Άρθρα
Τι περιμένουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές από την ERGO
Οι κ.κ. Αλεκοζίδης, Καραμπέτσος, Παπαθανασόπουλος και Χαλκίδης:
-
σχολιάζουν τη συνένωση της ERGO με την ΑΤΕ
-
εύχονται να διατηρηθούν τα θετικά χαρακτηριστικά κάθε εταιρείας
-
κάνουν προτάσεις
-
μιλούν για τα προβλήματα της διαμεσολάβησης και της αγοράς
Με τις εταιρείες του Ομίλου ERGO (ERGO Ζημιών, ERGO Ζωής και ΑΤΕ Ασφαλιστική) να συστεγάζονται πλέον στα γραφεία της τελευταίας και να χαράζουν τον κοινό βηματισμό τους στην ελληνική ασφαλιστική αγορά με στόχο την πλήρη συνένωση, θελήσαμε να καταγράψουμε πώς αντιλαμβάνονται συνεργάτες της ERGO αυτήν την κοινή πορεία, τι προσδοκίες διατηρούν και τι έχουν να προτείνουν ή να επισημάνουν προς τη διοίκηση του Ομίλου.
Μιλούν στην «Α.Α.». τέσσερις ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, δύο εκ των οποίων, οι κ.κ. Καραμπέτσος και Χαλκίδης, συνεργάζονταν με την ΑΤΕ Ασφαλιστική. Οι εταιρείες όλων έχουν μακρά πορεία στα ασφαλιστικά δρώμενα της χώρας μας. Οι κ.κ. Σίμος Αλεκοζίδης της Alfa Point A.E. και Σάββας Χαλκίδης της Ιάσων Μεσίτες Ασφαλίσεων μετρούν 40 και πλέον χρόνια δραστηριοποίησης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, ενώ οι κ.κ. Αλέξανδρος Καραμπέτσος της Όμικρον Insurance Group και Σωτήρης Παπαθανασόπουλος της SVP Insurance συνεχίζουν επάξια την ασφαλιστική παράδοση των οικογενειών τους, εκπροσωπώντας την τρίτη και δεύτερη γενιά, αντίστοιχα.
Πέραν των θεμάτων που αφορούν τη συνεργασία τους με την ERGO, μας μιλούν και για την αγορά γενικότερα καθώς και για τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.
Επιμέλεια: Σούλα Κορμά
Ποιοι είναι οι συνομιλητές μας
Ο κ. Σίμος Αλεκοζίδης φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια παρουσίας στον ασφαλιστικό χώρο. Η προσωπική του σταδιοδρομία, όπως μας είπε, ξεκίνησε στην Ολυμπιακή Ασφαλιστική, όπου εργάστηκε ως Επιθεωρητής Πωλήσεων. Στη συνέχεια, είχε διευθυντική θέση στη Θρακική Ασφαλιστική, ενώ διετέλεσε επίσης Περιφερειακός Διευθυντής Βορείου Ελλάδος στη Schweiz Life. Στη συνέχεια, ορμώμενος από την πορεία του αυτή, ίδρυσε την εταιρεία Alfa Point Πρακτορεύσεις Ασφαλιστικών Εταιρειών και έκτοτε ασχολείται με τη διαμεσολάβηση.
Η Alfa Point A.E. μετρά 150 συνεργάτες στη Βόρεια Ελλάδα (η έδρα της είναι στη Θεσσαλονίκη), ενώ διαθέτει υποκαταστήματα στη Δράμα και την Καβάλα. «Ασχολούμαστε με όλους τους κλάδους ασφάλισης, εστιάζοντας στον κλάδο Ζωής και Υγείας, στην Αστική Ευθύνη και φυσικά στο Αυτοκίνητο», μας ανέφερε ο κ. Αλεκοζίδης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημά μας.
