Ύδρα: 15 χρόνια Συνέδριο Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών
Της Μαργαρίτας Αντωνάκη, Γενικής Διευθύντριας ΕΑΕΕ
Το 1999 η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) διοργάνωσε για πρώτη φορά στο νησί της Ύδρας το Συνέδριο Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών, υλοποιώντας μια ιδέα του Γιώργου Κώτσαλου, που οραματίστηκε την Ύδρα ως τον τόπο που θα φιλοξενήσει ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φόρουμ του ασφαλιστικού κλάδου, που μία φορά το χρόνο θα προσελκύει ασφαλιστές και αντασφαλιστές από την Ευρώπη αλλά και από όλον τον κόσμο (στην αρχή, η έμφαση ήταν κυρίως στα Βαλκάνια αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε).
Χάρη στις σημαντικότατες προσπάθειες που κατέβαλαν οι υπηρεσίες της ΕΑΕΕ, η ιδέα πήρε σάρκα και οστά, εξελίχθηκε και τελικά το Συνέδριο καθιερώθηκε να πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβρη, στην Ύδρα.
Η πρόκληση διοργάνωσης ενός Συνεδρίου με μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων συμμετεχόντων –σ’ ένα νησί που σε μεγάλο βαθμό δε διέθετε υποδομές συνεδριακού τουρισμού– ήταν πολύ μεγάλη για εμάς.
Θυμάμαι το 1999, πρώτη χρονιά του Συνεδρίου, που γύρισα πραγματικά όλη την Ύδρα και επισκέφτηκα ένα ένα τα καταλύματα (περίπου 50 διαφορετικές μονάδες), τα εστιατόρια και όλους τους χώρους που χρειάζονταν για το Συνέδριο. Ήταν πραγματικά μεγάλο το εγχείρημα να στηθεί το Συνέδριο τα πρώτα χρόνια.
Είναι πολλά τα πλεονεκτήματα της Ύδρας, που την καθιέρωσαν ως τον τόπο φιλοξενίας του Συνεδρίου: μοναδική ομορφιά, φυσικό περιβάλλον και αρχιτεκτονική, τόπος με βαθιά ιστορία, καθαρό νησιώτικο περιβάλλον που δεν κυκλοφορούν μηχανοκίνητα οχήματα, μικρή απόσταση από την Αθήνα. Μάλιστα, ένα από τα κυριότερα θετικά στοιχεία της Ύδρας, που βοήθησε καθοριστικά στο να καθιερωθεί ως ο τόπος υποδοχής του Συνεδρίου, είναι το μικρό της μέγεθος, όπου όλοι οι σύνεδροι βρίσκονται συγκεντρωμένοι και έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν και να συναντηθούν με ταχύτητα και ευκολία.
Αρκετές, όμως, και οι δυσκολίες: έλλειψη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, πολλά μικρά καταλύματα με τις ιδιαιτερότητές τους –ένα ζήτημα που μας απασχολεί μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, το γεγονός ότι τα καταλύματα είναι περιορισμένα σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχουν οχήματα ούτε για μεταφορές πραγμάτων επιδρά σημαντικά, μεταξύ άλλων, στο κόστος του συνεδρίου*. Άλλο θέμα που πρέπει να αναφερθεί είναι η μεγάλη εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες, καθώς η Ύδρα δε διαθέτει εσωτερικούς χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό ατόμων σε περίπτωση βροχής (ευτυχώς, όμως, βρέχει σπάνια!).
Τα τελευταία τρία χρόνια, ως επίπτωση της κρίσης, βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με τη σημαντική μείωση των δρομολογίων που συνδέουν τον Πειραιά και την Ύδρα, αλλά και τη μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωσή τους, γεγονός που δυσκολεύει την προετοιμασία και τον προγραμματισμό.
Σε ό,τι αφορά στις θεματικές ενότητες που πραγματεύεται κάθε χρόνο το Συνέδριο, η επιλογή γίνεται από την αρμόδια Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της ΕΑΕΕ και έγκριση του Δ.Σ., με γνώμονα τα επίκαιρα θέματα στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά σε συνδυασμό, φυσικά, με αυτά που είναι ειδικού ενδιαφέροντος για την ελληνική αγορά.
