Άρθρα
Τι θα απασχολήσει την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2016;
Αυτό ήταν το δεύτερο ερώτημα που θέσαμε στους επικεφαλής ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Στις απαντήσεις τους “αποκαλύπτουν” στην «Α.Α.»:
- Πώς βλέπουν τη “συμβίωση” με το Solvency II;
- Υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης στο συγκεκριμένο κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο;
- Με ποιες λύσεις-προϊόντα ανταποκρίνονται στη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών;
- Τι διεκδικούν και τι περιμένουν από την Πολιτεία;
Ερώτημα 2ο:
Τι θεωρείτε ότι θα απασχολήσει περισσότερο την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2016;
Θεόδωρος Αχής, Δ/νων Σύμβουλος, Ορίζων Ασφαλιστική
Πρώτα από όλα, πρέπει να επανέλθει η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη σε πολιτικό επίπεδο, να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα, να αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και εν συνεχεία, σε περιβάλλον Solvency ΙΙ, η αγορά μας να παρουσιάσει με απόλυτη διαφάνεια τα πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Φυσικά, οι αλλαγές που θα επιφέρει η εφαρμογή του Solvency II είναι κάτι που θα απασχολήσει ιδιαίτερα την αγορά μας, καθώς οι απαιτήσεις του είναι πολλές και ποικιλόμορφες, αλλά σίγουρα πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, που θα ξεκαθαρίσει σε πολλά επίπεδα το τοπίο.
Νότης Βαγιακάκος, Γενικός Δ/ντής, HDI – Gerling (Υποκατάστημα Ελλάδος)
Το κυρίαρχο θέμα για όλους (ασφαλιστές και διαμεσολαβούντες) πιστεύω ότι θα είναι η εφαρμογή και η “συμβίωση” μήνα-μήνα, η εξοικείωση –στην πράξη και όχι μόνο ως πρόβα– των κανόνων και διαδικασιών που επιβάλλονται από το νέο ρυθμιστικό/κανονιστικό πλαίσιο του Solvency II. Περιοδικά, οι εταιρείες θα συντάσσουν και θα δημοσιοποιούν την έκθεση ORSA «ιδίων κινδύνων & φερεγγυότητας» (βάσει του πώς λειτουργούν, του τι είδους κινδύνους “γράφουν”, του πώς εισπράττουν, κ.λπ.) και θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτή θα έχει άμεση επίπτωση στο κεφάλαιο που οφείλουν να διατηρούν.
Νομίζω ότι στο τέλος του 2016 θα έχουμε όλοι πληρέστερη εικόνα της επίπτωσης του νέου πλαισίου λειτουργίας. Προβλέπω ότι θα είναι δραματικές οι επιπτώσεις στον τρόπο λειτουργίας μας. Πολλές από τις χρόνιες παθογένειες της αγοράς μας ελπίζω ότι θα αλλάξουν προς το καλύτερο εξ αυτού, ίσως όχι στιγμιαία και άμεσα, αλλά σταδιακά.
Σε άλλους, επιμέρους κλάδους της αγοράς, ενδεικτικά κλ. οχημάτων (25% της αγοράς), ασφαλίσεις προσώπων (50% της αγοράς), εξίσου σημαντικά θέματα που θα επηρεάσουν τη λειτουργία τους είναι το κατά πόσον θα ευοδωθούν οι διεκδικήσεις από την Πολιτεία (συνταξιοδοτικό /υγεία, κ.λπ.), η περαιτέρω συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, τα capital controls, κ.ά.
Ιωάννης Βοτσαρίδης, Δ/νων Σύμβουλος, Interlife
Όσον αφορά στην κατάσταση με τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αναμένεται σταδιακά να οδηγηθεί και η χώρα μας στη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων, όπως έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών φαίνεται ότι συρρικνώνεται επιπλέον το 2016, δεδομένου ότι αυξάνονται οι φόροι και μειώνονται περαιτέρω οι συντάξεις, ενώ δεν υπάρχουν, δυστυχώς, ενδείξεις Ανάπτυξης –τουλάχιστον, όχι ακόμη.
