Διεθνή
Ταξιδιωτική ασφάλιση: καλύπτει τις τρομοκρατικές επιθέσεις;
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και ενώ και άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης έχουν καταστεί πιθανοί στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων, παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος για ταξιδιωτική ασφάλιση. Το ερώτημα που τίθεται, βεβαίως, είναι τι καλύπτουν και κυρίως αν καλύπτουν περιπτώσεις τρομοκρατικών ενεργειών αυτού του είδους οι ασφαλίσεις.
Μετά την κατάρριψη, όπως αποδείχτηκε, του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά, η εφημερίδα Telegraph πραγματοποίησε έρευνα, θέλοντας να δει αν οι Βρετανοί τουρίστες που βρέθηκαν εκείνες τις μέρες στο θέρετρο Sharm-el-Sheikh, καλύφθηκαν ή όχι από τις ασφαλιστικές τους εταιρείες, για την καθυστέρηση των πτήσεών τους και την παράταση της διαμονή τους. Όπως προέκυψε από την έρευνα, μόλις το 40% των μεγάλων εταιρειών ταξιδιωτικής ασφάλισης του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζουν αξιώσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Από τις 20 μεγάλες εταιρείες ταξιδιωτικής ασφάλισης μόλις πέντε, οι Direct Line, Post Office, Age UK, AXA και Biba Protect, καλύπτουν στα βασικά τους συμβόλαια αξιώσεις για out–of–pocket δαπάνες και ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων, λόγω τρομοκρατίας ή πολιτικής αναταραχής.
Άλλες έξι εταιρείες καλύπτουν την ιατρική περίθαλψη, τη σωματική βλάβη ή το κόστος του επαναπατρισμού του ταξιδιώτη, που ο θάνατος ή ο τραυματισμός του οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια. Οι υπόλοιπες δεν καλύπτουν απαιτήσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Οι ασφαλιστικές ορίζουν την τρομοκρατία ως μία πράξη ή πράξεις οποιουδήποτε προσώπου, ομάδας (ων) προσώπων, που διαπράττονται για πολιτικούς, θρησκευτικούς, ιδεολογικούς ή παρόμοιους σκοπούς, με την πρόθεση να επηρεάσουν οποιαδήποτε κυβέρνηση ή/και να θέσουν το κοινό ή οποιοδήποτε μέρος του κοινού σε καθεστώς φόβου.
Όπως εξήγησε υψηλόβαθμο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς στην Telegraph, «οι κίνδυνοι από πολέμους, εμφύλιες συγκρούσεις και τρομοκρατία, εκτός από τα ιατρικά έξοδα έκτακτης ανάγκης, το προσωπικό ατύχημα, εκτός αν προκληθεί από μια πυρηνική επίθεση» αποκλείονται από τα βασικά συμβόλαια ταξιδιωτικής ασφάλισης.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να καλύπτονται καθόλου, αν επισκέπτονται χώρες που το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (FCO) έχει προειδοποιήσει για τα ταξίδια προς αυτές.
Η Direct Travel, για παράδειγμα, καλύπτει τις πολιτικές ταραχές, αλλά μόνο αν ο καταναλωτής δεν γνώριζε γι’ αυτές όταν έκλεινε το ταξίδι ή αγόραζε την ασφάλιση, ανάλογα με το τι είναι μεταγενέστερο.
Ειδικά για την περίπτωση των καθυστερήσεων πτήσεων, η έρευνα της βρετανικής εφημερίδας κατέδειξε ότι μόνο το 25% των ασφαλιστών θα καταβάλουν αποζημίωση, αν η καθυστέρηση οφείλεται σε ακραία φυσικά συμβάντα, όπως το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας του περασμένου έτους, που καθήλωσε χιλιάδες αεροπλάνα και εκατομμύρια επιβατών. Επιπλέον, σε όλη την ΕΕ το δικαίωμα αποζημίωσης δεν ισχύει, αν η αεροπορική εταιρεία καταφέρει να αποδείξει ότι η καθυστέρηση σχετίζεται με την τρομοκρατία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κανόνας, γνωστός ως Κανονισμός Άρνησης Επιβίβασης –Denied Boarding Regulation, δεν ισχύει στην περίπτωση «έκτακτων περιστάσεων, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ακόμη κι αν όλα τα εύλογα μέτρα είχαν ληφθεί».
Αυτό κατά κανόνα σημαίνει ότι κάθε επιβάτης που ταξιδεύει από ή προς αεροδρόμιο της ΕΕ με αεροπορική εταιρεία με έδρα σε ένα κράτος μέλος (συμπεριλαμβανομένων της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας και της Ελβετίας), για να έχει δικαίωμα σε αποζημίωση θα πρέπει η πτήση του να καθυστερήσει περισσότερο από τρεις ώρες.
Παράγοντες της διεθνούς ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, εκτός της ταξιδιωτικής ασφάλισης εξίσου αύξηση της ζήτησης αναμένεται και για ασφαλίσεις ζωής, υγείας και περιουσίας –δυστυχώς, η αξία της ασφάλισης αναδεικνύεται μετά από τόσο τραγικά γεγονότα! Οι ειδικοί, ωστόσο, συμβουλεύουν τους καταναλωτές να εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή τα συμβόλαια που έχουν ή πρόκειται να αγοράσουν, προκειμένου να σιγουρευτούν ότι πράγματι καλύπτουν περιπτώσεις τρομοκρατίας κι αυτή δεν συγκαταλέγεται στις εξαιρέσεις.