Άρθρα
Τα αναβαθμισμένα Επιμελητήρια θα συμβάλουν στην ανάκαμψη
Δήλωση του Προέδρου του Ε.Ε.Α. κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου
Οι εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την ίδια την κοινωνία, παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας που έρχεται να καταστρέψει οτιδήποτε έχει μείνει όρθιο αυτά τα χρόνια της κρίσης. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι βέβαια η ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη πρόκειται για μία έμμεση νέα φορολόγηση που αποτελεί ταφόπλακα για το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας και που δυστυχώς σε λίγο χρονικό διάστημα θα αποδειχθεί ότι ούτε αυτή είναι αρκετή για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Η μοναδική λύση για την άρση του αδιεξόδου, δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη, την στροφή στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας. Όσοι δραστηριοποιούνται ακόμη στην αγορά, καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοώ, καθώς αυτή την στιγμή περίπου το 50% των επιχειρήσεων είναι υπερχρεωμένες, με το εσωτερικό χρέος να ανέρχεται στο δυσθεώρητο ποσό των 220 δις ευρώ.
Στην Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων, πριν από λίγες ημέρες, αναφέρθηκα εκτενώς στον τρόπο δράσης που μπορεί να βοηθήσει στην έξοδο από την κρίση. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να δούμε επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ που βρισκόμαστε;
- Κατ’ αρχήν αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Είναι αστείο το ποσό που έχει προγραμματιστεί να ενισχύσει τις επιχειρήσεις, από το νέο πακέτο της περιόδου 2014-2020. Χρειάζεται οπωσδήποτε αύξηση του ποσοστού, ώστε να τονωθεί η πραγματική οικονομία. Δυστυχώς, ακόμα δεν έχουν εκταμιευθεί χρήματα του προηγούμενου προγράμματος, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν αρκούν ποσά που απλώς αναγράφονται σε κάποιους καταλόγους, αλλά κυρίως απαιτείται η ταχύτερη και αποδοτικότερη απορροφητικότητα τους. Άρα να πάει προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεγαλύτερο κομμάτι του νέου ΕΣΠΑ και να μην το δούμε να καταλήγει πάλι σε κάποια αμφιβόλου αξίας και χρησιμότητας δημόσια έργα, που το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την εικόνα της εκάστοτε κυβέρνησης.
- Την ώρα που το πρόβλημα της φοροδιαφυγής όχι απλώς παραμένει, αλλά εντείνεται, στο στόχαστρο μπαίνουν για μία ακόμα φορά επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Το ότι δυναμώνουν όλο και περισσότερο οι φωνές για το δυσάρεστο φαινόμενο της αύξησης της φοροδιαφυγής, προφανώς αφήνει αδιάφορους τους κυβερνώντες. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο το ποσοστό της επιβάρυνσης για επαγγελματίες με εισόδημα έως 15.000 ευρώ, να ανέρχεται στο εξωφρενικό 70% με 75%. Το γεγονός όμως ότι το κράτος χάνει μόνο από τα λαθραία τσιγάρα περίπου 1,2 δις ευρώ το χρόνο, δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν στο οικονομικό επιτελείο. Ή ότι οι ταμειακές μηχανές δεν έχουν ακόμα συνδεθεί με τη ΓΓΔΕ. Άρα χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση προς την Πολιτεία να ξαναδεί τη φορολογική της πολιτική και ειδικά το κομμάτι πάταξης της φοροδιαφυγής.
- Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επιχειρήσεων, οφείλουμε όλοι να εργαστούμε για την καλύτερη αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ. Ήδη μία μεγάλη ελληνική εταιρεία θα χρηματοδοτηθεί άμεσα. Στόχος μας πρέπει να είναι η ένταξη όσων περισσοτέρων επιχειρήσεων είναι εφικτό. Επειδή όπως όλοι γνωρίζουμε οι αποφάσεις πλέον λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, η Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων μας πρέπει να βρει τρόπο για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη παρέμβαση στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να λαμβάνεται πια υπόψη και η γνώμη των επιμελητηρίων. Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι τα επιμελητήρια μας μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Η αναβάθμιση τους και η ανάληψη περισσοτέρων αρμοδιοτήτων, είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει πολύτιμες λύσεις στη διεκδίκηση κοινοτικών κονδυλίων που θα κατευθυνθούν στις επιχειρήσεις όλης της χώρας. Για την επίσπευση των διαδικασιών, η Κεντρική Ένωση θα μπορούσε να δημιουργήσει τμήμα που θα ασχολείται επισταμένα με την απορρόφηση προγραμμάτων. Όπως επίσης είναι απαραίτητο να προχωρήσει στην ενιαία μηχανογράφηση. Είμαστε στο 2016, είναι κάτι όχι απλώς χρήσιμο, αλλά άκρως απαραίτητο. Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει και η δημιουργία υπηρεσιών υποστήριξης, ενώ κατά τη γνώμη μου απαιτείται άμεσα ένα τμήμα μελετών. Στόχος του πρέπει να είναι η μελέτη, η τεκμηρίωση και τελικά η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προς κυβέρνηση αλλά και ευρωπαϊκά όργανα, πάντα με γνώμονα την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων.
- Εκεί που χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη και προβληματισμός, είναι στον τρόπο αντίδρασης, μέσω της Κεντρικής μας Ένωσης. Είναι δεδομένο ότι δεν είμαστε συνδικαλιστικό όργανο. Αυτός είναι ρόλος που κατέχουν ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ. Άρα οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να μην προχωρήσουμε σε τυχόν ενέργειες που μπορεί να αλλοιώσουν τον ρόλο των επιμελητηρίων και βέβαια να μη δώσουμε δικαίωμα σε κακόβουλους να υποβαθμίσουν τα επιμελητήρια μας και τον επιμελητηριακό θεσμό.
Μοναδικός μας στόχος πρέπει να είναι η αναβάθμιση των επιμελητηρίων. Και αυτό δεν μπορεί να είναι έργο ενός αλλά όλων μας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Ε.Α.