Η ΕΑΕΕ συμμετέχει διά των εκπροσώπων της στις σημαντικότερες επιτροπές της Insurance Europe (ευρωπαϊκή ομοσπονδία ασφαλιστικών ενώσεων) και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο. Οφείλω να πω πως η συμμετοχή μου στην Executive Committee (επιτροπή Γενικών Διευθυντών) με έχει βοηθήσει καθοριστικά στο να παραμένω σε επαφή με τα επίκαιρα θέματα και τις τάσεις στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά. Επιπλέον, μέσω της συμμετοχής στα όργανα της Insurance Europe, η ΕΑΕΕ έχει χτίσει ένα ευρύτατο δίκτυο επαφών, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή έμπειρων και διακεκριμένων ομιλητών από διάφορες χώρες στο Συνέδριο της Ύδρας. Και πράγματι, στα 14 χρόνια που έχουν περάσει, σημαντικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς έχουν περάσει από την Ύδρα.
Σήμερα, το Συνέδριο Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών έχει πλέον αναδειχθεί σε θεσμό και ετήσιο γεγονός για τον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς δίνει ευκαιρία σε ασφαλιστές και αντασφαλιστές να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στα πιο επίκαιρα ασφαλιστικά ζητήματα, σε ένα ειδυλλιακό και φιλόξενο νησιώτικο περιβάλλον. Μετά από 14 επιτυχημένες διοργανώσεις, το Συνέδριο Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών συνεχίζει να κρατά ζωηρό το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, με διαρκή ανανέωση και βελτίωση, τόσο στα θέματα όσο και την οργάνωση.
Κοιτάζοντας τον αριθμό συμμετοχών τα 14 χρόνια που έχουν περάσει, παρατηρούμε πως ο αριθμός των συμμετεχόντων τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ υψηλός και μετά από μια μικρή κάμψη που ακολούθησε, τα τελευταία χρόνια σημειώνεται και πάλι σημαντική ανάκαμψη. Τα τελευταία χρόνια, το Συνέδριο συγκεντρώνει πάνω από 250 προσωπικότητες –ανώτατα και ανώτερα στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου από διάφορα μέρη του κόσμου. μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια ξεπερνούμε κατά πολύ τον αριθμό αυτό, με πολλούς ενδιαφερόμενους, που καθυστερούν να υποβάλουν έγκαιρα συμμετοχή, να παραμένουν τελικά σε λίστα αναμονής για ακυρώσεις, προκειμένου να κατορθώσουν να συμμετάσχουν.
Το Συνέδριο, όπως έχει διαμορφωθεί μετά από 14 συνεχείς διοργανώσεις, έχει τρεις διαστάσεις: την ενημερωτική (συνεδριακό μέρος). τις επαφές και τη δικτύωση (networking) και την αναψυχή. Καθένας από τους συμμετέχοντες επιλέγει το συνέδριο για διαφορετικούς λόγους και κάθε χρόνο καταβάλλουμε σημαντικότατες προσπάθειες, για να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό επίπεδο σε όλες τις διαστάσεις.
Θα ήθελα οπωσδήποτε να αναφερθώ στο ρόλο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, υπό την αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται το Συνέδριο της Ύδρας σε ό,τι αφορά την επιλογή των θεμάτων, τα ζητήματα των χορηγιών, των εκδηλώσεων, κ.ά. Ήδη, από πέρυσι, ο κ. Νίκος Μακρόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής, με τη συμβολή των μελών της Επιτροπής και τη στήριξη των υπηρεσιών της ΕΑΕΕ, έδωσε νέα πνοή, αναβαθμίζοντας κι εκσυγχρονίζοντας το Συνέδριο.
Κλείνοντας, οφείλω να σημειώσω πως η επιτυχία ενός συνεδρίου εξαρτάται κυρίως από τους διοργανωτές, αλλά όχι μόνο από αυτούς. Απαιτείται η συμβολή όλων των μερών. Για παράδειγμα, η τήρηση της περιόδου εγγραφής είναι εξαιρετικά σημαντική, ώστε να γίνονται εγκαίρως οι σχετικές συνεννοήσεις για τη μεταφορά και τη φιλοξενία και όλοι οι σύνεδροι να μπορούν να εξυπηρετηθούν. Μετά τη λήξη της περιόδου εγγραφής και ειδικά υπό τις συνθήκες της κρίσης, είναι πολύ δύσκολο για εμάς να εξασφαλίσουμε μεταφορά και διαμονή. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι και την τελευταία στιγμή γίνεται ό,τι είναι δυνατό, για να βρεθούν θέσεις για όλους.
Φέτος, το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 26 έως 28 Σεπτεμβρίου 2013. Τα επίκαιρα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
- Η διασφάλιση του μέλλοντος των συντάξεων: Ο αυξανόμενος ρόλος των συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών σχημάτων.
- Ασφαλιστικές λύσεις έναντι φυσικών καταστροφών.
Επιπλέον, ιδιαίτερα πλούσιο θα είναι φέτος το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της Συνάντησης της Ύδρας: Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί cocktail με την ευγενική χορηγία της AON BENFIELD. Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν κατά σειρά: Cocktail party, με την ευγενική χορηγία της MATRIX INSURANCE & REINSURANCE BROKERS S.A.. Συναυλία με τον καταξιωμένο διεθνούς φήμης τενόρο, Μάριο Φραγκούλη, με την ευγενική χορηγία της ΕΥΡΩΠΗ ΑΕΓΑ και Δείπνο, με την ευγενική χορηγία της GUY CARPENTER & CO LTD.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη 15η Συνάντηση της Ύδρας: www.eaee.gr
*Το κόστος του συνεδρίου (διαμονή, μεταφορικά ήτοι πλοίο, πούλμαν & αχθοφορικά, συνεδριακή αίθουσα και A/V εξοπλισμός, έντυπο υλικό, έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας ομιλητών, γεύματα και δείπνα, έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας ειδικών προσκεκλημένων κ.λπ.) χρηματοδοτείται από το κόστος συμμετοχής και τις χορηγίες.
Για την ιστορία…
Ο τότε Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Γιώργος Ρωμαίος, που ήταν και ταυτόχρονα Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μας είχε εμπιστευθεί την ιδέα-δυνατότητα, να διοργανώνεται ένα ασφαλιστικό συνέδριο με ενίσχυση από Κοινοτικούς πόρους.
Την ιδέα-πρόταση τη διατυπώσαμε τότε, το 1995, στον Πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, κ. Μιλτιάδη Νεκτάριο, και τον ομόλογό του στο Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου. Συνέπιπτε η πρόταση, χρονικά, με τον προβληματισμό για την εξέλιξη του Ελληνοκυπριακού Συνεδρίου, που ανά διετία διοργανωνόταν εναλλάξ, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Η γραπτή πρότασή μας προς την Ένωση συνίστατο σε ένα Διεθνές-Μεσογειακό Συνέδριο, που θα περιελάμβανε εταίρους-συνδιοργανωτές, εκτός των Ελλήνων και των Κυπρίων, ασφαλιστές από το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Λίβανο, την Τυνησία, το Μαρόκο και από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας!
Αντ’ αυτής της προτάσεως, προκρίθηκε και υλοποιήθηκε με την ευθύνη της Ένωσης η θέσπιση της Ετήσιας Ασφαλιστικής και Αντασφαλιστικής Συνάντησης της ΥΔΡΑΣ (Το λογότυπο της πρώτης διοργάνωσης έγραφε: Insurance and Reinsurance Conference Hydra October 1999 – Balkans, Black Sea and Eastern Mediterranean Sea Countries).
Η πρώτη του θεσμού, λοιπόν, έγινε τον Οκτώβριο (από 7-10) του 1999 και
είχε ως κύριο θέμα την κάλυψη του σεισμού –τραγικά επίκαιρο, γιατί φονικός σεισμός είχε πλήξει στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 την Αττική!
Για τη διεξαγωγή του 1ου Συνεδρίου είχαν δουλέψει η κα Αντωνάκη, ο κ. Λάσκαρις, ο κ. Ταβλαρίδης, η κα Βαρουχάκη, η κα Τούτουζα, η κα Ανέστη, η κα Κρητικού, η κα Μάρκου, ο κ. Γενατάς, ο κ. Τουτουτζιδάκης, η κα Μαστρογαμβράκη, ο κ. Παξινός, η κα Κωσταρίδου, η κα Βατουσίου, ο κ. Παναγιώταρος, η κα Βεργοπούλου, ο κ. Παπαθανασόπουλος, η κα Ηλιοπούλου και συνεργάτες της «Μάνος».
Εκτός του κ. Κώτσαλου και του κ. Μακρόπουλου, η Γενική Δ/ντρια της ΕΑΕΕ, στο κείμενό της, ίσως υπό την πίεση του χρόνου, δεν αναφέρεται και σε άλλους ανθρώπινους συντελεστές, όπως π.χ. στον πρωταγωνιστή, όλα αυτά τα χρόνια, καθηγητή κ. Μάριο Ραφαήλ, του οποίου και το σπίτι του ακόμη, στην Ύδρα, προσεφέρθη για events, προκειμένου να εμπλουτιστεί το όλο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Δ.Ρ.