Τι έδειξαν τα stress test της EIOPA
Πώς σχολιάζει τα αποτελέσματα η Insurance Europe
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε στις 14 Δεκεμβρίου 2018 τα αποτελέσματα του τετάρτου τεστ ακραίων καταστάσεων για τον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό τομέα.
Η άσκηση του τρέχοντος έτους αξιολόγησε την ανθεκτικότητα των συμμετεχόντων ασφαλιστών στα ακόλουθα τρία σοβαρά αλλά εύλογα σενάρια:
- Μια ανοδική καμπύλη αποδόσεων (‘yield curve up’) σε σχέση με μία αιφνίδια κατάσταση, σε συνδυασμό με καθυστερήσεις και ανεπιθύμητους κραδασμούς, που σημαίνει ότι υπάρχει ξαφνική και σημαντική ανατίμηση των ασφαλίστρων κινδύνου και σημαντική αύξηση του πληθωρισμού των απαιτήσεων.
- Μια καθοδική καμπύλη αποδόσεων (‘yield curve down’) σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκεί η μακροζωία, που σημαίνει ότι υπάρχει μια παρατεταμένη περίοδος εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που συνοδεύεται από αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
- Μια σειρά φυσικών καταστροφών, στις οποίες οι ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται διαδοχικά από τέσσερις ανεμοθύελλες, δύο πλημμύρες και δύο σεισμούς.
Στην άσκηση του τρέχοντος έτους συμμετείχαν 42 ευρωπαϊκοί (αντ)ασφαλιστικοί όμιλοι, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% της αγοράς με βάση τα συνολικά ενοποιημένα περιουσιακά τους στοιχεία. Η ημερομηνία αναφοράς ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2017.
Ο αντίκτυπος των διαφόρων σεναρίων στον ισολογισμό και στην κεφαλαιακή θέση των ομίλων που συμμετείχαν, αξιολογήθηκε με βάση την υπέρβαση των στοιχείων του ενεργητικού έναντι του παθητικού και με βάση τον δείκτη κεφαλαιακών απαιτήσεων φερεγγυότητας (SCR) μετά τα ακραία συμβάντα.
Δεδομένων των λειτουργικών και μεθοδολογικών προκλήσεων που σχετίζονται με τον επανυπολογισμό του SCR, επιτράπηκε στους συμμετέχοντες ομίλους να χρησιμοποιήσουν προσεγγίσεις και απλουστεύσεις, εφόσον δικαιολογούνταν μια δίκαιη αντανάκλαση της κατεύθυνσης και του μεγέθους των επιπτώσεων.
Στην pre-stress κατάσταση (βασική), οι συμμετέχοντες ανέφεραν συνολικό δείκτη ενεργητικού-παθητικού (AoL) 109,5% και κάλυψη SCR 202,4%.
Συνολικά, η άσκηση επιβεβαίωσε τη σημαντική ευαισθησία στις διαταραχές της αγοράς σε συνδυασμό με συγκεκριμένες διαταραχές που σχετίζονται με τον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό τομέα. Συνολικά, ο κλάδος είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένος, ώστε να απορροφήσει τις προδιαγεγραμμένες διαταραχές.
Στο σενάριο της ανοδικής καμπύλης αποδόσεων, το πλεόνασμα του ενεργητικού έναντι του παθητικού μειώνεται περίπου στο ένα τρίτο (-32,2%) και ο συνολικός δείκτης SCR μειώνεται στο 145,2% μετά το ακραίο συμβάν. Έξι όμιλοι ανέφεραν δείκτη SCR μετά το ακραίο σενάριο κάτω από 100%.
Στο σενάριο της καθοδικής καμπύλης αποδόσεων, ο αντίκτυπος στο πλεόνασμα των στοιχείων ενεργητικού έναντι του παθητικού είναι παρόμοιας έκτασης (-27,6%) με συνολικό δείκτη SCR 137,4%. Επτά ομάδες ανέφεραν δείκτη SCR μετά το ακραίο σενάριο κάτω από 100%.
Στο σενάριο των φυσικών καταστροφών καταγράφηκε μόνο μία μικρή μείωση της τάξης του 0,3% των στοιχείων ενεργητικού έναντι του παθητικού. Συνολικά, οι συμμετέχοντες όμιλοι έδειξαν μεγάλη ανθεκτικότητα στη σειρά των φυσικών καταστροφών που εξετάστηκαν, δείχνοντας και τη σημασία των υφιστάμενων μηχανισμών μεταφοράς κινδύνου, δηλαδή της αντασφάλισης, η οποία απορρόφησε το 55% των ζημιών. Ως εκ τούτου, οι όμιλοι που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι αντασφαλιστές και οι πρωτασφαλιστές που συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό σε αντασφαλιστικές δραστηριότητες.
Ένας από τους στόχους της άσκησης αυτής της χρονιάς, σύμφωνα με τις πρόσφατες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ήταν η αύξηση της διαφάνειας, καθώς ζητούσε την εκούσια γνωστοποίηση ενός καταλόγου μεμονωμένων δεικτών προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από τους συμμετέχοντες ομίλους. Μέχρι σήμερα, μόνο τέσσερις από τους 42 ομίλους έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τη δημοσίευση των επιμέρους αποτελεσμάτων.
Ο κ. Gabriel Bernardino, Πρόεδρος της EIOPA, δήλωσε σχετικά: «Αυτή η άσκηση αντοχής σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προόδου όσον αφορά την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού τομέα απέναντι σε ένα σύνολο δυσμενών αλλά εύλογων σεναρίων και αποτελεί πολύτιμη βάση για συνεχή διάλογο με τους συμμετέχοντες ομίλους σχετικά με τα εντοπισμένα σημεία ευπάθειας και τα προληπτικά μέτρα και τις ενδεχόμενες δράσεις διαχείρισης για να τα αντιμετωπίσουμε, εάν υλοποιηθούν».
Insurance Europe: Τα stress test της EIOPA επιβεβαιώνουν τη δύναμη του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου
Σε απάντηση των αποτελεσμάτων των stress test των ασφαλιστικών εταιρειών για το 2018 που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), ο Olav Jones, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Insurance Europe, σχολίασε:
«Η Insurance Europe με χαρά διαπιστώνει ότι η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2018 επιβεβαιώνει τη δύναμη της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής βιομηχανίας με βασική κάλυψη SCR πάνω από 200% και δείκτη ενεργητικού – παθητικού (AoL) 109%. Ο σκοπός αυτής της άσκησης είναι να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα κάτω από δυσμενείς εξελίξεις της αγοράς. Η EIOPA επέλεξε στην πραγματικότητα πολύ ακραία σενάρια. Για παράδειγμα το σενάριο της καθοδικής καμπύλης αποδόσεων περιλαμβάνει ένα επιτόκιο που ισοδυναμεί με μηδενική ευρωπαϊκή ανάπτυξη για τα επόμενα 100 χρόνια.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι, ακόμη και κάτω από τα πολύ ακραία σενάρια που εφαρμόστηκαν, η ασφαλιστική βιομηχανία δεν θα δημιουργούσε ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά της να πληρώνει αξιώσεις, με το συνολικό ποσοστό AoL να παραμένει πάνω από το 106% ακόμη και για το χειρότερο σενάριο».
Στο δελτίο τύπο που εξέδωσε η Insurance Europe σημειώνει ότι «είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον ασφαλιστικό τομέα, το Solvency II, είναι ήδη ένα ολοκληρωμένο σύστημα βασισμένο στον κίνδυνο που θέτει συντηρητικές κεφαλαιακές απαιτήσεις καλύπτοντας όλους τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι ασφαλιστές. Αυτές οι κεφαλαιακές απαιτήσεις βασίζονται σε σενάρια ακραίων καταστάσεων που εφαρμόζονται σε στοιχεία ενεργητικού / παθητικού και βαθμονομούνται με ακραίες εκδηλώσεις που συμβαίνουν μία φορά στα 200 έτη και δημοσιοποιούνται. Συνεπώς, οι μετά το ακραίο σενάριο δείκτες SCR που αναφέρονται στο stress test αντιπροσωπεύουν την επίδραση μιας ακραίας κατάστασης σε μια ακραία δοκιμή. Ακόμη και σε αυτή τη βάση, ο κλάδος φαίνεται να είναι πολύ ανθεκτικός».