Το Brexit υποβαθμίζει τον ρόλο του Λονδίνου στον ασφαλιστικό κλάδο
Ο υπερμεγέθης ρόλος του Λονδίνου στον παγκόσμιο ασφαλιστικό κλάδο υποβαθμίζεται από το Brexit.
Εργασίες αξίας μέχρι και 61 δις λιρών (75 δις δολάρια) μεταφέρονται σε ανταγωνιστικά χρηματοπιστωτικά κέντρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως συνέπεια της απόφασης της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ένωση. Και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από τους όρους του “διαζυγίου”.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) ζήτησε από κάθε ασφαλιστή με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο να μεταφέρει τα ασφαλιστήρια που κατέχουν Ευρωπαίοι πελάτες σε μονάδες της ηπειρωτικής Ευρώπης. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών υποχρεώσεων έχει μετακινηθεί ήδη ή μετακομίζει στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία και αλλού, περίπου 5 δις λίρες θα εξακολουθούν να βρίσκονται στη Βρετανία, στις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Αγγλίας του Ιουλίου.
Οι Lloyd’s του Λονδίνου είναι ίσως λίγο αργοπορημένοι: Σε περίπου 3 δις λίρες ανέρχονται τα ασφαλιστήρια των τελευταίων 25 ετών, πριν ξεκινήσει τη λειτουργία της η θυγατρική στις Βρυξέλλες στις αρχές του 2019. Εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς μια συνολική συμφωνία, οι Lloyd’s δεν θα μπορούσαν να εγγυηθούν ότι θα γίνει νομίμως η πληρωμή όλων αυτών των ευρωπαϊκών συμβολαίων. Το ίδρυμα ισχυρίζεται, ωστόσο, ότι όλα θα έχουν μεταφερθεί στη γηραιά ήπειρο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020.
Εκπρόσωπος των Lloyd’s δήλωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θεσπίσει μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι το 90% των ασφαλιστηρίων θα μπορούν να πληρωθούν ακόμα και μετά το Brexit. Επιπλέον, οι Lloyd’s διεμήνυσαν στους ασφαλιστές που εγγράφουν κινδύνους στην αίθουσα συναλλαγών τους, ότι πρέπει να καλύψουν όλες τις αξιώσεις πελατών της ηπειρωτικής χώρας σε περίπτωση “διαζυγίου” χωρίς συμφωνία.
Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της αλλαγής αυτής θα είναι πρακτικός αλλά και συμβολικός και έχει σημασία γιατί το Λονδίνο εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το ένα δέκατο της παγκόσμιας ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής αγοράς. Το Brexit έχει ψαλιδίσει τον ρόλο αυτό και η μείωση θα εξακολουθήσει.
Ευρωπαϊκές βάσεις
Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες της Μεγάλης Βρετανίας μετέφεραν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τους σε χώρες της ΕΕ νωρίτερα μέσα στο έτος, προετοιμαζόμενες για την αρχική ημερομηνία του Brexit, στις 29 Μαρτίου. Η Admiral Group Plc, για παράδειγμα, επέλεξε τη Μαδρίτη. Ο οικονομικός διευθυντής της, κ. Geraint Jones, δήλωσε ότι η επιχείρηση δαπάνησε 4 με 5 εκατ. λίρες για τη μεταφορά των ασφαλιστηρίων σε μια νέα μονάδα εκεί.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες που δεν έχουν ακόμη μεταφέρει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τους από το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζονται ρητή άδεια από τις αρχές σε κάθε μία από τις 27 χώρες της ΕΕ για να εξυπηρετήσουν πελάτες εκεί. Χωρίς αυτές τις εγκρίσεις, οι ασφαλιστές δεν μπορούν νομίμως να πληρώνουν αξιώσεις ή να παρέχουν άλλες υπηρεσίες.
Εκπρόσωπος της EIOPA δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή θα παράσχει σύντομα ενημέρωση ανά χώρα.
Το μέλλον σίγουρα επιφυλάσσει έξοδα αλλά και παγίδες. Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές δεν επιτρέπουν φυσικά στους ασφαλιστές να χρησιμοποιούν τις ευρωπαϊκές θυγατρικές τους μόνο ως ταμπέλες. Τα γραφεία θα πρέπει να στελεχώνονται και να λειτουργούν ως ουσιαστικές επιχειρήσεις.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει επίσης απώλεια φορολογικών εσόδων: Η κυβέρνηση εισπράττει φόρο ασφάλισης για κάθε ασφαλιστήριο. Μετά το Brexit, τα έσοδα αυτά θα μεταφερθούν στις χώρες της ΕΕ.
Όπως συμβαίνει σε όλα όσα αφορούν στο Βrexit, η αβεβαιότητα είναι ανυπόφορη.
Πηγή: bloomberg.com