Τι ζητά ο ασφαλιστικός κλάδος από το εργατικό δυναμικό του
Οι Ευρωπαίοι εργοδότες – συμπεριλαμβανομένης της Insurance Europe – καλούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές ελλείψεις δεξιοτήτων στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.
Σε κοινή δήλωσή τους, οι εργοδότες προειδοποιούν ότι οι αυξανόμενες αναντιστοιχίες δεξιοτήτων και η έλλειψη εργατικού δυναμικού στην ΕΕ θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καινοτομία και την παραγωγικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, της ασφαλιστικής συμπεριλαμβανομένης.
Συγκεκριμένα, οι εργοδότες εντόπισαν έλλειψη επιστημονικών, τεχνολογικών, μηχανικών και μαθηματικών δεξιοτήτων, οι οποίες –δεδομένης της ψηφιοποίησης της κοινωνίας– απαιτούνται όλο και περισσότερο από τους εργοδότες σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.
Όπως επισημαίνουν περίπου 13 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από το 2014, αλλά πολλές από αυτές παραμένουν αχρησιμοποίητες και πολλοί εργοδότες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να βρουν ανθρώπους με τις δεξιότητες που χρειάζονται. Εκείνο που σημειώνουν επίσης είναι ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει πολύ υψηλό – σε ορισμένα κράτη μέλη φτάνει περίπου το 10%.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, οι εργοδότες κάλεσαν τους διαμορφωτές πολιτικής και τους κοινωνικούς εταίρους σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο να συνεργαστούν για τη βελτίωση της κατάστασης ζητώντας να εστιάσουν στις ακόλουθες προτεραιότητες:
- Μεταρρύθμιση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για την αύξηση της διαρθρωτικής τους ικανότητας για την παροχή βασικών δεξιοτήτων σε όλο το εργατικό δυναμικό και για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών για νέες δεξιότητες. Στο πλασίσιο αυτό η θέσπιση της νέας στρατηγικής της ΕΕ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση για το 2030 (EU-VET) αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τους επόμενους μήνες, στην οποία οι εργοδότες θα συνεχίσουν να συμβάλλουν.
- Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, σχολείων, επαγγελματικών σχολών, επαγγελματικών σχολών και πανεπιστημίων.
- Ενίσχυση του ρόλου του κοινωνικού διαλόγου ανά κλάδο για την εξασφάλιση μιας πιο κατάλληλης χρήσης των διαθέσιμων πόρων προς όφελος των εργοδοτών και των εργαζομένων.
- Ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την εξάλειψη του χάσματος των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης
- Ενθάρρυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων στα διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ.
- Ανάπτυξη ενός ανανεωμένου ευρωπαϊκού πολιτικού πλαισίου για τη νόμιμη μετανάστευση από τρίτες χώρες.