Στραβά αρμενίζει η Τράπεζα της Ελλάδος
Τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός της χώρας αισθάνεται την ανάγκη και την υποχρέωση να ανακοινώνει προθέσεις κάποιων επιχειρηματιών, για τη δημιουργία κάποιων νέων θέσεων εργασίας (βλ. εταιρείες κινητής τηλεφωνίας), η ανεξάρτητη Τράπεζα της Ελλάδος, με τις αποφάσεις της, δημιουργεί εκατοντάδες νέες “θέσεις” ανεργίας.
Αναφερόμαστε στην υπόθεση της Διεθνούς Ενώσεως, της ασφαλιστικής εταιρείας που δεν κατάφερε η Τράπεζα της Ελλάδος να εξυγιάνει άλλως πως, παρά μόνον με την εξαφάνισή της.
Τα λουκέτα των ασφαλιστικών εταιρειών για την Εποπτεύουσα Αρχή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι, δυστυχώς, όπως έχει επιδείξει στο σύντομο βίο της, η εύκολη λύση. Λύση, που είναι ταυτόχρονα καιομολογία της απόλυτης αδυναμίας της, να υπηρετήσει την πρόληψη τέτοιων φαινομένων.
Το “πονάει δόντι, κόψει κεφάλι” της Εποπτεύουσας Αρχής, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κατά την οποία η Ελλάδα υφίσταται τα πάνδεινα από την κατάρα της Ανεργίας και που όλες οι Αρχές και οι κανόνες υπηρετούν την αναγκαστική των πραγμάτων αντιμετώπιση, δεν επιτρέπεται. Δεν επιτρέπεται η Τράπεζα της Ελλάδος να περιορίζεται στην εύκολη λύση της κανονιστικής, άτεγκτης εφαρμογής κανόνων. Δεν μπορεί η χώρα, από τη μια, να τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Τράπεζα της Ελλάδος, από την άλλη, να λειτουργεί σαν να μη συμβαίνει τίποτε.
Αντιπαρερχόμεθα τις κακόβουλες και υστερόβουλες υπαινικτικές σκέψεις που διατυπώνονται επί του θέματος και προσυπογράφουμε την πρόταση της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος, για τον ορισμό Επιτρόπων στις εταιρείες εκείνες, στις οποίες διαπιστώνει η Εποπτεύουσα Αρχή ότι υπάρχει πρόβλημα.
Πρόβλημα, πάντως, και μάλιστα μεγάλο, υπάρχει και στην Εποπτεύουσα Αρχή, όταν αποδεικνύεται τόσο συχνά ότι αδυνατεί να ασκήσει προληπτικό έλεγχο και να εξυγιάνει άλλως πως την αγορά, πέραν του μεθοδικού αφανισμού της.