Διεθνή

Τι συστήνει η EIOPA για το νέο πλαίσιο αναλογικότητας της Solvency II;

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε στις 30 Ιανουαρίου τεχνικές συμβουλές (technical advice) σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί αναλογικότητας στο πλαίσιο της Solvency II, τις οποίες ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εν λόγω γνωμοδότηση επικυρώνει τη μεθοδολογία για την ταξινόμηση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ως «μικρές και μη σύνθετες», όπως περιγράφεται στην τροποποιημένη οδηγία Solvency II, και διατυπώνει μια σειρά προϋποθέσεων για τη θέσπιση παρόμοιων μέτρων αναλογικότητας για τις (αντ)ασφαλιστικές επιχειρήσεις, που δεν χαρακτηρίζονται ως μικρές και μη σύνθετες.

Η πρόσφατη αναθεώρηση της οδηγίας Solvency II εισάγει νέους κανόνες για τη βελτίωση της αποτελεσματικής εφαρμογής των αρχών της αναλογικότητας, στο πλαίσιο της προληπτικής εποπτείας των ευρωπαϊκών (αντ)ασφαλιστών. Για τις επιχειρήσεις που μπορούν να τους αξιοποιήσουν, οι νέοι αυτοί κανόνες θα οδηγήσουν σε μείωση αρκετών απαιτήσεων (συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων διακυβέρνησης και των ποσοτικών απαιτήσεων), λαμβάνοντας υπόψη τη φύση, την κλίμακα και την πολυπλοκότητα του κινδύνου των επιχειρήσεων.

Μικρές και μη σύνθετες επιχειρήσεις

Το αναθεωρημένο πλαίσιο αναλογικότητας, που περιλαμβάνεται στην πρόσφατα τροποποιημένη οδηγία Φερεγγυότητα ΙΙ, θέτει σαφή κριτήρια για τον προσδιορισμό των λεγόμενων «μικρών και μη σύνθετων επιχειρήσεων» (SNCU) που μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα αναλογικότητας, μετά από μια απλουστευμένη διαδικασία κοινοποίησης στις εποπτικές αρχές. Κατά την άποψη της EIOPA, η προτεινόμενη μεθοδολογία ταξινόμησης είναι σαφής και περιεκτική και δεν χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση σε αυτό το στάδιο.

Εφαρμογή των μέτρων αναλογικότητας και πέραν των SNCUs

Εκτός από τις SNCUs, το νέο καθεστώς αναλογικότητας εξουσιοδοτεί, επίσης, τις εποπτικές αρχές να χορηγούν – και να ανακαλούν– παρόμοιες διευκολύνσεις σε άλλους ασφαλιστές, των οποίων το προφίλ κινδύνου δικαιολογεί τη χρήση ορισμένων μέτρων αναλογικότητας, παρόλο που δεν κατατάσσονται στις μικρές και μη σύνθετες επιχειρήσεις.

Για την καθοδήγηση της εποπτικής αξιολόγησης όσον αφορά τη χορήγηση και την ανάκληση μέτρων αναλογικότητας σε μη SNCU, η EIOPA προτείνει έναν συνδυασμό ποσοτικών και ποιοτικών προϋποθέσεων. Ορισμένες από αυτές αφορούν την ικανότητα της επιχείρησης να αντέχει τους τρέχοντες και μελλοντικούς κινδύνους, την πολυπλοκότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου, τη δομή διακυβέρνησης και το μέγεθος του ισολογισμού της. Η EIOPA προτείνει τη θέσπιση γενικών προϋποθέσεων για την αξιολόγηση του συνολικού προφίλ κινδύνου της επιχείρησης, καθώς και ειδικών προϋποθέσεων, προσαρμοσμένων στο είδος των μέτρων αναλογικότητας που ζητά ο (αντ)ασφαλιστής.

Οι τεχνικές συμβουλές της EIOPA σχετικά με το νέο πλαίσιο αναλογικότητας της Φερεγγυότητας ΙΙ σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση της κανονιστικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού τομέα, διατηρώντας παράλληλα μια συνετή προσέγγιση στη διαχείριση των κινδύνων. Η εισαγωγή προσαρμοσμένων και αναλογικών στοιχείων στον κανονισμό υποστηρίζει την ποικιλομορφία της αγοράς, τον ανταγωνισμό και την καινοτομία, ενώ παράλληλα επιτρέπει στις εποπτικές αρχές να κατανέμουν αποτελεσματικά τους πόρους προς τις πιο σύνθετες επιχειρήσεις με υψηλότερο προφίλ κινδύνου.

Πηγή: eiopa.europa.eu


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας