Θύμα του πολιτικού κόστους η Ιδιωτική Ασφάλιση! (Editorial, Μάιος 2021)
Μπορεί ο Σωτηρλής να κατέστρεψε την ΠΥΡΚΑΛ, όμως ο Μητσοτάκης τη μετέτρεψε σε πάρκο.
Μπορεί ο Σταθάκης να αδιαφόρησε για την τύχη της Εθνικής Ασφαλιστικής, επί Μητσοτάκη όμως πουλήθηκε.
Μπορεί ο Λαλιώτης να μην πρόλαβε να συστήσει τον Οργανισμό Φυσικών Καταστροφών, όμως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθέτησε την Κρατική Αρωγή προς επιχειρήσεις για τη διαχείριση των θεομηνιών.
Οι “καλές προθέσεις” της Κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγούν την ασφαλιστική μας αγορά στην κόλαση της παρακμής!
Αυτή είναι η άποψή μου μετά και την ψήφιση του Νόμου περί κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις για θεομηνίες.
Χωρίς πολιτική βούληση, με κυρίαρχο τον φόβο του όποιου πολιτικού κόστους, η Κυβέρνηση καταφεύγει σε λύσεις επικίνδυνα ερασιτεχνικές, καθόλου τεχνοκρατικές και ασφαλώς συμβιβαστικές.
Σε όλα ανεξαιρέτως τα προηγμένα Κράτη, οι φυσικές καταστροφές αντιμετωπίζονται από σοβαρούς και εξειδικευμένους Φορείς, που λειτουργούν με την εγγύηση των αρχών και των μεθόδων της ιδιωτικής ασφάλισης, και όχι με την άγνοια και τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία του βαθέος Κράτους.
Η δόλια (;) μετάθεση των ευθυνών και του κόστους στον φορολογούμενο πολίτη, καθώς και η εξάρτηση από μηχανισμούς ανύπαρκτου κύρους, αποδεδειγμένης σύνδεσης με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, δεν προάγουν ούτε την ηθική ούτε την οικονομία.
Η ασφαλιστική αγορά, αφελληνισμένη, εγκαταλελειμμένη σε ολιγοπώλια της Υγείας, διάγει περίοδο παρακμής, έργο μιας Κυβέρνησης που ενδύθηκε τη λεοντή της φιλικής πρόθεσης έναντι του θεσμού της Ασφάλισης, και τώρα τον αποτελειώνει.
Δυστυχώς, με τη γνώμη μας συμφωνεί και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές και οι τεχνοκράτες Πραγματογνώμονες και οι Καθηγητές των Πανεπιστημίων, που κατέχουν έδρες ασφαλιστικής επιστήμης.
Επιστήμονες όπως ο έγκριτος κ. Συνολάκης, που αρχικά συμβούλευε τον Πρωθυπουργό για θέματα φυσικών καταστροφών, έχει σιωπήσει προ πολλού.
Ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Ζαββός, που έχει θητεύσει επί πολλά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από αυτό εδώ το βήμα έχει αρθρογραφήσει, πριν από δεκαετίες, για την εμβέλεια και την αποτελεσματικότητα του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης, σιωπά.
Μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες –και όταν λέμε μεγάλες, εννοούμε κάποιες εξ όσων βρίσκονται στην κορυφή του οικονομικού γίγνεσθαι της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής– αποχωρούν από την ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες πιέζονται υπαρξιακά σε ένα ολιγοπωλιακό πλέον περιβάλλον, που τις ωθεί μάλιστα σε προϊόντα και υπηρεσίες έξω και πέρα από το αντικείμενό τους.
Τέλος, οι Έλληνες καταναλωτές, υποψήφιοι ασφαλισμένοι αλλά και ασφαλισμένοι, εισπράττουν για την ασφαλιστική αγορά επιφυλάξεις και υπόνοιες, εξαιτίας της αμφισβήτησης του ρόλου της από την Κυβέρνησή τους.
Μία Κυβέρνηση, φιλελεύθερη…
Κρίμα, γιατί πιστέψαμε σε λάθος ανθρώπους!
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News