Άρθρα
Το μέλλον μέσα από τη… «μαγική σφαίρα» των αντασφαλιστών
Στο Μόντε Κάρλο συναντήθηκαν για ακόμα μια χρονιά εκπρόσωποι των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών, μεσίτες αντασφαλίσεων και –τα τελευταία χρόνια– στελέχη που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ILS (Insurance-linked securities).
Η φύση του επαγγέλματος το απαιτεί και η εμπειρία χρόνων επιτρέπει στους αντασφαλιστές να προβλέπουν και να προετοιμάζονται για τις τάσεις στην παγκόσμια αγορά και οι συζητήσεις στο Monte Carlo δίνουν μηνύματα σε όλη την ασφαλιστική βιομηχανία.
Φυσικά, στο διεθνές event υπάρχουν κάθε χρόνο και οι ελληνικές συμμετοχές.
Η Carpenter Turner μας μεταφέρει το κλίμα και ορισμένες βασικές διαπιστώσεις που αφορούν και την ελληνοκυπριακή αγορά:
«Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το 61ο Rendez Vous de Septembre στις 9-14 Σεπτεμβρίου στο Μόντε Κάρλο.
Στο διεθνές συνέδριο που σηματοδοτεί την αρχή των επερχόμενων ανανεώσεων των αντασφαλιστικών συμβάσεων, συμμετείχαν πάνω από 2.600 στελέχη ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών από περίπου 80 χώρες. Η ομάδα της Carpenter Turner συμμετείχε καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου.
Στην αρχή του συνεδρίου υπήρχε προβληματισμός σε σχέση με την εξέλιξη του τυφώνα Ίρμα, τον οποίο οι εταιρείες Catastrophe Modelling υπολόγιζαν σε περίπου 150 δις δολάρια. Ευτυχώς ο τυφώνας εξελίχθηκε σε σοβαρό γεγονός μεν, πολύ μικρότερης σφοδρότητας, ωστόσο, από ό,τι αναμενόταν. Οι περισσότερες εταιρείες σήμερα υπολογίζουν την μέχρι τώρα ζημιά από τυφώνες στα 50 δις δολάρια (υπενθυμίζουμε πως η οικονομική ζημία από την Κατρίνα ήταν περίπου 108 δις δολάρια, ενώ η ασφαλιστική ζημία ήταν 80 δις δολάρια).
Τα ζημιογόνα γεγονότα αυτού του μεγέθους θα μπορούσαν ίσως να επηρεάσουν την αμερικανική αγορά, αλλά όχι την ευρωπαϊκή και ιδιαιτέρως επιμέρους αγορές, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Ο λόγος είναι ότι συνεχίζεται και αυξάνεται η προσφορά αντασφαλιστικών κεφαλαίων παγκοσμίως.
Έχοντας συναντήσει και συζητήσει με περισσότερες από 60 αντασφαλιστικές εταιρείες, η CARPENTER TURNER επιβεβαιώνει πως οι επερχόμενες ανανεώσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με της προηγούμενης χρονιάς, ενώ οι αγορές συνεχώς βελτιώνουν την γκάμα των προϊόντων τους.
Υπάρχει μεγάλη προσφορά από εταιρείες ανάληψης χαρτοφυλακίου ζημιών (run-off specialists), αντασφαλιστικά αλλά και εξ ολοκλήρου, και πιστεύεται πως στο μέλλον θα δούμε αρκετές τέτοιου είδους συμφωνίες στην περιοχή μας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πλέον η προσφορά υπηρεσιών γεωκωδικοποίησης στις οποίες πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις. Η Carpenter Turner έχοντας εμπειρία στον τομέα αυτό βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων προσφέροντας στους πελάτες της, τις υπηρεσίες αυτές.»
Τι λένε οι μεγαλύτεροι αντασφαλιστές της παγκόσμιας αγοράς
Με αφορμή τις συναντήσεις του Μόντε Κάρλο, οι μεγαλύτεροι αντασφαλιστές της παγκόσμιας αγοράς μίλησαν για τις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τοποθετήθηκαν για τις αλλαγές που διαβλέπουν στον παγκόσμιο στίβο όπου δραστηριοποιούνται.
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα όσα επισημαίνει και αναδεικνύει η Munich Re (δείτε εδώ).
Η Swiss Re, ένας από τους 4 μεγαλύτερους ευρωπαίους αντασφαλιστές, βλέπει αυξανόμενη ζήτηση για νέες αντασφαλιστικές λύσεις, προκειμένου να βοηθηθούν οι πελάτες στη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους αλλά και στην επέκτασή τους σε νέους τομείς και αγορές. Οι τεχνολογικές εξελίξεις εγκαινιάζουν μια νέα γενιά λύσεων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να πετύχουν την καλύτερη κατανόηση, διαχείριση, και, τελικά, μείωση των κινδύνων.
Την ίδια στιγμή η Swiss Re εκτιμά ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν λόγω των πρόσφατων ζημιογόνων γεγονότων.
Πώς όμως θα αντιμετωπιστεί το χάσμα που και η Swiss Re εκτιμά ότι υπάρχει μεταξύ πραγματικών απωλειών και ασφαλισμένων απωλειών;
Κάθε χρόνο, οι απώλειες από μεγάλες φυσικές καταστροφές και ακραίες καιρικές συνθήκες αποτελούν τεράστιο βάρος για τις τοπικές οικονομίες. Μόνο το 2016, το κενό προστασίας, δηλαδή το χάσμα ανάμεσα στις απώλειες από ζημιές και τις ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές, ανήλθε σε $180 δις., σύμφωνα με εκτιμήσεις του Swiss Re Institute.
Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται αυτό, είναι κοινοί τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες αγορές και περιλαμβάνουν την έλλειψη ενημέρωσης και εμπιστοσύνης, την περιορισμένη πρόσβαση στην κατάλληλη κάλυψη αλλά και την ανησυχία ότι το ασφαλιστήριο δεν είναι κάτι που μπορεί να αντέξει οικονομικά ο ασφαλισμένος.
Η βαθιά και ουσιαστική έρευνα σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών λύσεων που θα μειώσουν το κενό προστασίας και την ίδια στιγμή θα ανοίξουν νέες αγορές στους ασφαλιστές.
Σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα τη συμβολή τους στον τομέα του underwriting, η Swiss Re συνεχίζει να αναπτύσσει τις δραστηριότητές της στην ψηφιακή καινοτομία και η πρωτοβουλία Blockchain Insurance Industry, γνωστή ως B3i, αποτελεί το πιο ενδεικτικό παράδειγμα.
Το B3i είναι ένα πιλοτικό ψηφιακό back office που διαχειρίζεται ένα συμβόλαιο NatCat XoL. Εάν η λειτουργία του είναι επιτυχής, το Blockchain θα φέρει σημαντικά κέρδη στη βιομηχανία, καθώς θα οδηγήσει σε απλουστευμένες διαδικασίες και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Η εξοικονόμηση κόστους θα ωφελήσει όλους τους εμπλεκόμενους –ιδίως τον τελικό καταναλωτή.
Σε ό,τι αφορά τις τάσεις της αγοράς ως προς την τιμολόγηση, η SwissRe επισημαίνει ότι οι πρόσφατες μεγάλες ζημιές θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση των τιμών.
Το δύσκολο περιβάλλον της αγοράς που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επιτόκια και υπερβολικό κεφάλαιο, εξακολουθεί να ασκεί πίεση τόσο στις πρωτασφαλιστικές όσο και στις αντασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η Swiss Re προτίθεται να διατηρήσει το πειθαρχημένο της πλάνο στις αναλήψεις εργασιών, ώστε να εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της.
Ενώ στον κλάδο περιουσίας η αντασφαλιστική αναμένει σταθεροποίηση των τιμών λόγω των πρόσφατων ζημιών, στον κλάδο Ατυχημάτων αναμένει διορθώσεις που θα αντικατοπτρίζουν τις πρόσφατες τάσεις ζημιών. Στους εξειδικευμένους κλάδους ασφάλισης, η Swiss Re βλέπει ότι οι τάσεις των τιμών θα διαφέρουν ανάλογα με την αγορά και την κατηγορία των επιχειρήσεων.
Γεμάτο προκλήσεις και έντονο ανταγωνισμό βλέπει το περιβάλλον της παγκόσμιας αγοράς αντασφάλισης και η Hannover Re.
Ειδικότερα, στον τομέα της τιμολόγησης ο έντονος ανταγωνισμός είναι καθοριστικός. Παρά τα κακά επιχειρηματικά αποτελέσματα που σημειώθηκαν σε ορισμένες περιοχές και τη διάβρωση που υπέστησαν τα αποθεματικά, πολλές εταιρείες εξακολουθούν να έχουν υγιή κεφάλαια.
Ο σχετικά χαμηλός πληθωρισμός είναι επίσης ένας υποστηρικτικός παράγοντας. Εντούτοις, παρατηρείται ισχυρότερη ζήτηση όχι μόνο σε ορισμένα μέρη της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής, αλλά και σε συγκεκριμένες γραμμές ασφάλισης όπως οι κυβερνοασφαλίσεις, σε ορισμένους εξειδικευμένους κλάδους ασφάλισης και σε καλύψεις που εξυπηρετούν σκοπούς διαχείρισης κεφαλαίων.
Τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν την επέκταση των ILS, με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά παραδοσιακής ικανότητας αντασφάλισης. Οι τιμές είναι συνεπώς υπό πίεση.
Ένας ακόμα παράγοντας που επηρέασε είναι ότι η αύξηση των φυσικών καταστροφών είχε μόνο θετικές επιπτώσεις στις τιμές στις πληγείσες περιοχές. Η πτωτική τάση διατηρήθηκε στα προγράμματα χωρίς απώλειες.
«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια νηφάλια προσέγγιση στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τις τιμές. Υπό το πρίσμα της γενικότερης κατάστασης, το να θέσουμε στόχο ασφαλίστρων βασισμένοι σε ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο τιμών, δεν θα έστελνε το σωστό μήνυμα. Δεδομένου ότι οι πιθανές αποδόσεις των επενδύσεων εξακολουθούν να είναι χαμηλά, είναι επιτακτική ανάγκη να τηρηθούν αυστηρά τα περιθώρια του underwriting στις ανανεώσεις. Παρ’ όλα αυτά, σίγουρα θα δούμε καλές ευκαιρίες ανάπτυξης σε ορισμένους επιχειρηματικούς τομείς», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hannover Re, Ulrich Wallin.