

Ο κ. Brandstetter κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε ότι οι ασφαλιστές μπορούν να συνεισφέρουν σε μια πιο βιώσιμη Ευρώπη με πολλούς τρόπους: μέσω της διαχείρισης, των επενδύσεων και των στρατηγικών εκποίησης αλλά και μέσω της συνεργασίας με τις κυβερνήσεις πάνω σε βασικά προγράμματα πράσινων υποδομών.
«Η Insurance Europe εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν πάνω από €50 δις σε βιώσιμες επενδύσεις το διάστημα 2018-2020», είπε. «Με τις συνδυασμένες προσπάθειες όλων των ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανίας μας, της κοινωνίας των πολιτών και των κυβερνήσεων, μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη πιο βιώσιμη για τις γενιές που έρχονται», τόνισε.
Για να επιτραπεί στις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες, ωστόσο, να μεγιστοποιήσουν τη συνεισφορά τους για μια πιο βιώσιμη Ευρώπη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει:
Πέρα από τις κανονιστικές ρυθμίσεις, η ζήτηση για βιώσιμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις είναι σημαντικά υψηλότερη από την προσφορά κατάλληλων περιουσιακών στοιχείων, όπως δείχνουν τα πρόσφατα έργα πράσινης ενέργειας / υποδομών τα οποία υπερκαλύφθηκαν. Χρειάζεται επίσης δράση για τη δημιουργία κατάλληλων και βιώσιμων επενδυτικών ευκαιριών.
Ο Brandstetter κάλεσε επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βοηθήσουν τους ασφαλιστές να βελτιώσουν την προστασία που προσφέρουν απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες αυξάνονται σε συχνότητα και σοβαρότητα.
Ένα από τα κύρια εμπόδια στην ανάπτυξη της αγοράς ασφάλισης κυβερνοκινδύνων είναι η έλλειψη δεδομένων για τους κινδύνους του κυβερνοχώρου. Ωστόσο, τα πρόσφατα νομοθετικά κείμενα που απαιτούν από τις εταιρείες να αναφέρουν τυχόν περιστατικά στον κυβερνοχώρο στις αρμόδιες αρχές (π.χ. ο GDPR και η οδηγία NIS) έχουν δημιουργήσει πληθώρα χρήσιμων δεδομένων.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασφαλιστές να προστατεύσουν καλύτερα την κοινωνία, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε ανωνυμίες πληροφορίες σχετικά με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», δήλωσε.
Ο Brandstetter υπογράμμισε επίσης ως βασική προτεραιότητα το κλείσιμο του συνταξιοδοτικού κενού. Αυτή είναι μία ακόμα πρόκληση που οι ασφαλιστές μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, αλλά απαιτείται η υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ να βελτιώσουν το Solvency II, έτσι ώστε οι κεφαλαιακές απαιτήσεις να αντικατοπτρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστές.
Αυτό θα τους επιτρέψει να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις στους πελάτες, με μακροπρόθεσμα προϊόντα ασφαλιστικής αποταμίευσης που, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου χάσματος των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων, ενθαρρύνοντας περισσότερους ανθρώπους να αποταμιεύουν σε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προϊόντα.
«Η παροχή συντάξεων είναι και θα παραμείνει στην αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων. Ωστόσο, ο κανονισμός για τη φερεγγυότητά τους εμπίπτει στην αρμοδιότητα των συν-νομοθετών της ΕΕ, επομένως είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι αναγνωρίζουν τη δυναμική των προσωπικών συντάξεων ως τρόπο τόνωσης των μακροπρόθεσμων αποταμιεύσεων», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Insurance Europe.