Συνεντεύξεις
Τίτος Κασκάνης: Από εμάς τους ασφαλιστές εξαρτάται η ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης
Ο κ. Τίτος Κασκάνης, ανταποκρινόμενος «από περιέργεια πιο πολύ» στην προτροπή του θείου του, κ. Γιώργου Κασκάνη, Επιθεωρητή της Εθνικής Ασφαλιστικής, είχε την πρώτη του γνωριμία με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση στα 19 του χρόνια. Στα 24, η αρχική περιέργεια… εξελίχθηκε, έγινε συνειδητή επιλογή κι έτσι ξεκίνησε η επαγγελματική δραστηριοποίησή του στον κλάδο. Σήμερα, έχοντας διανύσει μια πορεία έντεκα ετών, δηλώνει ικανοποιημένος από την απόφασή του. Επισημαίνει τα κακώς κείμενα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, την ευθύνη που αναλογεί στους επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Ο ίδιος, θιασώτης της ατομικής ευθύνης, αντιμετωπίζει με ρεαλισμό το παρόν και ατενίζει με αισιοδοξία το επαγγελματικό του μέλλον.
| Συνέντευξη στη Σούλα Κορμά |
Κύριε Κασκάνη, μιλήστε μας για το ξεκίνημά σας στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Ήταν συνειδητή η απόφασή σας και, αν ναι, ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι;
Τ.Κ.: Ξεκίνησα στη δουλειά με προτροπή του κου Κασκάνη, όταν ήμουν 19 ετών, ουσιαστικά για να γνωρίσω το επάγγελμα –από περιέργεια πιο πολύ, καθόλου ως συνειδητή επιλογή. Αργότερα, έκανα διάφορες άλλες δουλειές στον χώρο της εστίασης. Στα 24, συνειδητοποίησα τι πραγματικά μπορεί να προσφέρει αυτό το επάγγελμα, σε κοινωνικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Έκανα, λοιπόν, μια συνειδητή επιλογή να γυρίσω σε αυτήν τη δουλειά και, όπως φαίνεται, ήταν η σωστή.
Οι βασικοί λόγοι ήταν η ελευθερία που προσφέρει, η κοινωνική προσφορά και το ότι όλα εξαρτώνται από εσένα. η προσωπική, οικονομική και κοινωνική σου εξέλιξη.
Το ότι ανήκετε στην Επιθεώρηση του κ. Γιώργου Κασκάνη, μία από τις πιο παραγωγικές της Εθνικής Ασφαλιστικής, τι πλεονεκτήματα δημιουργεί στη δουλειά σας;
Τ.Κ.: Το πιο σημαντικό που μπορεί να κάνει μια Επιθεώρηση, όπως και μια ομάδα ή ένα γραφείο: δημιουργεί μια συνθήκη ασφάλειας και ηρεμίας, ώστε να βοηθά τους ανθρώπους της να κάνουν αυτό που μπορούν και θέλουν. Επίσης, πολύ σημαντική για εμένα είναι η φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία λειτουργεί η επιθεώρηση: όλοι οι συνεργάτες της ενδιαφέρονται για το «ΟΛΟΝ», δηλαδή όχι μόνο για την επαγγελματική εξέλιξη, αλλά και για την προσωπική και πνευματική.
Τέλος, η ώθηση που μου δίνεται από την Επιθεώρηση, να δημιουργώ και να κυνηγώ καινούριο όραμα και στόχους, αποτελεί επίσης αξιοσημείωτο πλεονέκτημα.
Έχοντας εμπειρία δέκα και πλέον ετών στον κλάδο, τι έχετε αποκομίσει ως προς τους λόγους για τους οποίους δεν ασφαλίζονται οι συμπολίτες μας; Τι κυρίως επικαλούνται για να μην ασφαλίσουν τη ζωή τους, την υγεία τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία…
Τ.Κ.: Η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελλάδα (σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το θέμα, όμως, είναι τι έχουμε κάνει και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, οι επαγγελματίες του κλάδου γι’ αυτό.
Φυσικά το πρόβλημα έγκειται και στο κράτος (ακόμα και στην εκπαίδευση) που, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, δεν μαθαίνουν τα παιδιά ούτε την αξία της αποταμίευσης ούτε την έννοια της προσωπικής ευθύνης. Όμως, οι επαγγελματίες του χώρου είναι οι εκπρόσωποι του κλάδου. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς ως Επιθεώρηση είναι να διδάσκουμε τους ανθρώπους που απευθυνόμαστε για την αξία της ιδιωτικής ασφάλειας.