Επιπλέον, οι συνέπειες των Κεφαλαιακών Ελέγχων ήταν πολύ σοβαρές για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πολλές δεν άντεξαν και διέκοψαν τη λειτουργία τους, άλλες υπέστησαν μεγάλες και μη αναστρέψιμες ζημιές.
Η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη, παρά την αρχική χαλάρωση των μέτρων. Η αγορά, και κυρίως το εμπόριο, δεν έχουν συνέλθει, με όλες τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που αυτό συνεπάγεται. Η ρευστότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο και φοβούμαι ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι περιορισμοί δεν πρόκειται να αρθούν το επόμενο 12μηνο. Από το 2017, και βλέπουμε…
Τέλος, από 01/01/2016, όπως είναι γνωστό, τρέχει η οδηγία Solvency II, που αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια και τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Εταιρειών. Το τοπίο δεν είναι ευοίωνο. Κάποιες εταιρείες θα συγχωνευτούν ή θα εξαγοραστούν, άλλες απλώς θα κλείσουν και ορισμένες, ίσως ξένες εταιρείες, μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα μας. Δυστυχώς, η μέση καταναλωτική δύναμη του Έλληνα δεν αναμένεται να αυξηθεί και η πιστωτική ασφυξία δεν πρόκειται να χαλαρώσει. Μεταξύ Διαμεσολαβούντων πιστεύω ότι θα συνεχιστεί η ήδη υπάρχουσα τάση συγχωνεύσεων μικρών και μεγάλων χαρτοφυλακίων, ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, να μειωθούν οι δαπάνες, κ.λπ. Πρόκειται, σίγουρα, για κάτι θετικό.
Πάνος Δημητρίου, Δ/νων Σύμβουλος, Generali Hellas
Αναμφίβολα οι διαδικασίες εφαρμογής της νέας Οδηγίας Solvency II θα είναι ένα crash test για όλη την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Η κάθε ασφαλιστική εταιρεία θα κληθεί τα αμέσως επόμενα ένα ή δύο χρόνια να λάβει στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις για το μέλλον της. Σημάδια αναθεώρησης της πολιτικής κάποιων εταιρειών στον ασφαλιστικό χώρο, ήδη, υπάρχουν και εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα. Εν ολίγοις, η πορεία υλοποίησης του νέου ρυθμιστικού πλαισίου θα είναι ένα θέμα που πιθανόν να επηρεάσει τον τρόπο που λειτουργούν πολλές εταιρείες αλλά και τη δομή της αγοράς συνολικά.
Η Generali, χάρη στα πολύ ικανοποιητικά, κερδοφόρα αποτελέσματα των προηγούμενων χρόνων και τη στήριξη ενός μεγάλου διεθνούς Ομίλου, καλύπτει απολύτως τις αυξημένες απαιτήσεις του νέου ρυθμιστικού πλαισίου και αναμένεται να πρωταγωνιστήσει, υλοποιώντας με αργά αλλά σταθερά βήματα το φιλόδοξο αναπτυξιακό της σχέδιο.
Το 2016, εκτός από τη διαδικασία προσαρμογής στη νέα κοινοτική Οδηγία, αναμένεται να “χρωματισθεί” και από τις γενικότερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Θεωρητικά, θα είναι το τελευταίο έτος ύφεσης, ωστόσο, η αβεβαιότητα –η οποία εντείνεται λόγω και των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων, την κινητικότητα γύρω από το προσφυγικό, κ.λπ.– είναι ακόμη το κύριο χαρακτηριστικό.
