστροφικούς κινδύνους. Η υποχρεωτική ασφάλιση για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των €500.000 από 1ης Ιουνίου 2025 και για τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης από 1ης Ιανουαρίου 2025, αντίστοιχα, αντανακλά μια προληπτική προσέγγιση για την προστασία της περιουσίας και την αποφυγή οικονομικών κρίσεων που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, περιορίζεται το δημοσιονομικό κόστος που αναλαμβάνει το κράτος, και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός πλέον δεν θα επωμίζεται το πλήρες βάρος της αποκατάστασης και της αποζημίωσης. Τέλος, η υποχρεωτικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών σε οχήματα και επιχειρήσεις θα διευρύνει τη δεξαμενή (pool) των ασφαλισμένων, βοηθώντας τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να βελτιώσουν τις ασφαλιστικές πρακτικές τους και τις μεθόδους αξιολόγησης κινδύνων.

Η σημασία αυτών των μέτρων γίνεται πλήρως αντιληπτή, αν αναλογιστούμε την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη συχνότητα και την ένταση των φυσικών καταστροφών, που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για συστηματικότερη και ευρύτερη προστασία.

Επιπλέον, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ως θεσμικοί επενδυτές της χώρας, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση εκείνων των επενδύσεων (πράσινα ομόλογα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά.) που ενισχύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση.

Η συντονισμένη δράση μεταξύ Πολιτείας και ασφαλιστικών επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματική εφαρμογή των νέων μέτρων, έτσι ώστε η ασφάλιση να είναι προσβάσιμη και οικονομικά βιώσιμη για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, συντελώντας τόσο στη μείωση του ασφαλιστικού κενού, όσο και στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής κουλτούρας στη χώρα μας.

Υποχρεωτική Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών & Εποπτεία ΤΕΑ: Τοποθέτηση της Υποδιοικήτριας της ΤτΕ, κας Χριστίνας Παπακωνσταντίνου

Η εποπτεία των ΤΕΑ

Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού επιτείνει την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και βιώσιμου συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα αξιοποιεί τη συμπληρωματικότητα όλων των πυλώνων ασφάλισης, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για τους ασφαλισμένους μετά τη συνταξιοδότηση. Η δημιουργία συνεργειών μεταξύ Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) μπορεί να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο και ευέλικτο συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο θα προσαρμόζεται στις εξατομικευμένες ανάγκες των πολιτών και θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την κοινωνική ασφάλιση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε την εποπτεία των ΤΕΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2025. Λόγω του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα των ΤΕΑ, ο ρόλος της Εποπτικής Αρχής είναι ιδιαίτερα σημαντικός ως προς τη διαφάνεια για την υπεύθυνη διαχείριση των κεφαλαίων των ΤΕΑ, με στόχο τη διασφάλιση των συνταξιοδοτικών παροχών των ασφαλισμένων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη ολοκληρώσει τη στελέχωση και την οργανωτική δομή λειτουργίας της εποπτείας των ΤΕΑ και έχει προχωρήσει στην παραλαβή του ιστορικού αρχείου. Παράλληλα, προετοιμάζει τις απαραίτητες κανονιστικές πράξεις για την παρακολούθηση της κεφαλαιακής επάρκειας, του συστήματος διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων, της διαχείρισης επενδύσεων, καθώς και την παροχή των απαραίτητων πληροφοριών στα μέλη των ΤΕΑ και τους δικαιούχους συνταξιοδοτικών παροχών.

Στην προσπάθεια της Πολιτείας για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και βιώσιμου συνταξιοδοτικού συστήματος, όπου δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα αλληλοσυμπληρώνονται, η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας