Swiss Re: $144 δις οι ασφαλισμένες ζημιές από καταστροφές το 2017
Οι υψηλότερες που σημειώθηκαν ποτέ σε ένα μόνο έτος ήταν οι ασφαλισμένες ζημιές, ύψους 144 δις δολαρίων ΗΠΑ, που προκλήθηκαν παγκοσμίως από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές το 2017, με κύρια αιτία τους τυφώνες που έπληξαν τον Βόρειο Ατλαντικό.
Όπως επισημαίνει το Sigma της Swiss Re (το οποίο φέτος συμπληρώνει τα 50 χρόνια του), τρεις σημαντικοί τυφώνες –Harvey, Irma and Maria (HIM), οι οποίοι έφτασαν την κατηγορία 4+ σε ένταση1– άφησαν τα σημάδια της καταστροφής στα νησιά της Καραϊβικής, το Πουέρτο Ρίκο, το Τέξας και σε τμήματα της δυτικής Φλόριντα.
Οι HIM έπληξαν διαδοχικά πολλές περιοχές και επηρέασαν πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι καταιγίδες είχαν ως αποτέλεσμα συνολικές οικονομικές απώλειες ύψους 217 δις δολαρίων ΗΠΑ και ασφαλισμένες ζημίες 92 δις δολαρίων ΗΠΑ.
Από την άποψη της διαχείρισης κινδύνου, η εμπειρία των HIM τονίζει ότι η συχνότητα των τυφώνων είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας για τη μέτρηση της σοβαρότητας μιας καταιγίδας στη μοντελοποίηση των σεναρίων καταστροφών/ζημιών.
Επίσης, ένας δευτερεύων παράγοντας κινδύνου είναι η υπερβολική βροχόπτωση που μπορεί να προκαλέσουν οι τυφώνες: ο Harvey είναι ένα παράδειγμα, καθώς οι πολύ έντονες βροχές που τον συνόδευαν οδήγησαν σε εκτεταμένες και καταστρεπτικές πλημμύρες στο Χιούστον.
Οι οικονομικές απώλειες από τα καταστροφικά συμβάντα (φυσικά και ανθρωπογενή) ανήλθαν σε 337 δις δολάρια ΗΠΑ το προηγούμενο έτος. Οι οικονομικές απώλειες που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ζημιών και ανήλθαν σε περίπου 330 δις δολάρια το 2017, προερχόμενες κυρίως από τυφώνες, έντονες καταιγίδες, πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλα μετεωρολογικά φαινόμενα στη Βόρεια Αμερική, την Καραϊβική και την Ευρώπη. Οι ανθρωπογενείς καταστροφές εκτιμάται ότι προκάλεσαν τις υπόλοιπες οικονομικές απώλειες, ύψους 7 δις δολαρίων (10 δις δολάρια το 2016).
$193 δις το παγκόσμιο κενό προστασίας από καταστροφές
Οι συνολικές ασφαλισμένες ζημίες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο πέμπτα των οικονομικών ζημιών λόγω καταστροφών του περασμένου έτους, δείχνοντας ότι το κενό προστασίας από καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνει περίπου τα 193 δις δολάρια ΗΠΑ, σημαντικά πάνω από 124 δις δολάρια του 2016.
Οι ασφαλισμένες απαιτήσεις ήταν πάνω από 56 δις δολάρια σε σχέση με το 2016 και πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο των προηγούμενων 10 ετών (58 δις δολάρια). Συνολικά, οι φυσικές καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν ως αποτέλεσμα ζημίες ύψους σχεδόν 138 δις δολαρίων, πολύ υψηλότερες από τον προηγούμενο ετήσιο μέσο όρο δεκαετίας (50 δις δολάρια ΗΠΑ). Οι ασφαλισμένες ζημίες από ανθρωπογενείς καταστροφές ήταν περίπου 6 δις δολάρια, από 8 δις δολάρια το 2016.
Άλλες μεγάλες καταστροφές ήταν οι δασικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν τμήματα της Καλιφόρνια ειδικότερα, αλλά και περιοχές εκτός των ΗΠΑ. Οι ασφαλισμένες απώλειες από δασικές πυρκαγιές παγκοσμίως την περασμένη χρονιά ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί, φτάνοντας τα 14 δις δολάρια ΗΠΑ. Οι προβλεπόμενες αλλαγές στο κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων θερμοκρασιών και των παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας, αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των μεγάλων πυρκαγιών.
Υπήρξε επίσης και ένας αριθμός σοβαρών βροχοπτώσεων το 2017, σε διαφορετικές περιοχές. Αυτά τα γεγονότα υπογράμμισαν το πόσο ευάλωτος είναι σε πλημμυρικά φαινόμενα ο ολοένα και περισσότερο αστικοποιημένος κόσμος μας.
Το Χιούστον, το οποίο υπέστη μεγάλες πλημμύρες εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης που έφερε ο τυφώνας Harvey, είναι ένα πρώτο παράδειγμα, όπως και η πλημμύρα που προκλήθηκε στον ποταμό Yangtze, στην Κίνα, λόγω των ισχυρών βροχών. Οι ζημίες που προκλήθηκαν λόγω αυτών των βροχών εκτιμήθηκαν σε 6 δις δολάρια ΗΠΑ, καθιστώντας το συγκεκριμένο συμβάν το πιο δαπανηρό του έτους στην Ασία. Αλλά και η περσινή περίοδος των μουσώνων προκάλεσε μεγάλες απώλειες, τόσο ανθρώπινες όσο και υλικές, σε ολόκληρο το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και την Ινδία.
1. Η κλίμακα Saffir-Simpson επιμετρά την ένταση των τυφώνων από την κατηγορία 1 έως 5, σύμφωνα με τις παρατεταμένες ταχύτητες ανέμου σε έναν τυφώνα. Οι καταιγίδες κατηγορίας 3 και άνω θεωρούνται μεγάλες τυφώνες. Βλέπε https://www.nhc.noaa.gov/aboutsshws.php