Άρθρα
Συνταξιοδοτικό: Η ματιά των αναλογιστών!
Το συνταξιοδοτικό, ένα πρόβλημα που διχάζει και ταυτόχρονα αφορά καθολικά τους Έλληνες πολίτες, ήταν το θέμα της συνέντευξης τύπου που διοργάνωσε η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος στις 6 Νοεμβρίου, στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.
Η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος και συγκεκριμένα οι κ.κ. Η. Δασκαλόπουλος και Λ. Ζαρκαδούλας, μέλη της ΕΑΕ, καθώς και ο κ. Γ. Συμεωνίδης, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά και μέλος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, εκπόνησαν σχετική μελέτη προκειμένου η Ένωση να δώσει την επιστημονική της προσέγγιση στο θέμα του συνταξιοδοτικού.
Τους δημοσιογράφους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Πανος Δημητρίου, ενώ τη συνοπτική παρουσίαση της μελέτης ανέλαβαν οι κ.κ. Η. Δασκαλόπουλος και Γ. Συμεωνίδης.
Οι ομιλητές διευκρίνισαν μετ’ επιτάσεως ότι δεν πρόκειται για πρόταση επίλυσης του συνταξιοδοτικού. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει και τη συζήτηση με όρους πολιτικούς και ιδεολογικούς, καθώς και τη λήψη αποφάσεων ιδεολογικού προσανατολισμού, κάτι στο οποίο δεν μπορεί να εμπλέκεται ένας επιστημονικός σύλλογος όπως η ΕΑΕ.
Η μελέτη των αναλογιστών περιλαμβάνει το σύνολο τεσσάρων εναλλακτικών προσεγγίσεων που έχουν στόχο την βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Στη βάση της συλλογιστικής των αναλογιστών βρίσκονται οι παραδοχές ότι δεν υφίσταται σύστημα χωρίς τον 1ο πυλώνα, ο οποίος ωστόσο, χρειάζεται επανεξέταση, και ότι ο 2ος πυλώνας, ο οποίος θα λειτουργεί κεφαλαιοποιητικά, είναι απαραίτητος για την επίτευξη καλύτερου ποσοστού αναπλήρωσης του εισοδήματος του συνταξιούχου και την εξασφάλιση βιωσιμότητας του συστήματος.
Το επιπλέον στοιχείο που θα εισφέρει ο δεύτερος πυλώνας και είναι ικανό να κάνει τη διαφορά στην εξέλιξη του συνταξιοδοτικού σε βάθος χρόνου, είναι τα έσοδα που θα προκύψουν από επενδύσεις, τα οποία ακόμα και στα πιο συντηρητικά σενάρια (3% μέση μακροπρόθεσμη απόδοση στα σενάρια επενδύσεων) είναι ικανά να φέρουν υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (δηλαδή περισσότερα χρήματα στους συνταξιούχους) και χαμηλότερα ελλείμματα για το σύστημα.
Στα διαφορετικά σενάρια, τα οποία ωστόσο βασίστηκαν στις ίδιες μακροοικονομικές παραμέτρους, οι αναλογιστές διερεύνησαν τη δυνατότητα αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, ώστε:
- Να μειωθεί σημαντικά το μακροπρόθεσμο αναλογιστικό έλλειμμα που παρουσιάζει ο 1ος Πυλώνας και να περιοριστεί σε βάθος χρόνου η ανάγκη χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του από τον κρατικό προϋπολογισμό σε πολύ χαμηλά ποσοστά (χαμηλότερα του 4% του ΑΕΠ).
- Να αναλάβει σημαντικό βάρος της χρηματοδότησης των συντάξεων ένας νέος πλήρως ανταποδοτικός κεφαλαιοποιητικός Πυλώνας.
- Η συνολική παροχή από τους δύο πυλώνες στην κατάσταση ωριμότητας του συστήματος να οδηγεί σε ποσοστό αναπλήρωσης κατ’ ελάχιστον μεταξύ 55% και 65%.
- Το συνολικό ποσοστό εισφοράς στο σύστημα να μειωθεί από το σημερινό του επίπεδο και να μην υπερβαίνει το 21%.
Με αυτές τις βασικές προϋποθέσεις, μελετήθηκαν δύο εναλλακτικές προσεγγίσεις για τον 1ο Πυλώνα βασισμένες σε Νοητή Κεφαλαιοποίηση (NDC) και σε Εθνική Σύνταξη (σταθερό ποσό σύνταξης κοινό για όλους τους εργαζόμενους), με δύο διαφορετικές κατανομές της συνολικής εισφοράς μεταξύ 1ου και 2ου Πυλώνα.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλογιστές υπερθεμάτισαν στο ότι χρειάζονται δομικές αλλαγές στο σύστημα και ότι είναι απαραίτητες οι προτάσεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών, προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος όσο ακόμα υπάρχει χρόνος. Ανεξάρτητα από την ιδεολογική αφετηρία καθενός, η αναπόδραστη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ότι στο σύστημα έχουμε €24 δις σε παροχές και €12δις σε εισφορές. Το κενό που προκύπτει καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Είμαστε εδώ για να παράγουμε τεχνικό έργο ως οφείλουμε, σε αυτή την περίπτωση με τη συνεργασία της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος, και να το διαχέουμε στην κοινωνία και τους ενδιαφερόμενους φορείς για να διευκολυνθεί ο διάλογος», δήλωσε ο κ. Συμεωνίδης και πρόσθεσε ότι από πλευράς Υπουργείου Εργασίας υπάρχει θετική διάθεση.