Άρθρα

Το έλλειμμα οικονομικών πόρων φοβίζει περισσότερο και από τον θάνατο

Η ευημερία μιας πολιτείας εξαρτάται από την ευημερία των οικογενειών που τη συνθέτουν και αυτή (η ευημερία της οικογένειας) εδράζεται στις επιλογές και τις πράξεις των μελών της. Όταν οι πολίτες έχουν εκπαιδευτεί στο να εκτιμούν την αξία του χρήματος, εφαρμόζουν συνετές οικονομικές αρχές σε σχέση με το πώς ν’ αποκτούν πηγές εισοδήματος, πώς να τις διατηρούν και πώς να καταφέρνουν αυτές να είναι αστείρευτες και να (τους) εισφέρουν έσοδα, ακόμα και σε δύσκολες συγκυρίες. Τότε οι άνθρωποι προσφέρουν στην κοινωνία, στον εαυτό τους και στα αγαπημένα τους πρόσωπα αυτό που όλοι επιθυμούμε, «εισοδήματα για το μέλλον!».

| Του Χρήστου Σταθόπουλου* |

Όλα στη ζωή είναι θέμα προσπάθειας και εκπαίδευσης. Τα ανθρώπινα πράγματα σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων και τη διασφάλιση έναντι αυτών συνεχώς αλλάζουν και βελτιώνονται, επειδή μεθοδικοί και αφοσιωμένοι άνθρωποι προσπαθούν και αποκτούν περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες για να εξυπηρετούν αποτελεσματικότερα τους πελάτες.

Η «προσωπική επιτυχία» ενός επαγγελματία ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και ειδικότερα ενός Financial Planner πρέπει, θεσμικά και δεοντολογικά, να είναι απόλυτα συνυφασμένη με την αποτελεσματική «διαχείριση κινδύνων» και την «ικανοποίηση αναγκών», βάσει των επιλογών και του προφίλ του καθενός ανθρώπου από όσους μας εμπιστεύονται.

Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να είμαστε έτοιμοι για έναν διπλό ρόλο: αυτόν του «εκπαιδευόμενου» και συνάμα αυτόν του «εκπαιδευτή». Τούτο νομοτελειακά ισχύει, διότι «οι πράξεις μας» δεν μπορεί να είναι σοφότερες από «τις σκέψεις μας» και «οι σκέψεις μας» δεν μπορεί να είναι σοφότερες από «τις γνώσεις μας».

Η ιδιωτική ασφάλιση ως «Ανθρωποκεντρικός Θεσμός» έρχεται από μακριά. Η ανάπτυξη και η εξέλιξη του Θεσμού (που σήμερα διαρθρώνεται σε: Εταιρείες-Διαμεσολαβούντες-Πελάτες-Θεσμικές & Εποπτικές Αρχές-Συλλογικότητες Εταιρειών, Διαμεσολαβούντων & Πελατών) είναι παράλληλη και αντίστοιχη με την ανάπτυξη του πολιτισμού του ανθρώπου. Είναι, θα λέγαμε, μια μαγική μηχανή που, ενώ δημιουργήθηκε από τον ανθρώπινο πολιτισμό, ωστόσο, δημιουργεί πολιτισμό, διασφαλίζοντας τις υλικές και άυλες αξίες του ανθρώπου!

Η Πυξίδα μας (ως επαγγελματίες) κατευθύνεται από το «ΠΕΔΙΟ ΑΝΑΓΚΩΝ» του “Ανθρώπου” και όχι του πελάτη, επιβεβαιώνοντας έτσι την ανθρωποκεντρική διάσταση του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Στο διήμερο συνέδριο blis2020 του MDRT στον Λίβανο (03 & 04-12-2020) με τη συμμετοχή των σπουδαιότερων ασφαλιστών του πλανήτη, έγινε αναφορά σε μια πρόσφατη έρευνα. Το θέμα της ήταν σχετικά με τον φόβο και πραγματοποιήθηκε στην Αμερική. Η έρευνα αυτή έδειξε πως τα δύο πράγματα που φοβούνται οι άνθρωποι περισσότερο στη ζωή τους είναι ο «θάνατος» και το να «ξεμείνουν από χρήματα ενώ βρίσκονται εν ζωή».

Μάλιστα, από τους δύο, ο ισχυρότερος είναι ο φόβος να «ξεμείνουν από χρήματα…».

