Τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ για όλη την ΕΕ
Με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση μιας νέας τυποποιημένης δήλωσης ΦΠΑ, η οποία μπορεί να μειώσει το κόστος για τις επιχειρήσεις της ΕΕ μέχρι και κατά €15 δισ. ετησίως.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις, να διευκολυνθεί η φορολογική συμμόρφωση και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των φορολογικών υπηρεσιών σε όλη την Ένωση. «Η πρόταση αντικατοπτρίζει πλήρως τη δέσμευση της Επιτροπής για έξυπνη νομοθεσία και είναι μία από τις πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο πρόσφατο πρόγραμμα REFIT σχετικά με την απλούστευση των κανόνων και τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο Επίτροπος Φορολογίας, κ. Άλγκιρντας Σεμετά, δήλωσε σχετικά: «Η τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ είναι επωφελής για όλους. Οι επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε απλούστερες διαδικασίες, μειωμένο κόστος και λιγότερη γραφειοκρατία. Οι κυβερνήσεις θα διαθέτουν ένα νέο εργαλείο, το οποίο θα διευκολύνει τη συμμόρφωση με τους κανόνες για τον ΦΠΑ και θα αυξήσει τα έσοδά τους. Με τη σημερινή πρόταση, επομένως, εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας αφενός για δημιουργία ενιαίας αγοράς φιλικής προς τις επιχειρήσεις και αφετέρου για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης στην ΕΕ.»
Τι προβλέπει η πρόταση
Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει ένα ενιαίο σύνολο κανόνων όσον αφορά την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο τις υποβάλλουν. Η τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ –η οποία θα αντικαταστήσει τις εθνικές δηλώσεις ΦΠΑ– θα διασφαλίζει ότι θα ζητούνται από τις επιχειρήσεις τα ίδια βασικά στοιχεία, εντός των ίδιων προθεσμιών σε όλη την ΕΕ. Δεδομένου ότι η συμμόρφωση με απλούστερες διαδικασίες είναι ευκολότερο να επιτευχθεί και να ελεγχθεί, η πρόταση αναμένεται επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία περί ΦΠΑ και να αυξήσει τα δημόσια έσοδα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, κάθε χρόνο, 150 εκατομμύρια δηλώσεις ΦΠΑ υποβάλλονται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους στις εθνικές φορολογικές υπηρεσίες. Με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα, οι ζητούμενες πληροφορίες, η μορφή των εθνικών εντύπων και οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων ποικίλλουν σημαντικά από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Κατά συνέπεια,όπως αναφέρεται σχετικά, «οι δηλώσεις ΦΠΑ για διασυνοριακές επιχειρηματικές δραστηριότητες αποτελούν μια περίπλοκη, δαπανηρή και επαχθή διαδικασία. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τη δυσκολία συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις ΦΠΑ, λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας».
Η τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ που προτείνεται απλουστεύει τις πληροφορίες που οφείλουν να παρέχουν οι επιχειρήσεις στις φορολογικές αρχές. Η δήλωση θα περιλαμβάνει μόνο 5 πεδία που θα υποχρεούνται να συμπληρώνουν οι φορολογούμενοι. Τα κράτη μέλη έχουν την ευχέρεια να ζητήσουν ορισμένα πρόσθετα τυποποιημένα στοιχεία, με την προϋπόθεση όμως τα προς συμπλήρωση πεδία να μην υπερβαίνουν τα 26. «Αυτό συνιστά σημαντική βελτίωση σε σχέση με την παρούσα κατάσταση, όπου ορισμένα κράτη μέλη απαιτούν τη συμπλήρωση μέχρι και 100 διαφορετικών πεδίων», σημειώνεται σχετικά.
Οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με την πρόταση, θα υποβάλλουν τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ μία φορά το μήνα, ενώ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις μία φορά το τρίμηνο. Η υποχρέωση υποβολής ανακεφαλαιωτικής ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, την οποία ζητούν σήμερα ορισμένα κράτη μέλη, αναμένεται να καταργηθεί. Η πρόταση ενθαρρύνει επίσης την ηλεκτρονική υποβολή, καθώς η τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ θα επιτρέπεται να υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε όλη την Ένωση. «Αυτή η σημαντική απλούστευση της διαδικασίας για τις δηλώσεις ΦΠΑ συμβάλλει στην τήρηση των γενικότερων δεσμεύσεων της Επιτροπής για μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων και εμποδίων στις εμπορικές συναλλαγές εντός της ενιαίας αγοράς», επισημαίνεται.
Η πρόταση συμβάλλει, επίσης, σημαντικά στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και πιο θωρακισμένου έναντι της απάτης συστήματος ΦΠΑ, όπως ορίζεται στη στρατηγική της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ αντιστοιχεί στο 21 % περίπου των εσόδων των κρατών μελών, όμως, το 2011 δεν μπόρεσαν να εισπραχθούν 193 εκατ. ευρώ. Δημιουργώντας ένα ευκολότερο σύστημα τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τις υπηρεσίες, η τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ μπορεί να βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση και να μειώσει το έλλειμμα ΦΠΑ. Κατά συνέπεια, η εν λόγω πρόταση θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη δημοσιονομική εξυγίανση σε όλη την ΕΕ, προς όφελος των δημόσιων ταμείων.