Θέλουν τον… λύκο να φυλάει τα πρόβατα!
Editorial Νοέμβριος 2016 – Η Ευρώπη βοά. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά στενάζει. Η νέα τάξη πραγμάτων επιδίωξε την “ενδυνάμωση” της εποπτείας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και έχουμε καταλήξει σε έναν αδιέξοδο στραγγαλισμό, εκ μέρους της ασφαλιστικής εποπτείας, του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης.
Τάχατες για τα συμφέροντα του καταναλωτή, όλο και πιο ασφυκτικά, περίεργα και ανώνυμα ευρωπαϊκά κέντρα μεθοδεύουν, ώστε: «Ο ρόλος των εποπτικών αρχών να διαμορφώνεται ανάλογα και να αυξάνονται οι ανάγκες για περαιτέρω ενδυνάμωση των μέσων που διαθέτουν, προκειμένου να ασκούν τα νέα τους καθήκοντα επαρκώς»!!!
Δημιουργήθηκε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοοικονομικής Εποπτείας, ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, εκδόθηκαν οδηγίες, εισήχθησαν κανόνες.
Εν τούτοις, «οι Ευρωπαίοι όλο και περισσότερο αντιλαμβάνονται την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πρόβλημα και όχι ως λύση –ως ένα γραφειοκρατικό μεγαθήριο, που ενισχύει τις πιέσεις της παγκοσμιοποίησης και δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις κρίσεις της»!!!
Απαιτήσεις γνώσεων και ικανοτήτων, απαιτήσεις πληροφοριών και κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας, συνεχής επαγγελματική επιμόρφωση και ενημέρωση, λευκό ποινικό μητρώο, διαφάνεια, υποχρεώσεις προσδιορισμού απαιτήσεων και αναγκών, παροχές συμβουλών, απαιτήσεις διακυβέρνησης, τυποποιημένα έγγραφα πληροφοριών…
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν και θα ξοδευτούν, ενώ εκατοντάδες ασφαλιστικές επιχειρήσεις στενάζουν και κλείνουν από τις κανονιστικές απαιτήσεις.
Χιλιάδες επαγγελματίες ασφαλιστές περιθωριοποιούνται και τους κόπους τους καρπούνται οι τράπεζες, τα «ευαγή» αυτά ιδρύματα που κάθε μέρα ανακεφαλαιοποιούνται με τον ιδρώτα και το αίμα του συνόλου των απανταχού ανέργων και αναξιοπαθούντων.
Ένα και μόνον ερώτημα:
- Πού είναι οι κανόνες που το σύστημα, η βιομηχανία της εποπτείας, απεργάζεται για τα προσόντα των ατόμων που επανδρώνουν τις εποπτικές αρχές;
- Τι προβλέπεται για τα… λευκά κολάρα που επανδρώνουν τις υδροκέφαλες υπηρεσίες ελέγχου και εποπτείας, για να επιτυγχάνουν να δυσκολεύουν τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της ασφαλιστικής βιομηχανίας, πάντοτε σε βάρος του ανυπεράσπιστου καταναλωτή και του όμηρου πολίτη;
- Ποια είναι τα προσόντα που απαιτούνται για όλους αυτούς που θεσπίζουν κανόνες και καταναλώνουν τα χρήματα των παραγωγικών τάξεων;