Για να είμαστε σε θέση να παρέχουμε αποτελεσματική «διαχείριση κινδύνων», με σκοπό να δημιουργήσουμε θετική διαφορά στη ζωή των συμπολιτών μας, εκπαιδευόμαστε οι ίδιοι και εκπαιδεύουμε τους πελάτες μας, ώστε ο ακόλουθος πεντάλογος να αποτελέσει κοινή βάση συνεννόησης.

  1. Για κάθε ΔΕΚΑ ευρώ που κερδίζω, ξοδεύω, για να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου, μέχρι και τα ΕΝΝΙΑ ευρώ (αυτή είναι η αμοιβή των άλλων που δούλεψαν για τις ανάγκες της οικογένειάς μου και τις δικές μου). κρατώ τουλάχιστον το ΕΝΑ ευρώ ως δική μου αμοιβή (για το μέλλον το δικό μου και της οικογένειάς μου).
  2. Κάνω προϋπολογισμό των εξόδων μου, για να έχω να πληρώσω για τις ανάγκες και να ικανοποιήσω τις επιθυμίες εκείνες που είναι σημαντικές, χωρίς όμως να ξοδέψω παραπάνω από ΕΝΝΙΑ για κάθε ΔΕΚΑ ευρώ που κερδίζω.
  3. Προφυλάσσω τα χρήματά μου, επενδύω το μεγαλύτερο μέρος τους εκεί που το αρχικό κεφάλαιο είναι εξασφαλισμένο και θα φέρει μια ικανοποιητική απόδοση. Μιλάω με συνετούς ανθρώπους. Εξασφαλίζω τις συμβουλές αυτών που είναι ειδικοί στην κερδοφόρα διαχείριση των χρημάτων και τους επιτρέπω να προφυλάξουν την περιουσία μου από ανασφαλείς επενδύσεις.
  4. Η ζωή του ανθρώπου κατευθύνεται από την παιδική ηλικία προς τα γηρατειά. Αυτή είναι η πορεία της ζωής και κανένας δεν μπορεί να την αγνοήσει. Στη διαδρομή αυτή, προνοώ για την υγεία τη δική μου και των αγαπημένων μου προσώπων, φροντίζω από πριν για τις ανάγκες των γηρατειών μου και για την προστασία της οικογένειάς μου.
  5. Καλλιεργώ τον εαυτό μου, επικαιροποιώ τις γνώσεις μου και μελετάω για να τις εμβαθύνω, έτσι αποκτώ περισσότερες ικανότητες, προσαρμόζομαι στο σήμερα, γίνομαι πιο αποτελεσματικός, ενεργώ με αυτοσεβασμό και επίγνωση των ευθυνών μου. Με αυτοπεποίθηση και επίγνωση βοηθώ όλους όσους μου εμπιστεύονται μέρος ή και το σύνολο της ευημερίας τους.

Το όλο εγχείρημα απαιτεί κάποιο χρόνο ωρίμανσης. Ο πελάτης, για να συνειδητοποιήσει πως η «ευημερία» εξαρτάται από ένα πλέγμα σωστών αποφάσεων που θα λάβει με τη βοήθεια των ειδικών, θα πρέπει να έχει προηγουμένως εκπαιδευτεί. Για να είμαι εγώ αυτός που θα τον εκπαιδεύσει, θα πρέπει πρωτίστως να τον έχω εμπνεύσει!

Το έλλειμμα οικονομικών πόρων φοβίζει περισσότερο και από τον θάνατο

*Ο Χρήστος Σταθόπουλος είναι ασφαλιστικός διαμεσολαβητής με σύμβαση αποκλειστικής συνεργασίας με την Εθνική Ασφαλιστική από τις 19 Ιανουαρίου 1988.
Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του έχουν βραβευτεί από την Εθνική Ασφαλιστική για τον επαγγελματισμό, τα ποσοτικά και ποιοτικά τους αποτελέσματα.
Είναι μέλος της Ένωσης των Ελλήνων Financial Planners και Αναπλ. Μέλος του Δ.Σ.
Υπήρξε από τους πρώτους Έλληνες που έλαβαν την ευρωπαϊκή πιστοποίηση SQF3 European Insurance Intermediary (EII) του eficert, καθώς και από τους ευάριθμους Έλληνες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που έχουν λάβει την ευρωπαϊκή πιστοποίηση SQF4 European Certified Financial Adviser του European Financial Certification Organization (eficert).
Αγαπημένη ρήση: «Έχουμε τις λύσεις, φέρτε τα προβλήματα».

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας