

Ένα μίγμα επιφύλαξης, καχυποψίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον του Ασφαλιστικού δείχνουν τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας για το νέο Ασφαλιστικό που διεξήγαγε η Opinion Poll. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στις 11 Μαρτίου 2020.
Στο πάνελ των ομιλητών, εκτός από τους υπεύθυνους της Opinion Poll, ήταν ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οικονομολόγος, πανεπιστημιακός, τραπεζίτης, πολιτικός και συγγραφέας, κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, και ο δικηγόρος και πρώην Υπουργός, κ. Λουκάς Αποστολίδης.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας. Όπως εξήγησε –μεταξύ άλλων– ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., από τα ευρήματα προκύπτει ότι κυριαρχεί η ανασφάλεια των ερωτηθέντων για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, ότι ένα σημαντικό ποσοστό θεωρεί ότι ο νέος νόμος δεν αντιμετωπίζει πειστικά αδικίες και ανισότητες προηγούμενων ετών και ότι δεν διασφαλίζει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ούτε και ικανοποιητικές συντάξεις στο μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου «η κοινωνία έχει ανάγκη από ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα διορθώσει τα κακώς κείμενα και κυρίως θα είναι βιώσιμο».
Ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης επεσήμανε ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν έχει την αποδοχή της κοινωνίας, θα αποτύχει.
Ο κ. Λουκάς Αποστολίδης τόνισε ότι αξίζει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματα της έρευνας, όχι για αντιπολιτευτικούς πολιτικούς λόγους, αλλά για καλύτερη κατανόηση του κοινωνικού προβλήματος που έχει να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία και η Πολιτεία, και που αφορά το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προγραμματιστεί να γίνει σε ξεχωριστή ανοιχτή εκδήλωση η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αποστολίδη «Κράτος Δικαίου – Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και το «Δίκαιο της ανάγκης». Όμως, λόγω των εξελίξεων με τον κορωνοϊό και τη λήψη προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσής του, η παρουσίαση αναβλήθηκε.
Ο Υπεύθυνος Ερευνών της Opinion Poll, κ. Ζαχαρίας Ζούπης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Πανελλαδικής Έρευνας για το Ασφαλιστικό, σημείωσε αρχικά: «Τα αποτελέσματα της Έρευνας με ξάφνιασαν. Πρώτον, γιατί οι Έρευνές μας δείχνουν ότι η Κυβέρνηση απολαμβάνει υψηλών ποσοστών ικανοποίησης τόσο για την συνολική Πολιτική της, όσο και για επιμέρους Πολιτικές της. Δεύτερο, γιατί το νέο Ασφαλιστικό πέρασε χωρίς σημαντικές αντιδράσεις, χωρίς κάποια εκδηλωμένη κοινωνική αμφισβήτηση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της Έρευνας δείχνουν να υπάρχει ένα μίγμα επιφύλαξης, καχυποψίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον του Ασφαλιστικού, όπως επίσης ότι το Κυβερνητικό αφήγημα να μην έχει πείσει τουλάχιστον σε βασικά σημεία του. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα υπόβαθρο αμφισβήτησης και έλλειψης ελπίδας, που σε κατάλληλες συνθήκες μπορεί να τροφοδοτήσει αντίδραση στο μέλλον και κοινωνική κινητικότητα».
Από το σύνολο των απαντήσεων σε όλα τα ερωτήματα φαίνεται πως μια μεγαλύτερη ικανοποίηση ή αισιοδοξία εμφανίζεται σε Επιχειρηματίες και αγρότες, στους νέους μέχρι 25 ετών και στους άνω των 65, στους άνδρες, στους απόφοιτους Α.Ε.Ι. και τους κατόχους Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού, όπως και στους ψηφοφόρους της Ν.Δ και του ΚΙΝΑΛ. Ιδιαίτερη επιφύλαξη και σκεπτικισμό έχουν οι γυναίκες, όλες οι παραγωγικές ηλικίες από 34 έως και 64 ετών, οι άνεργοι, οι μισθωτοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Δείτε εδώ την έρευνα της Opinion Poll.