Εκδηλώσεις
Το 4ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού
Με εξαιρετική επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση -ιδιαίτερα νέων- ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, το οποίο διεξήχθη την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 και ώρες 10:00 – 17:00, στην Κεντρική Αίθουσα του Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας.
Το Συνέδριο αποτέλεσε -για ακόμα μία χρονιά- τόπο συνάντησης κορυφαίων θεσμικών προσωπικοτήτων της χώρας μας, σημαντικών αντιπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας και του πανεπιστημιακού χώρου, με σκοπό την ανάδειξη των διαφόρων εκφάνσεων του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.
Το 4ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού ήταν αφιερωμένο στον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό και στην Αποταμίευση, με τις τέσσερις κυρίαρχες θεματολογίες που αναπτύχθηκαν να αφορούν στα παρακάτω καίρια ζητήματα:
- «Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός, κοινωνική υπευθυνότητα και κοινωνική συνοχή»
- «Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός, υπεύθυνη χρηματοδότηση και χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα»
- «Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός, αποταμίευση και επενδύσεις»
- «Ανοικτή συζήτηση για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού».
Οι ομιλίες των Συνέδρων ήταν πραγματικά εξαιρετικές, με τα γενικά συμπεράσματα του Συνεδρίου να συνοψίζονται ως κάτωθι:
- Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός περικλείει ένα ευρύ φάσμα δράσεων που ξεκινούν από την νηπιακή ηλικία, συνεχίζουν στους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και φθάνουν μέχρι και τους συνταξιούχους.
- Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός, δεδομένων των σημαντικών παγκόσμιων και εγχώριων προκλήσεων, όπως η πολυπλοκότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η υπερχρέωση, οι συχνές χρηματοπιστωτικές κρίσεις, η μακροζωία, η χρηματοοικονομική τεχνολογία αλλά και η μεταφορά σημαντικών αποφάσεων από τις κυβερνήσεις στα νοικοκυριά, αποτελεί πλέον απαραίτητη δεξιότητα για τον 21ο αιώνα, για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα για την νέα γενιά.
- Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και η υπεύθυνη χρηματοδότηση είναι άμεσα συνδεδεμένες και ενισχύουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ανθεκτικότητα του συστήματος αλλά και την ευημερία των πολιτών.
- Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός δεν αφορά μόνο τα νοικοκυριά αλλά και τους διαχειριστές των κεφαλαίων, οι οποίοι πρέπει να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους με κοινωνικά κριτήρια, εταιρική υπευθυνότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον και τον πλανήτη.
- Η ολιστική γνώση αποτελεί ασπίδα προστασίας για τα νοικοκυριά, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά σε καταστάσεις χρηματοπιστωτικών κρίσεων και άλλων πολιτικών, κοινωνικών και γεωπολιτικών αναταράξεων.
- Υπάρχει άμεση ανάγκη βελτίωσης της χρηματοοικονομικής παιδείας των Ελλήνων πολιτών, δεδομένου ότι για χρόνια ζούσαμε σε καταστάσεις ψευδαίσθησης για την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας. Επιπλέον, έχουμε βιώσει αρκετές χρηματοπιστωτικές κρίσεις, από την φούσκα του 1999 μέχρι την μερική πτώχευση του 2012 και, φυσικά, μια μακράς διάρκειας οικονομική κρίση. Ως εκ τούτου, για την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων οι πολίτες πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι. Μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα παιδιά, οι γυναίκες και οι συνταξιούχοι.
- Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνδράμουν και να ενισχύσουν τέτοιες δράσεις αφού το κοινωνικό τους αποτύπωμα είναι σημαντικό.
- Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός πρέπει να εισαχθεί στα προγράμματα σπουδών τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η υπάρχουσα διδασκομένη ύλη στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι περιορισμένη και ανεπαρκής, καθώς δεν αντανακλά την σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα.
Σημειώνεται πως το 4ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς και την υποστήριξη του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (Κ.Ε.Π.Π.).
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News