Η ΟΜΙΚΡΟΝ Insurance Group δραστηριοποιείται στον χώρο των ασφαλειών από το 1972. Ο κ. Αλέξανδρος Καραμπέτσος δραστηριοποιείται στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση μέσω της Όμικρον τα τελευταία δέκα χρόνια, παράλληλα με τις σπουδές του σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, και νιώθει περήφανος που αποτελεί την τρίτη –πλέον – γενιά ασφαλιστών της Όμικρον, ασκώντας τα καθήκοντα του Διευθυντή Ασφαλιστικών Εργασιών.
Η Όμικρον Insurance Group, όπως μας επεσήμανε ο κ. Καραμπέτσος σε σχετικό ερώτημα, «βασίζεται σε ένα μοντέλο διαμεσολάβησης όπου κυρίαρχο ρόλο έχουν όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, είτε είναι μεσίτες ασφαλίσεων είτε ασφαλιστικοί υπάλληλοι, και δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδους ασφάλισης, με απόλυτη εξειδίκευση σε όλο το φάσμα των προϊόντων που προσφέρεται από την εγχώρια ασφαλιστική αγορά, καθώς και τις αγορές του εξωτερικού».
Την πέμπτη δεκαετία στον ασφαλιστικό χώρο διανύει αισίως το Γραφείο του κ. Παπαθανασόπουλου. Όπως μας ανέφερε, η αρχή έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν ο πατέρας του, Βασίλειος Παπαθανασόπουλος, ξεκίνησε τις εργασίες του σε συνεργασία με την τότε ασφαλιστική εταιρεία Μαγδεμβούργερ (μετέπειτα Victoria – νυν ERGO). Το γραφείο, με διακριτικό τίτλο «Svpinsurance», που εδρεύει στην Πάτρα, αποτελεί τη συνέχιση αυτών των εργασιών. Η προσωπική, ουσιαστική επαφή του κ. Σωτήρη Παπαθανασόπουλου με τον χώρο ξεκίνησε το 2002, όταν παρακολούθησε το ετήσιο πρόγραμμα σπουδών του ΕΙΑΣ. Αργότερα, προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές σχετικές με τον ασφαλιστικό χώρο και την ασφαλιστική πρακτική και από το 2006 εργάζεται ως ανεξάρτητος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής.
Η παραγωγή της SVP Insurance είναι κατανεμημένη σε διάφορους κλάδους ασφάλισης, με το χαρτοφυλάκιο αυτοκινήτου να μην ξεπερνάει το 45% της συνολικής παραγωγής. Σύμφωνα με όσα μας επεσήμανε ο κ. Παπαθανασόπουλος όταν τον ρωτήσαμε σχετικά: «Σε τεχνικό επίπεδο υπάρχει η δυνατότητα να καλύψουμε ασφαλιστικά κάθε προτεινόμενο κίνδυνο. Η επαρκής γνώση όλων των κλάδων είναι προϋπόθεση για ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο ασφαλίστρων. Οι εξωτερικές συνεργασίες είναι μεμονωμένες και περιορίζονται σε επιλεγμένους κινδύνους. Αυτό που έχουμε κατανοήσει όλα αυτά τα χρόνια είναι η πίστη στη χρησιμότητα της δουλειάς που έχουμε επιλέξει να κάνουμε, αλλά και η πεποίθηση ότι ο θεσμός της ασφάλισης επιτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό έργο».
Ο κ. Σάββας Χαλκίδης δραστηριοποιείται στην ασφαλιστική αγορά από το 1975. Ξεκίνησε από το τμήμα ζημιών της ασφαλιστικής εταιρείας Ήλιος και στη συνέχεια μεταπήδησε στον χώρο των πωλήσεων, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση των υποκαταστημάτων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας, και στη συνέχεια ως περιφερειακός διευθυντής Βορείου Ελλάδος. Με την πώληση της εταιρείας από τη Norwich Union, η οποία είχε εξαγοράσει την Ήλιος Ασφαλιστική, στην Ασπίς Πρόνοια, πήγε στις Ασφάλειες Μινέττα όπου εργάσθηκε έως το 2010. Σε ένα μεσοδιάστημα τεσσάρων ετών εργάσθηκε στην εταιρεία Commercial Value. Παράλληλα, το 1996, ίδρυσε το ασφαλιστικό γραφείο Ιάσων Μεσίτες Ασφαλίσεων ΑΕ, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, σε ιδιόκτητα γραφεία.
Η Ιάσων Μεσίτες Ασφαλίσεων ΑΕ έχει 150 ενεργούς κωδικούς συνεργατών, από τη Θεσσαλία έως την Ορεστιάδα, και δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδους ασφάλισης.
Αισιοδοξία και θετικές προσδοκίες από τη συνένωση ERGO – ATE
Η εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστική από την ERGΟ και η ενιαία πλέον λειτουργία τους τι προσδοκίες σας δημιουργεί; Πώς “βλέπετε” το νέο σχήμα;
Αυτό ήταν το ερώτημα που θέσαμε στους συνομιλητές μας και στις απαντήσεις τους, ως κοινή συνισταμένη, διακρίνουμε τη θετική τους στάση αλλά και τις υψηλές προσδοκίες τους. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, και η επισήμανσή τους ως προς την ανάγκη διατήρησης των θετικών χαρακτηριστικών της κάθε εταιρείας και κατάλληλης αξιοποίησης των προϊόντων τους, επ’ ωφελεία συνεργατών και ασφαλισμένων.
Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς μας απάντησαν:
Σίμος Αλεκοζίδης: «Την ένωση αυτή τη βλέπω πάρα πολύ θετικά. Η αγορά έχει ανάγκη από σταθερά φερέγγυα σχήματα. Πρόκειται για δυο εταιρείες πρωταγωνιστές στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και η ένωση αυτή δημιούργησε μια ακόμα πιο στιβαρή εταιρεία. Η κάθε μία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της κι εύχομαι μέσα από αυτή την ένωση να μείνουν μόνο τα θετικά από την κάθε μία».
Αλέξανδρος Καραμπέτσος: «Η εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστική από την ERGΟ δημιουργεί την προσδοκία, ότι οι πελάτες αλλά και οι συνεργάτες πλέον της ERGO θα αισθάνονται πιο ασφαλείς, σε μία εταιρεία μεγάλου οικονομικού μεγέθους, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει –εκτός των υφισταμένων– και νέα, ολοκληρωμένα προγράμματα, με προνομιακές, καινοτόμες παροχές, προς όφελος των πελατών και συνεργατών της».
Σωτήρης Παπαθανασόπουλος: «Αναμφισβήτητα, η ενδυνάμωση της παρουσίας του ομίλου ERGO στην Ελλάδα με την εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής έχει πολύ μεγάλη σημασία, όχι μόνο για τον ασφαλιστικό χώρο αλλά και γενικότερα για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Από τη μια πλευρά, σε επίπεδο εταιρειών, προκύπτουν σημαντικές οικονομίες κλίμακος, από την άλλη, είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης του γερμανικού ομίλου στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να κρατήσουμε.
Το νέο σχήμα, έπειτα από την ενοποίηση, θα είναι το μεγαλύτερο από πλευράς γενικών ασφαλειών, με ταυτόχρονη ισχυρή παρουσία στον κλάδο ζωής. Σαφώς και οι προσδοκίες είναι μεγάλες και όλες οι πλευρές υπολογίζουν να εκμεταλλευτούν τις νέες δυνατότητες που θα παρουσιαστούν. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει συγκερασμός των νοοτροπιών των δύο εταιρειών και το νέο σχήμα να υιοθετήσει τα δυνατά χαρακτηριστικά της κάθε εταιρείας».
Σάββας Χαλκίδης: «Το ότι φεύγει μια ακόμη εταιρεία από τον χώρο, το θεωρώ μειονέκτημα. Το νέο σχήμα, όμως, πιστεύω ότι έχει μια άλλη δυναμική, αρκεί να αξιολογηθούν τα προϊόντα και των δύο εταιρειών και να αξιοποιηθούν κατάλληλα».
Γιατί επιλέγουν την ERGO;
Στο ερώτημα αυτό, οι συνεργάτες της ERGΟ προτάσσουν ως βασικά κριτήρια επιλογής τους τις διαδικασίες ανάληψης – αποζημίωσης, τα προϊόντα, τις προμήθειες, την οικονομική ευρωστία αλλά και τους ανθρώπους της…
Σίμος Αλεκοζίδης: «Η ERGO ξεχωρίζει για τη γρήγορη αποζημίωσή της και για τη γρήγορη διαδικασία ανάληψης κινδύνου. Έχει ανταγωνιστικά προϊόντα και προμήθειες, αλλά αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι οι άνθρωποί της, που έχουν καταφέρει όλα τα παραπάνω».
Αλέξανδρος Καραμπέτσος: «Η συνεργασία μας με τον όμιλο ERGO έχει βασικό κριτήριο επιλογής την ορθή αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν σε όλο το φάσμα των ασφαλιστικών εργασιών και την άμεση επίλυση αυτών».
Σωτήρης Παπαθανασόπουλος: «Η εταιρεία έχει να παρουσιάσει μια εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει σε όλα τα επίπεδα κατά τα τελευταία χρόνια: από τη δυνατότητα ανάληψης κινδύνων (αυξημένα capacity) και εσωτερικών διαδικασιών, μέχρι το προμηθειακό καθεστώς και τον κανονισμό πωλήσεων. Δεν είναι λίγες οι φορές που στελέχη του ομίλου ERGO αναφέρονται στις σχέσεις τους με το δίκτυο ως μια “μεγάλη οικογένεια”. Εμείς από την πλευρά μας βιώνουμε σε μεγάλο βαθμό αυτά τα πλεονεκτήματα. Το σημαντικό είναι ότι οι προσπάθειες για περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι διαρκείς και οι άνθρωποι της εταιρείας είναι δίπλα στο δίκτυο όταν χρειαστεί».
Σάββας Χαλκίδης: «Βασικό στοιχείο της επιλογής μας είναι σίγουρα η οικονομική ευρωστία της εταιρείας και φυσικά τα προϊόντα, η τεχνογνωσία και οι αμοιβές».
Επισημάνσεις και προτάσεις…
Έχετε κάτι συγκεκριμένο να επισημάνετε ή να υποδείξετε, που θα βελτίωνε το επίπεδο συνεργασίας σας με τον Όμιλο ERGΟ;
Αυτό ήταν το επόμενο ερώτημα που θέσαμε στους συνομιλητές μας, θεωρώντας ότι ως συνεργάτες της ERGO όχι μόνον πρέπει αλλά και δικαιούνται να καταθέτουν προτάσεις, όπως τουλάχιστον η διοίκηση της ERGO τους αναγνωρίζει.
Ο κ. Σίμος Αλεκοζίδης δεν θέλησε να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο ερώτημα, λέγοντάς μας ότι δεν θα ήταν δεοντολογικό να πει κάτι δημοσίως, δεδομένου ότι υφίστανται θεσμοθετημένες διαδικασίες στον Όμιλο ERGO για να καταθέτουν τις προτάσεις τους.
Ο κ. Αλέξανδρος Καραμπέτσος μας απάντησε ως εξής: «Η συνέχεια της ενοποιημένης, πλέον, ERGO θα πρέπει να αποδείξει στην αγορά την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων της, που πρέπει να είναι ανάλογη της μεγάλης εμπειρίας της μητρικής εταιρείας και της πολυετούς θετικής παρουσίας της στην Ελλάδα».
Ο κ. Σωτήρης Παπαθανασόπουλος επεσήμανε από την πλευρά του: «Ο αριθμός των συνεργατών που θα προκύψει στο νέο σχήμα θα είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με αυτόν πριν την εξαγορά. Αυτό που πρέπει να κρατηθεί ψηλά είναι το επίπεδο εξυπηρέτησης που πάντα διέκρινε τον Όμιλο και να υπάρχει αναγνώριση των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών κάθε συνεργασίας. Με αυτά τα δύο στοιχεία θεωρώ ότι ο νέος όμιλος θα κερδίσει μεγαλύτερη αποδοχή στον χώρο, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το μερίδιό του στην αγορά».
Ο κ. Σάββας Χαλκίδης πρότεινε τα εξής: «Να υπάρχουν κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και να θεσπίσουν και άλλα κριτήρια αμοιβών και γενικά επιβραβεύσεις, που να μην έχουν αποκλειστικό κριτήριο το ύψος του χαρτοφυλακίου».
Η αγορά κινείται σε… ρηχά νερά
Πώς βλέπετε την αγορά γενικότερα και την εργασία σας σήμερα;
Ποια ασφαλιστικά προϊόντα “κινούνται” περισσότερο;
Στο συγκεκριμένο ερώτημα οι απαντήσεις που λάβαμε περιγράφουν το ρευστό σκηνικό που όλοι βιώνουμε, ωστόσο, δεν λείπουν ούτε τα ψήγματα αισιοδοξίας ούτε η μαχητικότητα από τους συνομιλητές μας και, κυρίως, δεν λείπει η πίστη τους στον Θεσμό που υπηρετούν:
Σύμφωνα με τον κ. Σίμο Αλεκοζίδη, «στην αγορά σήμερα υπάρχει ρευστότητα και τα πράγματα δεν έχουν κατασταλάξει ακόμα. Περιμένουμε κι εμείς με την εφαρμογή του Solvency να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ασφαλιστική αγορά. Πιστεύω ότι αλλάζει και θα αλλάξει πολύ ακόμα η μορφή του διαμεσολαβητή. Δεδομένης και της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας που επικρατεί, τα προϊόντα που βλέπουμε να “κινούνται” περισσότερο σήμερα στην αγορά είναι τα προϊόντα του κλάδου Υγείας και της Αστικής Ευθύνης, γι’ αυτό και έχουμε δώσει κι εμείς έμφαση σε αυτούς τους κλάδους».
Ο κ. Αλέξανδρος Καραμπέτσος εξέφρασε την άποψη ότι «η αγορά μάλλον κινείται σε “ρηχά νερά”, όντας επηρεασμένη από τις κακές οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς τονίζουμε την αξία της ασφάλισης, ενημερώνοντας τους πελάτες μας σωστά. Τα ασφαλιστικά προϊόντα που “κινούνται” περισσότερο, σήμερα, μάλλον εστιάζονται στα νοσοκομειακά προϊόντα, ίσως λόγω και της έλλειψης εμπιστοσύνης από πλευράς των πολιτών στο υπάρχον κοινωνικό σύστημα υγείας».
«Η ασφαλιστική αγορά ακολούθησε κατά τα τελευταία χρόνια την εικόνα των επιμέρους αγορών της οικονομίας και βίωσε μια σημαντική πτώση των εργασιών», μας ανέφερε ο κ. Σωτήρης Παπαθανασόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα: «Παρά το ότι η ασφαλιστική αγορά ήταν από τις τελευταίες αγορές που επηρεάστηκαν κατά τα χρόνια της κρίσης, το μερίδιο που απώλεσε κατά τα τελευταία 5 έτη ήταν σημαντικό. Η κοινωνικο-οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Solvency II διαμόρφωσε και το τοπίο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το νέο μοντέλο ανάπτυξης της αγοράς. Τα στοιχεία αυτής της αγοράς ήταν ο οξύς ανταγωνισμός στον κλάδο του αυτοκινήτου, η είσοδος ασφαλιστικών εταιρειών με καθεστώς ΕΠΥ, η απομάκρυνση από τις εγγυημένες αποδόσεις στον κλάδο ζωής. Έτσι, η αγορά κλήθηκε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί». Σχολιάζοντας τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΑΕΕ για την παραγωγή του 2016, ο κ. Παπαθανασόπουλος υπογράμμισε ότι «περιέχουν ένα αισιόδοξο μήνυμα και μια προοπτική ότι τα χειρότερα έμειναν πίσω, αρκεί να συνεχιστεί το θετικό momentum που έχει διαμορφωθεί. Με μια ματιά στα παραγωγικά στοιχεία για το 2016, παρατηρούμε ότι οι ασφαλίσεις Υγείας κατέγραψαν μια σημαντική άνοδο, οδηγούμενες από τις συνεχείς μειώσεις του κρατικού προϋπολογισμού στον χώρο της υγείας. Από την άλλη πλευρά, η αστική ευθύνη οχημάτων κατέγραψε μείωση σχεδόν 10%. Τα στοιχεία αυτά παρέχουν ένα σαφές μήνυμα για το ποια προϊόντα “κινούνται” περισσότερο. Το σημαντικό είναι ότι η ιδιωτική ασφάλιση έχει την εμπειρία και τον τρόπο να αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις που κάθε φορά παρουσιάζονται», κατέληξε ο κ. Παπαθανασόπουλος.
«Δυστυχώς και ο δικός μας κλάδος ακολουθεί την πορεία όλης της αγοράς, αφού τα οικονομικά προβλήματα που έχουν οι συνάνθρωποί μας επηρεάζουν και τη δουλειά μας», επισήμανε ο κ. Σάββας Χαλκίδης, συμπληρώνοντας τα εξής: «Παρά το γεγονός ότι φαινομενικά υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για τα προγράμματα Υγείας και Σύνταξης, ουσιαστικά αυτό δεν μεταφράζεται σε παραγωγή, και λόγω των οικονομικών προβλημάτων αλλά και λόγω του ότι δεν υπάρχουν κανόνες από την ίδια την πολιτεία σχετικά με την ασφάλιση. Σήμερα, υπάρχει έντονη και κυρίως καταστροφική κινητικότητα στον κλάδο αυτοκινήτων (μειωμένα ασφάλιστρα), που νομίζω σε βάθος χρόνου θα μας ζημιώσει όλους».
Προμήθειες, Ασφαλιστικό, Υπερφορολόγηση: τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν τη διαμεσολάβηση
Στο τελευταίο μας ερώτημα που αφορούσε τα ειδικότερα ζητήματα που απασχολούν τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, οι συνομιλητές μας προτάσσουν, όπως θα ανέμενε άλλωστε κανείς, το ασφαλιστικό και την υπερφορολόγηση, καθώς και το ύψος των προμηθειών τους.
«Πλέον πληρώνουμε πολλά χωρίς αντίκρισμα και αυτό έχει επηρεάσει πολύ την αγορά», δήλωσε απερίφραστα ο κ. Σίμος Αλεκοζίδης, προσθέτοντας τα εξής: «Μας απασχολεί το ύψος των προμηθειών, καθώς με το νέο φορολογικό τα έξοδα είναι αυξημένα. Αυτό που επιδιώκουμε εμείς είναι με τη βοήθεια της τεχνολογίας να καταφέρουμε να μειώσουμε όσο γίνεται τις γραφειοκρατικές χρονοβόρες διαδικασίες και κατ’ επέκταση να μειώσουμε και τα έξοδα. Ήδη, βλέπουμε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο για εξέλιξη».
«Σαν σύγχρονο γραφείο μεσιτών ασφαλίσεων, μας απασχολούν όλα τα θέματα που έχουν σχέση με το ασφαλιστικό, την επαναπιστοποίηση, τη σχέση με τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα ασφαλιστικά προϊόντα, τις προμήθειες, την ενημέρωση των ασφαλισμένων, τη διαφάνεια, κ.λπ.», επεσήμανε ο κ. Αλέξανδρος Καραμπέτσος, θεωρώντας ότι για τα παραπάνω «χρειάζεται μια συλλογική, ξεκάθαρη αντιμετώπιση, από όλους τους αρμόδιους φορείς της αγοράς, ώστε ο τελικός αποδέκτης, που είναι ο ασφαλισμένος, να αισθάνεται σίγουρος και κυρίως ασφαλής».
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο χώρος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης είναι πολλαπλά», υπογράμμισε ο κ. Σωτήρης Παπαθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος «αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα και σταδιακά θα ενταθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά (με τη μορφή μαύρων κωδικών), μόνο και μόνο επειδή μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στο νέο περιβάλλον».
Σημαντικά ζητήματα για τον ίδιο αποτελούν, επίσης, ο ανταγωνισμός που υφίστανται οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές από τις τράπεζες, καθώς και από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται με τη μορφή ΕΠΥ: «Πέραν όμως από την υπερφορολόγηση των εισοδημάτων και των νέων ασφαλιστικών εισφορών, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα τραπεζικά ιδρύματα. Τα τελευταία έχουν αναγάγει το προϊόν της ιδιωτικής ασφάλισης σε κύριο τραπεζικό προϊόν και υπάρχει πληθώρα περιστατικών όπου τραπεζικά ιδρύματα καταστρατηγούν τόσο το νομικό και εποπτικό πλαίσιο, όσο και τις βασικές αρχές του υγιούς ανταγωνισμού. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκδώσει σαφείς οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζικών ιδρυμάτων. Εάν αυτά τηρηθούν, τότε το πλαίσιο λειτουργίας είναι οριοθετημένο και κάθε κανάλι διανομής έχει να προβάλει τις δικές του δυναμικές. Επιπλέον, στην ασφαλιστική αγορά, κατά τα χρόνια της κρίσης, εμφανίστηκαν ασφαλιστικές επιχειρήσεις με τη μορφή ΕΠΥ που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της ασφάλισης αυτοκινήτου. Αυτές οι επιχειρήσεις, με την ανοχή των Εποπτικών Αρχών, προσέφεραν στην αγορά προϊόντα με σημαντικά χαμηλότερα ασφάλιστρα από το μέσο ασφάλιστρο της αγοράς, οξύνοντας ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό στον ήδη πιεσμένο κλάδο αυτοκινήτου. Το πιο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων κρίνεται αναγκαίο, ώστε να συμβαδίσει θεσμικά όσο γίνεται με τις ασφαλιστικές που έχουν έδρα (ή υποκαταστήματα) στην Ελλάδα. Το περιβάλλον στον χώρο της ασφάλισης συνεχώς μεταβάλλεται και ο καθένας από εμάς οφείλει να σκεφτεί ποια θα είναι η θέση του τα χρόνια που έπονται», υπογράμμισε ο κ. Παπαθανασόπουλος καταλήγοντας.
Ο κ. Σάββας Χαλκίδης εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το ασφαλιστικό και το προμηθειακό είναι «από τα πλέον βασικά θέματα που μας απασχολούν όλους». Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι «η αδυναμία της Πολιτείας να ελέγξει την απάτη και τη φοροδιαφυγή, την οδηγεί σε λήψη μέτρων, τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα και στις εναπομείνασες υγιείς επιχειρήσεις ή, στην καλύτερη περίπτωση, να μεγαλώσει τον αριθμό αυτών που φοροδιαφεύγουν, αφού κάθε άδικο μέτρο οδηγεί σε ανεύρεση λύσεων φοροδιαφυγής». Για τον λόγο αυτόν, υπογράμμισε την ανάγκη σωστού ελέγχου, «ώστε να προστατεύονται οι έντιμοι επιχειρηματίες» και την ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας: «Να πάψουν οι εκάστοτε κυβερνώντες να λαμβάνουν οριζόντια και κάθετα μέτρα, τα οποία ουσιαστικά δεν δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης», ανέφερε εμφατικά.