Swiss Re: $32 δις οι ασφαλισμένες απώλειες το 2015
Υψηλότερες ήταν οι ανθρωπογενείς ασφαλισμένες απώλειες το 2015, και χαμηλότερες εκείνες που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Swiss Re, SIGMA. Η έκθεση εκτιμά προκαταρκτικά ότι οι συνολικές οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές και ανθρωπογενείς καταστροφές θα φθάσουν περίπου τα $85 δις για το 2015. Οι ασφαλισμένες απώλειες, ωστόσο, ήταν μόλις $32 δις. Συνολικά, περίπου 26.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε καταστροφικά συμβάντα το 2015, οι διπλάσιοι δηλαδή από το 2014. Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκρήξεις στο λιμάνι της Tianjin στην Κίνα αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη ασφαλισμένη απώλεια του έτους και η μεγαλύτερη απώλεια οφειλόμενη σε άνθρωπο στην Ασία.
Πιο συγκεκριμένα, η Swiss Re εκτιμά ότι, το 2015, οι συνολικές οικονομικές απώλειες θα φτάσουν τα $85 δις, πιο κάτω από τα $113 δις του 2014 και τα $192 δις που ήταν η μέση απώλεια της προηγούμενης δεκαετίας. Οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν ζημιές ύψους $74 δις δολαρίων, ενώ οι ανθρωπογενείς $11 δις.
Από το σύνολο των οικονομικών απωλειών, οι ασφαλισμένες ζημιές ανήλθαν σε $32 δις (έναντι $35 δις το προηγούμενο έτος), με τα $23 δις να έχουν προκληθεί από φυσικά φαινόμενα (το 2014 οι αντίστοιχες απώλειες ήταν $28 δις). Αυτό το ποσό είναι επίσης κάτω από τον ετήσιο μέσο όρο δεκαετίας, που υπολογίζεται σε $55 δις ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές.
Ένας χρόνος με αρκετά καταστροφικά συμβάντα
Το 2015, προκλήθηκαν ζημίες από διάφορες σοβαρές φυσικές καταστροφές, όπως ανεμοθύελλες, τυφώνες, σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές. Μια χειμερινή καταιγίδα τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ ήταν η μεγαλύτερη σε ζημιές φυσική καταστροφή του έτους, με ασφαλισμένες απώλειες που ξεπερνούν τα $2 δις. Η χαμηλή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου των τυφώνων στον Βόρειο Ατλαντικό διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα τις ασφαλισμένες απώλειες παγκοσμίως.
Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με τις ανθρώπινες απώλειες, καθώς ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν υπερδιπλάσιος, φτάνοντας τις 26.000.
Ο σεισμός μεγέθους 7,8 που έπληξε το Νεπάλ και τις γειτονικές χώρες, τον Απρίλιο, προκάλεσε ανθρωπιστική καταστροφή, αφού περίπου 9.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 500.000 σπίτια καταστράφηκαν. Οι οικονομικές απώλειες εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερες από $6 δις, εκ των οποίων μόνο τα περίπου $160 εκατ. ήταν ασφαλισμένα, λόγω της χαμηλής ασφαλιστικής διείσδυσης στη χώρα.
Η Swiss Re σημειώνει, επίσης, ότι το 2015 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων προκάλεσαν ξηρασία, πυρκαγιές και καύσωνες σε πολλές περιοχές.
Πάνω από 5.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τα κύματα ακραίων θερμοκρασιών καθ’ όλη την περίοδο του καλοκαιριού στην Ινδία, το Πακιστάν, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Στην Ινδία και το Πακιστάν η θερμοκρασία τον Μάιο και τον Ιούνιο ξεπέρασε τους 48 ° C –η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το 1995–, και ήταν η αιτία για πάνω από 3.000 θύματα.
«Ήταν άλλη μια χρονιά με πολλά καταστροφικά συμβάντα που, δυστυχώς, είχαν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο αριθμό θυμάτων», επισημαίνει ο κ. Kurt Karl, επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re. «Ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος αυτών των γεγονότων ήταν καταστροφικός για τις περιοχές που επλήγησαν. Συχνά, αυτές οι περιοχές είναι οι λιγότερο εξοπλισμένες και έχουν χαμηλό επίπεδο ασφαλιστικής διείσδυσης ασφάλισης».
Οι ανθρωπογενείς ασφαλιστικές απώλειες αυξήθηκαν
Οι ανθρωπογενείς καταστροφές προκάλεσαν συνολικές ασφαλισμένες απώλειες ύψους $9 δις το 2015, έναντι $7 δις το 2014. Το πιο δαπανηρό συμβάν φέτος ήταν η σειρά εκρήξεων σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης στο λιμάνι της Tianjin στη ΒΑ. Κίνα στις 12 Αυγούστου. Οι εκρήξεις στοίχισαν τη ζωή σε 173 ανθρώπους και τον τραυματισμό πολλών άλλων, ενώ προκάλεσαν καταστροφές σε οχήματα, εμπορευματοκιβώτια και εγκαταστάσεις παραγωγής. Οι ασφαλισμένες απώλειες δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί επακριβώς, λόγω των πολλών και διαφορετικής φύσης δραστηριοτήτων που επηρεάζουν τις καλύψεις, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου διακοπής εργασιών. Οι αρχικές ενδείξεις αφήνουν να εννοηθεί ότι οι αξιώσεις θα προσεγγίσουν τα $2 δις, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή ασφαλισμένη απώλεια στην Ασία. Πυρκαγιές και εκρήξεις σε άλλους βιομηχανικούς χώρους και εγκαταστάσεις ενέργειας σε διάφορες περιοχές προσθέτουν περίπου $3 δις στο ύψος των ανθρωπογενών ασφαλισμένων απωλειών του έτους.