Βγήκαν ειδήσεις στην εκδήλωση της KPMG
Στην εκδήλωση της KPMG, για την παρουσίαση της έρευνας για την ασφαλιστική αγορά, που πραγματοποιήθηκε σήμερα 12 Δεκεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο, ακούστηκαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες και απόψεις:
Καταρχάς, όσον αφορά τον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου, το combined ratio του οποίου κινείται ανοδικά, φτάνοντας το 2022 στο 98%, το υψηλότερο σημείο του τα τελευταία πολλά χρόνια. Δυστυχώς, η ανοδική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί. Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Γιαννιώτης, Αντιπρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Ιντερσαλόνικα, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ της εκδήλωσης, το 2023 το combined ratio αναμένεται να φτάσει το 102%-103%. Για τον ίδιο, οι αναπροσαρμογές ασφαλίστρων είναι επιβεβλημένες, ωστόσο, αυτές δεν θα πρέπει να είναι οριζόντιες. Αντίθετα, η τιμολόγηση πρέπει να είναι περισσότερο προσωποποιημένη.
Ο επικεφαλής της Ιντερσαλόνικα τόνισε το οξύμωρο: να έχουμε υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων και όχι κατοικιών. Όπως είπε, η υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων θα προσθέσει μικρή νέα ασφαλιστική ύλη, καθώς οι περισσότερες από τις 16.000 επιχειρήσεις που αφορά το μέτρο έχουν κάποιου είδους ασφάλιση. Αναφερόμενος στην έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, επεσήμανε ότι υπάρχουν τεχνικά ζητήματα στην εφαρμογή του που δεν έχουν λυθεί.
Στο ίδιο πάνελ ο κ. Τάσος Αναστασίου, Head of General Insurance and Transformation της Εθνικής Ασφαλιστικής, συμπλήρωσε ότι, εκτός από την αναπροσαρμογή ασφαλίστρων, η αγορά χρειάζεται να περιορίσει και τα λειτουργικά της κόστη. Ενδιαφέρον είχε και η άποψη του στελέχους της Εθνικής ότι η ασφαλιστική αγορά δεν πρέπει να περιμένει το κράτος να δώσει κίνητρα, για να αναπτυχθεί, αλλά με τις δικές της δυνάμεις να προσπαθήσει να αναδείξει τη σημαντικότητά της.
Προτίθεται η Εθνική να αναλάβει ξανά τον ηγετικό ρόλο της στην αγορά; Όσα είπε ο κ. Αναστασίου δείχνουν να το επιβεβαιώνουν.
Ενδιαφέροντα τα όσα ανέφερε και ο κ. Ιωάννης Κότσιανος, Chief Executive Officer, Allianz Bulgaria Holding (ABH), για την ασφαλιστική αγορά της γειτονικής χώρας, η οποία ως μέγεθος είναι πολύ μικρότερη από την ελληνική, αλλά αντιμετωπίζει περίπου τα ίδια προβλήματα: χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση και μεγάλη έμφαση στην ασφάλιση οχημάτων, όπου ο δείκτης ζημιών κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Γενικότερα, η αγορά κινείται γύρω από τις υποχρεωτικές ασφαλίσεις, οι οποίες είναι περισσότερες σε σχέση με εμάς (αυτοκινήτου, αστικής ευθύνης επαγγελματιών, κατόχων όπλων, κ.ά.), ενώ υπάρχουν και περισσότερες φοροελαφρύνσεις.
Καλεσμένος στην εκδήλωση της KPMG και ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος τόνισε ότι η Κυβέρνηση βλέπει την ασφαλιστική αγορά ως έναν κρίσιμο συμπληρωματικό κρίκο στην αλυσίδα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, και στην κατεύθυνση αυτή επελέγη ο συνδυασμός του… μαστίγιου και του καρότου, ήτοι υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατ., από τη μια, και έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για την ασφάλιση κατοικιών, από την άλλη. Επίσης, είπε ότι εξετάζεται, στο πλαίσιο της ασφάλισης οχημάτων, να γίνει υποχρεωτική η κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές.
Όσον αφορά τις αλλαγές που προωθούνται στη φορολόγηση των ΤΕΑ και των ομαδικών συνταξιοδοτικών τόνισε ότι στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι δεν γίνεται με κάποιον τρόπο φοροδιαφυγή.
Όσον αφορά τα IFRS 17 και IFRS 9, επισημάνθηκε στον κ. Θεοχάρη ότι η εφαρμογή τους επιφέρει πολλές αλλαγές, μεταξύ άλλων, στη λογιστική απεικόνιση. Πιο συγκεκριμένα, από τη νέα επιμέτρηση και λογιστικοποίηση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων προκύπτουν ιδιαίτερα σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ λογιστικής και φορολογικής βάσης, ειδικά σε επίπεδο ασφαλιστικών προβλέψεων, και απαιτείται σύγκλιση. Όπως εξήγησε το στέλεχος της KPMG κα Έφη Αδαμίδου, οι εταιρείες, από τη μια, οφείλουν να εφαρμόσουν τα νέα πρότυπα και, από την άλλη, έναν νόμο, τον 400, που στην ουσία έχει καταργηθεί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, ειδικά την πρώτη χρονιά, οι εταιρείες να φαίνεται ότι εμφανίζουν ζημιές.
Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι δεν γνωρίζει το θέμα και κάλεσε την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Περισσότερα για την εκδήλωση της KPMG εδώ.
Δήμητρα Καζάντζα
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News