Άρθρα

Το «Παν Μέτρον Άριστον» καθορίζει την επιτυχία του Financial Planner

«…Και αυτός έτσι σκυμμένος που ήταν, στράφηκε και μου κάνει: “Εγώ, παιδί μου, ενεργώ σα να ήμουν αθάνατος!”… Κι εγώ του αποκρίθηκα: “Ενεργώ σα νάταν να πεθάνω την πάσα στιγμή!”. Ποιoς από τους δυο μας είχε δίκιο αφεντικό;…» (απόσπασμα από το «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη).

| Του Νίκου Συμεωνίδη* |

Όλοι κατά την πορεία της ζωής μας αντιμετωπίζουμε παρόμοια διλήμματα. Με αφορμή κάποια γεγονότα, σοβαρά ή μη (θάνατος οικείου προσώπου, κάποιο πρόβλημα υγείας, ένας χωρισμός, μία επαγγελματική αποτυχία ή απλά βλέποντας μία ταινία ή διαβάζοντας ένα βιβλίο), αναρωτιόμαστε, απευθυνόμενοι σε αγαπημένο πρόσωπο ή στον ίδιο μας τον εαυτό, πώς θα έπρεπε να λειτουργούμε ανά πάσα στιγμή. με γνώμονα τη λογική ή ακολουθώντας μόνο τα συναισθήματά μας;

Επίσης όλοι, ίσως και καθημερινά, δεν βρισκόμαστε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις που τις αντιμετωπίζουμε σύμφωνα με τον χαρακτήρα μας, τις επιρροές μας, τα στερεότυπά μας, την κατάσταση της στιγμής, το μορφωτικό μας επίπεδο ή το συμφέρον μας, ως “μαύρο ή άσπρο”; Άραγε, υπάρχει και η επιλογή του “γκρι” ή είναι ένας ακόμη μύθος;

Μήπως η εφαρμογή της ρήσης «ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ» είναι η δυσκολότερη, αλλά ιδανικότερη οδός προς την επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής μας; Μήπως λειτουργώντας με γνώση, με οργάνωση, με πρόληψη (δηλαδή με λογική), καταφέρνουμε να ικανοποιούμε στο έπακρο ΚΑΙ τις επιθυμίες μας (δηλαδή τα συναισθήματά μας), έτσι ώστε να φθάνουμε με ασφάλεια αλλά και με ηρεμία στην εκπλήρωση των στόχων μας;

Δεν θα αισθάνεται “γεμάτος” κάποιος που, φθάνοντας προς το τέλος του εργασιακού ή και του βιολογικού του “κύκλου”, κάνοντας τους απολογισμούς του, θα έχει εκπληρώσει αν όχι όλα, τα περισσότερα από όσα είχε ονειρευτεί;

Όχι, δεν διαβάζετε ένα άρθρο σε περιοδικό ψυχολογίας. Απλά, προσπαθώ να αναδείξω την ανάγκη οργάνωσης και ύπαρξης κάποιου πλάνου στη ζωή μας, ειδικά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Όπως όλοι διαπιστώνουμε καθημερινά, τα περισσότερα προβλήματα, αλλά και οι λύσεις τους, συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την οικονομική μας επάρκεια. Δεν υποστηρίζω ότι το χρήμα φέρνει απαραίτητα την ευτυχία, είναι όμως σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας για αυτή. Εργαζόμαστε και προσπαθούμε καθημερινά για την απόκτηση εισοδημάτων ικανών να μας εξασφαλίσουν την ικανοποίηση αναγκών και επιθυμιών μας. Γιατί, όμως, προσπαθούμε μόνο για την απόκτησή τους και όχι για την εξασφάλισή τους παράλληλα;

Εξασφάλιση σημαίνει ότι οφείλουμε να προνοήσουμε να υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα, αν τα χρειασθούμε άμεσα και επιτακτικά, στην απευκταία περίπτωση που προκύψουν γεγονότα τα οποία μπορεί να μας εκτρέψουν από την πορεία μας. Ποια γεγονότα μπορεί να είναι αυτά; Μα αυτά που λέγαμε στην αρχή, ένας θάνατος, μία ανικανότητα, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, μία φυσική καταστροφή, γηρατειά χωρίς τα αναγκαία και πολλά άλλα, που θα μας αναγκάσουν να αναρωτηθούμε: «Γιατί δεν προνοήσαμε;», «Πού θα βρούμε τώρα χρήματα;», «Πώς χάλασε η ηρεμία μας;» ή, το χειρότερο: «Πώς άλλαξε έτσι η ζωή μας;».