Το ότι μεγάλο κομμάτι της ευθύνης έχουμε εμείς αποδεικνύεται και από τους λόγους που επικαλούνται οι συμπολίτες μας για να μην ασφαλιστούν, π.χ. έλλειψη χρημάτων, έλλειψη εμπιστοσύνης στον κλάδο μας ή ακόμη και το ότι θεωρείται πολυτέλεια.
Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι εξαρτάται από εμάς η βελτίωση και η ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης.
Συμμερίζεστε την άποψη ότι χρειάζεται να δοθούν κίνητρα από το κράτος, για να αυξηθεί το ποσοστό των ασφαλισμένων συμπολιτών μας ή χρειάζεται ο κλάδος συνολικά να αναλάβει μεγαλύτερη και πιο στοχευμένη δράση προς αυτήν την κατεύθυνση;
Τ.Κ.: Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Φυσικά και θα βοηθούσε να δοθούν κίνητρα από το κράτος, όμως, κατά την άποψή μου, δεν είναι αυτός ένας λόγος που κάποιος θα έκανε ιδιωτική ασφάλιση.
Γενικά, πιστεύω στην ατομική ευθύνη, οπότε θεωρώ ότι εάν ο καθένας από εμάς σε αυτόν τον κλάδο προσπαθούσε να δώσει τον καλύτερο εαυτό του, θα υπήρχε μεγάλη εξέλιξη.
Δυστυχώς, ενώ η εικόνα που έχει ο κόσμος για το επάγγελμά μας και για τον κλάδο μας βελτιώνεται, το ποσοστό του ΑΕΠ που δίνεται στην ιδιωτική ασφάλιση είναι σχεδόν σταθερό εδώ και δεκαετίες. Αυτό μόνον από εμάς τους ίδιους μπορεί ν’ αλλάξει και να βελτιωθεί.
Με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες που προκάλεσαν οι δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, πείτε μας τη γνώμη σας: τι φταίει που μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας δεν γνωρίζει το κόστος και τις καλύψεις ενός ασφαλιστηρίου κατοικίας;
Τ.Κ.: Κατά την άποψή μου, το πρόβλημα έγκειται στη φιλοσοφία που συνεχίζει να έχει η κοινωνία μας ακόμη και σήμερα: η εικόνα ενός κράτους «γονέα» που ευθύνεται για ό,τι συμβαίνει και διορθώνει τα πάντα. Επίσης, όπως ήδη προανέφερα, ευθύνη έχουμε κι εμείς ως επαγγελματίες αλλά και ο κλάδος μας εν γένει, που δεν πληροφορεί επαρκώς τους πολίτες με πόσα λίγα χρήματα μπορεί να ασφαλίσει την κατοικία του.
Πώς ατενίζετε το “αύριο” για την προσωπική σας επαγγελματική πορεία και για τον κλάδο συνολικά; Τι περιμένετε και σε τι στοχεύετε; Η εξέλιξή σας ως ασφαλιστής εξαρτάται από την εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε ή δεν σας επηρεάζει αυτό ως επαγγελματία;
Τ.Κ.: Ο προσωπικός επαγγελματικός μου στόχος είναι να είμαι επαγγελματίας ασφαλιστής. Αυτό για εμένα σημαίνει να ασχολούμαι με τα σημαντικά και να έχω δίπλα μου ανθρώπους – συνεργάτες που θα ασχολούνται με τα επείγοντα!
Όπως ένας πετυχημένος δικηγόρος ασχολείται με το ουσιαστικό κομμάτι της δουλειάς του και έχει άλλους ανθρώπους για τα υπόλοιπα, έτσι πιστεύω ότι πρέπει να είναι και ένας επαγγελματίας ασφαλιστής στο άμεσο μέλλον.
Σχετικά με την εταιρεία μου, σίγουρα ένα όνομα όπως της Εθνικής Ασφαλιστικής βοηθάει και «ανοίγει πόρτες», όμως, όπως σας είπα και πριν, πιστεύω στην ατομική ευθύνη και θεωρώ ότι εξαρτάται καθαρά από εμένα η επαγγελματική μου εξέλιξη.
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News