Αν δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στα προαναφερόμενα μέτωπα, η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα –εάν βέβαια φθάσει στο απαραίτητο βάθος– θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν και θα επηρεάσουν σημαντικά και τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η συντονισμένη συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και ιδιωτικού κλάδου είναι αναγκαία συνθήκη, ώστε να εξασφαλιστεί το κοινωνικό όφελος.
Γεώργιος Ζάχος, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, NP Insurance – Νέος Ποσειδών
Θεωρούμε ότι μπαίνοντας στο 2016 η μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι η επιτυχής προσαρμογή της Εταιρείας μας στο νέο πλαίσιο διακυβέρνησης που θεσπίζει η οδηγία Solvency II.
Είναι γεγονός, επίσης, ότι όλη η ασφαλιστική αγορά κινείται και επηρεάζεται από τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η οποία επιδεινώθηκε από τον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων (capital controls). Η βελτίωση του πολιτικού κλίματος και η άρση των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση των κεφαλαίων θα συμβάλει στην αναστροφή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, αναζωπυρώνοντας την οικονομία αλλά και την ασφαλιστική δραστηριότητα.
Giuseppe Zorgno, Country Manager, Greece & Cyprus, AIG
Η κρίση σε συνδυασμό με την εφαρμογή των capital controls έχουν επηρεάσει σημαντικά την ασφαλιστική αγορά, όπως άλλωστε και τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, δημιουργώντας σημαντική πτώση του τζίρου αλλά και συναισθήματα αστάθειας και αβεβαιότητας στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι, όσο οι κύκλοι εργασιών των επιχειρήσεων και τα έσοδα των ιδιωτών μειώνονται, τόσο θα επηρεάζονται και τα οικονομικά μεγέθη της ασφαλιστικής αγοράς. Σε συνέχεια των παραπάνω έρχεται να προστεθεί, για το 2016, η εφαρμογή του νέου κανονιστικού πλαισίου Solvency II, το οποίο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλάδου μας, καθώς οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν με όσα θα ορίζει η νέα νομοθεσία σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια, την αποθεματοποίηση, την οργανωτική δομή και τις διαδικασίες.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι όλα τα παραπάνω ζητήματα θα αποτελέσουν σημαντικές δυσκολίες και γι’ αυτή τη χρονιά, όπου η ασφαλιστική αγορά θα κληθεί να τις αντιμετωπίσει άμεσα, χωρίς σε καμία περίπτωση να δείξει περαιτέρω σημάδια υποχώρησης. Συνεπώς, θα πρέπει να δημιουργηθούν έξυπνες και ευέλικτες λύσεις, που θα καλύπτουν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των ασφαλισμένων και θα ανταποκρίνονται στις μειωμένες οικονομικές δυνατότητες της εποχής.
Δημήτρης Ζορμπάς, Γενικός Δ/ντής, Συνεταιριστική Ασφαλιστική
Ο κακός ανταγωνισμός είναι αυτό που ήδη απασχολεί και θα απασχολήσει την ασφαλιστική αγορά κι αυτή τη χρονιά.
Το Solvency II, πρώτη χρονιά εφαρμογής, επίσης είναι καταλύτης σημαντικών αλλαγών. Ελπίζουμε σε άρση των Capital Controls, αλλά δεν ελπίζουμε σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών ούτε από την Πολιτεία την παραμικρή βοήθεια.
Luis Miguel Gomez, CEO, NN Hellas
Η ύφεση στην Ελλάδα έχει καταστήσει δύσκολο για τους Έλληνες καταναλωτές να αποκτήσουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Όμως, η μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία αυξάνει την ανάγκη για ιδιωτική ασφάλιση. Έτσι, ο ασφαλιστικός κλάδος οφείλει να λειτουργεί με άξονα την καινοτομία και με τρόπο που να κάνει την ασφάλιση πιο προσιτή.
Για τον κλάδο μας το Solvency II θα έχει καταλυτικό ρόλο. Πιθανά να δούμε μία περαιτέρω ενοποίηση του κλάδου, αλλά και την ανάγκη των ασφαλιστικών εταιρειών να αποδείξουν στην αγορά ότι έχουν μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται περισσότερο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των ασφαλιστικών εταιρειών, ειδικά όταν πρόκειται για προϊόντα ασφάλισης ζωής και υγείας.
Επίσης, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των κινδύνων του Solvency II απαιτούν από τις επιχειρήσεις να καταγράψουν τα μοντέλα κινδύνου τους με έναν επίσημο και ολοκληρωμένο τρόπο, ο οποίος θα οδηγήσει στην αλλαγή του τοπίου στην ασφαλιστική αγορά. Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι θα πρέπει τώρα να εξετάζουν προσεκτικά τις διαδικασίες και να καθορίζουν ποιοι τομείς χρειάζονται βελτίωση. Στη συνέχεια, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους για τη συμμόρφωση και την καλύτερη παρακολούθηση των κινδύνων.
Παύλος Κασκαρέλης, Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, Υδρόγειος Ασφαλιστική
Oι μεγάλες προκλήσεις για το 2016 είναι δύο. Η πρώτη αφορά στην ευρύτερη δυσχερή πολιτική, κοινωνική και οικονομική συγκυρία, που δυστυχώς μέσα στο 2015 επιτάθηκε, ανακόπτοντας όποιες ελπίδες και σημάδια ανάπτυξης είχαν αρχίσει να διαφαίνονται, έστω και αχνά, στην αγορά μας. Το μεγάλο ζητούμενο για το 2016 είναι να υπάρξει φυσικά πολιτική σταθερότητα και να επανέλθει η ομαλότητα στην οικονομική ζωή της χώρας. Μόνο έτσι μπορεί ουσιαστικά ο ασφαλιστικός κλάδος να χαράξει στρατηγική που να οδηγεί σε ενδεχόμενη ανάπτυξη, μέσα από την κάλυψη των νέων αναγκών που δημιουργούνται στην κοινωνία, στην ασφάλιση της περιουσίας, ζωής, υγείας, κ.τ.λ.
Η δεύτερη σημαντική –εσωτερική– πρόκληση της αγοράς μας είναι φυσικά η εφαρμογή του Solvency II. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα δύσκολο εγχείρημα, εν μέσω μάλιστα της ευρύτερης συγκυρίας. Ωστόσο, εκφράζουμε τη σιγουριά ότι η αγορά θα ανταποκριθεί με επιτυχία, θα βγει από αυτό ενισχυμένη, πιο αξιόπιστη, άρα πιο δυνατή να απευθυνθεί στην κοινωνία και να πείσει για την αξία του θεσμού της ασφάλισης.
Θεόδωρος Κοκκάλας, CEO, ERGO
Τη χρονιά που πέρασε, η ελληνική οικονομία δέχθηκε πρωτόγνωρες πιέσεις, με κύρια χαρακτηριστικά την αναστάτωση και την αβεβαιότητα, οι οποίες επέφεραν συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Στις δυσμενείς αυτές συνθήκες ήρθε να προστεθεί και η επιβολή των capital controls, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ακόμη πιο δύσκολο περιβάλλον για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, που είχε ως επίπτωση τη μείωση της παραγωγής της. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το ασταθές και ανασφαλές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, διαγράφεται ο σημαντικός και ουσιαστικός ρόλος του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης, ως υποστηρικτικός μηχανισμός της κοινωνικής ασφάλισης, και η συμβολή του στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει να κινηθεί η ελληνική ασφαλιστική αγορά, η οποία παράλληλα βρίσκεται σε ρυθμούς εντατικής προετοιμασίας για το Solvency II, το οποίο θα κληθεί να εφαρμόσει από 1.1.2016. Στο πλαίσιο αυτό, η ERGO, με την τεχνογνωσία που διαθέτει και υπό την καθοδήγηση και στήριξη της μητρικής της, έχει ήδη υπερκαλύψει τις κεφαλαιακές της υποχρεώσεις και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες διεργασίες για να είναι συμβατή με τις πολιτικές και τις οδηγίες του Solvency II, προκειμένου να προσαρμοστεί με ευελιξία και αποτελεσματικότητα στη νέα επιχειρηματική πραγματικότητα.
Γιώργος Κώτσαλος, Δ/νων Σύμβουλος, Όμιλος Interamerican
Είναι προφανές ότι το Solvency II θα δοκιμάσει την αγορά. Στο ασφαλιστικό, τα προβλήματα είναι γνωστά, αλλά η αγορά μας θα πρέπει να λειτουργήσει χωρίς να εναποθέτει το σύνολο των ελπίδων της στη θεσμοθέτηση της συμπληρωματικής συμμετοχής της. Συνεπώς, οι εταιρείες θα κριθούν από την επάρκειά τους και τις λύσεις που έχουν να προσφέρουν, κυρίως στον τομέα της υγείας, με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το προσιτό κόστος ασφάλισης. Στον κλάδο ζωής, με την παρούσα κατάσταση και εν όσω υφίστανται τα capital controls, δεν υπάρχουν περιθώρια για υψηλές προσδοκίες της αγοράς.
Πιστεύω ότι οι μεταβολές στην ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία θα εξαρτηθούν από τον βαθμό ανταπόκρισης των εταιρειών στις κανονιστικές απαιτήσεις και είναι βέβαιο ότι η φερεγγυότητά τους και η προστασία του καταναλωτή θα είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.
Δημήτρης Μαζαράκης, Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, MetLife
Το 2016, η ασφαλιστική αγορά, έχοντας να αντιμετωπίσει τόσο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, όσο και τις προκλήσεις που επιβάλλουν το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, τα capital controls και το Solvency II, μπαίνει σε μία περίοδο σημαντικών εξελίξεων και αλλαγών.
Η εξεύρεση και αποτελεσματική διαχείριση των απαραίτητων κεφαλαίων σύμφωνα με το Solvency II αλλά και η γενικότερη συμμόρφωση με τις οδηγίες και τις απαιτήσεις του νέου εποπτικού πλαισίου είναι ένας από τους δύο τομείς που θα απασχολήσουν ιδιαίτερα την αγορά και σε καθοριστικό βαθμό θα επηρεάσει τη στρατηγική και το μέλλον των εταιρειών.
Ο άλλος τομέας που κατά την άποψή μου θα απασχολήσει τις διοικήσεις των εταιρειών, είναι η εύρεση λύσεων, σε μια εποχή που δεν υπάρχουν οι εύκολες λύσεις, ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους μέσα σε μία αγορά που στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει σταθερή.
Σπύρος Μαυρόγαλος, Δ/νων Σύμβουλος, Εθνική Ασφαλιστική
Τα τελευταία χρόνια η οικονομική συγκυρία οδηγεί σε δομικού χαρακτήρα αλλαγές, απαιτώντας από τους επιχειρηματικούς οργανισμούς τον άμεσο επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής τους, για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται. Ειδικότερα, δε, η ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς, για να προσαρμοστεί στις σημερινές πολυποίκιλες ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες του πελάτη, ενισχύοντας το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης. Παράλληλα, κομβικής σημασίας για τη μετεξέλιξή της αποτελεί η εφαρμογή του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου που θέτει η οδηγία Solvency II, ενώ προβάλλει ως ισχυρό το ενδεχόμενο ανακατανομής των υφιστάμενων δυνάμεών της.
Γιώργος Μινέτας, Αντιπρόεδρος & Αναπλ. Δ/νων Σύμβουλος, Ευρωπαϊκή Ένωσις – Ασφάλειαι Μινέττα
Το 2016 θα αποτελέσει άλλη μία δύσκολη χρονιά για την οικονομία στο σύνολό της, οπότε κατ’ αντιστοιχία και για την ασφαλιστική αγορά. Η συνέχιση των capital controls σε σχέση με τις αυξημένες υποχρεώσεις των καταναλωτών επιτείνουν το πρόβλημα.
Η εταιρεία μας προσπαθεί να σταθεί κοντά στους συνεργάτες και ασφαλισμένους της προσφέροντας λύσεις. Η εξόφληση των συμβολαίων μέσω πιστωτικής κάρτας σε άτοκες δόσεις, η κάρτα προνομίων που προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους οποιουδήποτε κλάδου, οι συνδυαστικές εκπτώσεις, η συνεργασία με συνεργεία επισκευής, τα οποία, πλέον της αποκατάστασης της ζημιάς χωρίς εκταμίευση και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, προσφέρουν και άλλες παροχές, είναι μερικές από τις λύσεις που προσφέρει η εταιρεία μας.
Αναφορικά δε με την εφαρμογή του πλαισίου Solvency ΙΙ, θεωρούμε ότι αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την καθιέρωση της ασφαλιστικής αγοράς ως φερέγγυας λύσης για την εξασφάλιση των συμπολιτών μας.
Φιλίππα Μιχάλη, Εντεταλμένη Σύμβουλος & Γενική Δ/ντρια, Allianz Ελλάδος
Αναμφισβήτητα, η έναρξη εφαρμογής του νέου πλαισίου Solvency II αποτελεί ορόσημο για το 2016.
Ταυτόχρονα, η σταθερά μειούμενη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, όπως προκύπτει και από σχετικές έρευνες, διαφοροποιεί τα κριτήρια με τα οποία εκείνοι αποφασίζουν για την αγορά ενός ασφαλιστικού προϊόντος και επηρεάζει σημαντικά την πιστότητα των υφιστάμενων πελατών της κάθε εταιρείας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται, περισσότερο από ποτέ, να επαναξιολογήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν, να γίνουν πιο “δημιουργικές” και να επικεντρωθούν σε λύσεις που δίνουν αυξημένη προστιθέμενη αξία στους πελάτες, προσφέροντάς τους ουσιαστικό κίνητρο για να μείνουν πιστοί στην επιλογή τους.
Επίσης, ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων με τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις στη διάθεση προϊόντων Unit-Linked αποτελεί σημαντικότατο πρόβλημα για την λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς. Κυρίως, όμως, στερεί από τον Έλληνα καταναλωτή τη δυνατότητα ιδιωτικής αποταμίευσης μέσα από αυτά τα προϊόντα, σε μία περίοδο που η ανάγκη για ιδιωτική αποταμίευση, λόγω των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αναδεικνύεται ως μία από τις κυριότερες ασφαλιστικές ανάγκες.
Κάρολος Σαΐας, Δ/νων Σύμβουλος, Interasco
Είναι δεδομένο ότι και το 2016 θα είναι άλλη μία “ενδιαφέρουσα” χρονιά για την Αγορά μας. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η συνέχιση της ύφεσης για μία ακόμη χρονιά έρχεται να εντείνει την “κόπωση” των καταναλωτών, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται διαρκώς, ταυτόχρονα όμως –μέσω της αντίστοιχης μείωσης και των δημοσίων δαπανών– δημιουργούνται ευκαιρίες ανάπτυξης σε τομείς δραστηριότητας όπως επί παραδείγματι της Υγείας αλλά και των επαγγελματικών ευθυνών.
Σε θέματα που άπτονται περισσότερο του Οίκου μας, θα έλεγα ότι η εφαρμογή του Solvency II αποτελεί αναμφίβολα το μεγάλο στοίχημα για φέτος, με την ανάγκη για ισχυρό και ξεκάθαρο εποπτικό πλαίσιο να φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού με την εφαρμογή του θα οδηγηθούμε σε ένα πολύ πιο ευανάγνωστο μέλλον συνολικά για τον θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης.
Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, Eurolife ERB
Τα ανοιχτά μέτωπα που έχει η ελληνική ασφαλιστική αγορά αυτό το διάστημα είναι πολλά και το καθένα έχει διαφορετική αλλά μεγάλη σημασία, οπότε σίγουρα δεν τίθεται θέμα προτεραιότητας. πρέπει να προωθηθούν όλα.
Η προσαρμογή στο γενικότερο οικονομικό κλίμα είναι σίγουρα μία μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο, καθώς από τη μία πλευρά οι πολίτες συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι έχουν ανάγκη την ασφάλιση και στρέφονται προς αυτή (με προτεραιότητα τη σύνταξη και την υγεία), από την άλλη έχουν μειωμένη αγοραστική ικανότητα. Ο τρόπος που η αγορά θα κατορθώσει να “ταιριάξει” τις αυξανόμενες ανάγκες για ασφάλιση με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες των πολιτών, είναι κρίσιμο στοίχημα.
Άμεσο ζήτημα προς επίλυση η χαλάρωση των capital controls και η επιστροφή της αγοράς σε «φυσιολογική λειτουργία» το συντομότερο δυνατό. Ο “παγωμένος” ουσιαστικά κλάδος των unit linked προϊόντων, που στήριζε τη συνολική παραγωγή της αγοράς, και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην ελεύθερη επιλογή των επενδύσεων ως αποτέλεσμα των κεφαλαιακών περιορισμών είναι προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως, σε συνεργασία πάντοτε με την Πολιτεία.
Η σχέση με την Πολιτεία και η πίεση προς την έναρξη διαλόγου για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ιδιωτική Ασφάλιση στην κοινωνία και την οικονομία, επίσης, ένας κομβικής σημασίας στόχος για την ασφαλιστική αγορά για τον χρόνο που ξεκινά. Επιδίωξή μας είναι ο διάλογος και η συνεργασία να ξεκινήσει από το συνταξιοδοτικό, που είναι εξαιρετικά επείγον, και στη συνέχεια να διευρυνθεί στον γενικότερο ρόλο του κλάδου. Ήρθε η ώρα που οι ιδεολογίες πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Υπάρχουν, επίσης, κι άλλα θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης από την Πολιτεία και αφορούν τον κλάδο, καθώς παραμένουν άλυτα, όπως είναι τα ανασφάλιστα οχήματα. Το Solvency II, η μεγάλη αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή με την έναρξη του 2016. Οι εταιρείες, με τη βοήθεια του επόπτη, της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν μπει σε τροχιά προσαρμογής εδώ και χρόνια, με τις προσπάθειες να έχουν εντατικοποιηθεί την τελευταία 2ετία. Σε κάθε περίπτωση, η προσαρμογή είναι διαρκής, απαιτεί κόπο, χρόνο και τεχνογνωσία, είναι άρα βέβαιο πως το Solvency II θα μας απασχολήσει έντονα το 2016. Ας μην ξεχνάμε: το Solvency II την 01.01.2016 αρχίζει. δεν τελειώνει.
Ιορδάνης Χατζηιωσήφ, Δ/νων Σύμβουλος, ΑΤΕ Ασφαλιστική
Το 2016 αποτελεί χρονιά του Solvency II. Θα λέγαμε ότι το νέο πλαίσιο φερεγγυότητας έρχεται στην πλέον κατάλληλη στιγμή, ώστε να ενισχύσει τη φερεγγυότητα, την αξιοπιστία και το κύρος της Ασφαλιστικής Αγοράς. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την καλύτερη απάντηση στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επικρατούν στη χώρα μας.
Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το 2016 θα μπορούσε να αποτελέσει για την ελληνική ασφαλιστική αγορά ένα σταθμό με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Ακριβώς επειδή τα νοικοκυριά, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, βρίσκονται εν μέσω ενός κυκεώνα προβλημάτων, που σχετίζονται με το ασφαλιστικό, τη σύνταξη και την υγεία, απευθύνονται όλο και πιο συχνά για διέξοδο και απαντήσεις στις Ασφαλιστικές Εταιρείες. Έτσι, η Ασφαλιστική Αγορά, η οποία, παρά το δυσμενές περιβάλλον, έχει ήδη δείξει βάθος και αξιοθαύμαστη αντοχή, διαθέτει τη μοναδική ευκαιρία να απαντήσει, με λύσεις που μπορούν να καλύψουν το κενό που αφήνει η δημόσια ασφάλιση.
Είναι όμως σαφές ότι βασική προϋπόθεση για την επιτυχημένη κάλυψη του κενού που αφήνει η δημόσια ασφάλιση είναι η στενή συνεργασία της Πολιτείας με τους εκπροσώπους της Ασφαλιστικής Αγοράς. Ως βασικός εταίρος της Πολιτείας ο Ασφαλιστικός Κλάδος διαθέτει την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία, ώστε με προσεκτικό σχεδιασμό να δημιουργηθούν στέρεες βάσεις και να καθοριστεί ένα βιώσιμο πλαίσιο υγείας.
Σε ό,τι αφορά αμιγώς στη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών, το 2016 χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα ως ένα έτος ιδιαίτερων απαιτήσεων, αλλά και ευκαιριών. Η εφαρμογή του Solvency II, από την 1/1/2016, επηρεάζει θετικά σε θέματα διαφάνειας, φερεγγυότητας και ενίσχυσης της αξιοπιστίας των ασφαλιστικών εταιρειών. Η κάλυψη των απαιτούμενων εποπτικών κεφαλαίων, η υιοθέτηση καλύτερων μοντέλων για τον συνεχή υπολογισμό του κινδύνου (σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο), η καλύτερη οργάνωση και στελέχωση των εταιρειών, η καλύτερη παρακολούθηση (reporting), καθώς και η αμφίδρομη επικοινωνία με τους πελάτες, δημιουργούν σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη της Ασφαλιστικής Αγοράς.
Υπό διαφορετική ανάγνωση, οι υψηλές απαιτήσεις για καλύτερη οργάνωση, μεγαλύτερα εποπτικά κεφάλαια και περισσότερη διαφάνεια του Solvency ΙΙ, σε συνδυασμό με τους δυσάρεστους περιορισμούς των capital controls και της οικονομικής κρίσης, απαιτούν συνεχή εγρήγορση των ασφαλιστικών εταιρειών για αμεσότητα σε δράσεις και διορθωτικές ενέργειες. Παρόλα αυτά, η όποια αναμενόμενη ή μη, αλλαγή της Ασφαλιστικής Αγοράς συνοδεύεται από τη δυνητική ευκαιρία εξυγίανσης ολόκληρου του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας και της επιθυμητής από όλους μας ανάπτυξης του αγαθού της ασφάλισης. Έτσι, μέσω του οδικού χάρτη της κατάλληλης ενεργοποίησης των επαγγελματικών ταμείων και της λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών στο περιβάλλον του Solvency II, αναπτύσσεται πλαίσιο που δημιουργεί και επιστρέφει πολλαπλάσια αξία σε όλους τους συμμετέχοντες: ασφαλισμένους, ασφαλιστικές εταιρείες και Ελληνικό Δημόσιο.
Ειδικά για το Ελληνικό Δημόσιο, το όφελος είναι και σημαντικό και μετρήσιμο, εφόσον αναλογιστούμε τα έσοδα που δημιουργεί ο ιδιωτικός ασφαλιστικός τομέας ως πηγή εσόδων από τη φορολογία, ως νέες θέσεις εργασίας και ως πυλώνας ανάπτυξης για την εθνική οικονομία.
Διαβάστε επίσης: Τι σχεδιάζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για το 2016