Ποιος, όμως, θα μας βοηθήσει σε αυτό; Να έχουμε δηλαδή χρήματα την κατάλληλη στιγμή;

Εάν ρωτήσετε οποιονδήποτε στην Ελλάδα ποιον συμβουλεύεται για τα οικονομικά του, οι μισοί θα απαντήσουν «τους γνωστούς μου» ή «κανέναν». Κάποιοι μπορεί να αναφέρουν τον λογιστή τους, ενώ λιγότεροι θα πουν ότι συνεργάζονται με έναν ασφαλιστή ή χρηματιστή, ή κάποιον εκπρόσωπο της τράπεζάς τους. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, η συνεργασία τους συνήθως περιορίζεται στις συγκεκριμένες αυτές υπηρεσίες, χωρίς να προσφέρουν στους πελάτες τους μία γενικότερη υποστήριξη σε όλες τις οικονομικές τους ανάγκες.

Από την άλλη, σε πολλές χώρες του εξωτερικού έχει καθιερωθεί η ειδικότητα του Financial Planner. Ο όρος αυτός, που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως «Σύμβουλος Χρηματοοικονομικού Σχεδιασμού», περιγράφει έναν διαφορετικό ρόλο από τους προηγούμενους.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσβαση των νοικοκυριών σε αξιόπιστους επαγγελματίες με ειδίκευση στα οικονομικά συσχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης. Κατά τη γνώμη μου, ένας από τους βασικούς λόγους που τα ελληνικά νοικοκυριά συνεχίζουν και σήμερα να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα είναι η δυσκολία τους ή και η απροθυμία τους να βρουν έναν επαγγελματία που θα τους καθοδηγήσει σωστά.

Σήμερα, η διαχείριση του “πορτοφολιού” μας, αν υπάρχει βέβαια, είναι πολύ πιο περίπλοκη, από ό,τι ήταν στην εποχή των γονιών μας… Σήμερα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, υποχρεώσεις στην εφορία και άλλους φορείς, ασφαλιστικά συμβόλαια, κρυπτονομίσματα, χαρτοφυλάκια αμοιβαίων κεφαλαίων, και τόσες πολλές ακόμα “μυστήριες” λέξεις. Είναι δουλειά του Financial Planner να μας εξηγήσει τι είναι όλα αυτά, πώς λειτουργούν και κατά πόσο μας αφορούν.

Ο χρόνος μας είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτος από τις επαγγελματικές, οικογενειακές ή όποιες άλλες υποχρεώσεις. Και οι περισσότεροι δεν έχουμε καμία διάθεση να τρέχουμε συνεχώς για εξισορροπήσεις χαρτοφυλακίων, ασφαλιστικές καλύψεις και τόσα άλλα βαρετά, αλλά αναγκαία πράγματα. Πόσο μάλλον να εξετάζουμε σε τακτικά διαστήματα την κατάσταση των εσόδων, των εξόδων, των οφειλών και των επενδύσεών μας. Ένας Financial Planner εδώ θα μας προσφέρει πολύτιμη βοήθεια, είτε βοηθώντας μας να οργανώσουμε καλύτερα αυτές τις εργασίες είτε προτείνοντάς μας άλλους επαγγελματίες για πιο εξειδικευμένες (π.χ. φοροτεχνικό, δικηγόρο, συμβολαιογράφο).

Ο ιδανικός Financial Planner θα μας προσφέρει κάτι παραπάνω από έναν οικογενειακό προϋπολογισμό και ένα επενδυτικό πλάνο. Εφόσον μας αποδείξει την αξιοπιστία του, θα αποτελέσει τον μακροχρόνιο συνεργάτη μας, που θα μας αποτρέπει από ριψοκίνδυνες ή ακατάλληλες επιλογές και θα μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε το μέλλον της οικογένειας χωρίς οφειλές και με εξασφαλισμένη οικονομική ασφάλεια.

Στη διάθεση, την ανησυχία και το ενδιαφέρον του καθενός είναι να ψάξει να τον βρει…

Το «Παν Μέτρον Άριστον» καθορίζει την επιτυχία του Financial Planner

*Ο κ. Νίκος Συμεωνίδης ασκεί το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή από το 1992 σε συνεργασία με την Interamerican. Έχει πιστοποιηθεί ως L.U.T.C.F. (Life Underwriter Training Council Fellow) σε Personal & Business Insurance, Multiline Skills Course, Corporate Ethics, καθώς και ως Financial Planner από την Achmea Academy. Διαθέτει πιστοποίηση στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική Επιχειρήσεων αλλά και στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπως και τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις για τη χρηματοοικονομική συμβουλή SQF3 και SQF4 από τον EFICERT (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χρηματοοικονομικών Πιστοποιήσεων). Κάτοχος του προηγμένου λογισμικού ανάλυσης αναγκών της εταιρείας FIGLO. Είναι μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ.), της Hellenic Financial Planners Association (H.F.P.A.), ισόβιο μέλος του Million Dollar Round Table (M.D.R.T.-The Premier Association of Financial Professionals), καθώς και ιδρυτικό μέλος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Συνεργατών της Interamerican.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας