Βελτίωση της θνησιμότητας: Ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν;
Σύμφωνα με τη Swiss Re, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι μπορούν να ταξινομηθούν ως βιοϊατρικοί, συμπεριφορικοί ή κοινωνικοοικονομικοί, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη θνησιμότητα, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τους ασφαλιστές και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα.
Η τελευταία έκδοση του sigma της Swiss Re, με τίτλο “Βελτίωση της θνησιμότητας: κατανοώντας το παρελθόν και διαμορφώνοντας το μέλλον”, εξετάζει τις εξελίξεις στη βελτίωση της θνησιμότητας και το εάν οι πρόσφατες ενδείξεις ότι τα ποσοστά θνησιμότητας βελτιώνονται είναι προσωρινά ή μόνιμα. Η μελέτη εξετάζει πώς η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της μακροζωίας και αντιμετωπίζει τις συνέπειες της βελτίωσης της θνησιμότητας για τους ασφαλιστές.
Τα ποσοστά θνησιμότητας μειώνονται
Εξαιρουμένων των περιόδων του πολέμου, το προσδόκιμο ζωής έχει βελτιωθεί σταθερά σε όλο τον κόσμο για πάνω από έναν αιώνα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρυθμός βελτίωσης της θνησιμότητας έχει επιβραδυνθεί σε ορισμένες προηγμένες χώρες.
Από το 2011, τα ποσοστά θνησιμότητας με βάση την ηλικία στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ενώ εξακολουθούν να μειώνονται, το κάνουν πιο αργά από ό,τι στις προηγούμενες δεκαετίες. Η επιβράδυνση στις περισσότερες χώρες ήταν πιο έντονη μεταξύ των ηλικιωμένων και των γυναικών.
Οι λόγοι που επιβραδύνεται η βελτίωση της θνησιμότητας
Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις αιτίες θανάτου υποδεικνύουν ότι μέρος της πρόσφατης επιβράδυνσης στη βελτίωση της θνησιμότητας μπορεί να αντανακλά η έλλειψη πρόσθετης προόδου όσον αφορά τη θεραπεία μεγάλων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η επιδείνωση των τάσεων στις ασθένειες που σχετίζονται με το κυκλοφορικό σύστημα έχει επηρεάσει σημαντικά την επιβράδυνση. Στον βαθμό που αυτά μπορούν να συνδεθούν με συμπεριφορικούς παράγοντες, οι επιλογές τρόπου ζωής σχετικά με τη διατροφή και τη σωματική άσκηση αποτελούν ολοένα και περισσότερο τις πιο προφανείς εξηγήσεις αντί για το κάπνισμα και την κατανάλωση οινοπνεύματος.
Η αξιοποίηση των διαφορών στις υποομάδες πληθυσμού
Οι διαφορές στη θνησιμότητα μεταξύ των υγιών υποομάδων και του γενικού πληθυσμού παρέχουν έναν φακό μέσω του οποίου μπορούν να ποσοτικοποιηθούν τα δυναμικά, αλλά μέχρι στιγμής αναξιοποίητα, κέρδη από την εξέλιξη της θνησιμότητας.
Με τον ορισμό μιας τέτοιας υποομάδας (δηλ. του πληθυσμού-στόχου), ίσως με κριτήρια διατροφής ή αρτηριακής πίεσης, τα ασφαλιστήρια μπορούν να κατευθύνονται προς το κλείσιμο του χάσματος στην εμπειρία θνησιμότητας μεταξύ του γενικού πληθυσμού και της ομάδας-στόχου.
Πώς η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της μακροζωίας
Η μελέτη sigma υπογραμμίζει επίσης ότι το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να επικεντρωθεί στον εντοπισμό των πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου και στην προσπάθεια πρόληψης της εξέλιξης της νόσου και γενικότερα της αδύναμης υγείας.
Τα εργαλεία ψηφιακής υγείας, όπως η τηλεϊατρική και τα wearables, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της μελλοντικής βελτίωσης της θνησιμότητας.
Αυτές οι τεχνολογίες όχι μόνο βελτιώνουν την πρόσβαση στην περίθαλψη, αλλά και ενθαρρύνουν τις αγορές υγειονομικής περίθαλψης να ανταγωνίζονται για χαμηλότερες, οικονομικότερες επιλογές.
Μια βασική πρόκληση είναι πώς να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να αγκαλιάσουν τη νέα τεχνολογία και να αλλάξουν την ανθυγιεινή τους συμπεριφορά.
Συνέπειες για τους ασφαλιστές και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα
Για τις κυβερνήσεις και τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αναλαμβάνουν τον κίνδυνο μακροζωίας για λογαριασμό ατόμων, οι μεταβολές στην υποκείμενη τάση θνησιμότητας είναι κρίσιμες, καθώς ο κίνδυνος αυτός δεν μπορεί εύκολα να διαφοροποιηθεί.
Η υπερβολικά συντηρητική τιμολόγηση θα κάνει τα προϊόντα όπως τα annuities και η ασφάλεια ζωής ιδιαιτέρως δαπανηρά.
Ταυτόχρονα, η πρόωρη ενσωμάτωση των υποθέσεων σχετικά με τις υποκείμενες τάσεις θνησιμότητας θα ζορίσει αναπόφευκτα τους ισολογισμούς των ασφαλιστών μόλις οι υποχρεώσεις τελικά επανεξεταστούν για να αντανακλούν την αναθεωρημένη πραγματικότητα του προσδόκιμου ζωής.
Πηγή: Swiss Re