Εταιρείες
Στρατηγική συνεργασία Ομίλου Affidea & ScreenPoint Medical
Ο Όμιλος Affidea και η ScreenPoint Medical ανακοίνωσαν τη στρατηγική τους συνεργασία με στόχο τη βελτίωση της κλινικής επίδοσης της μαστογραφίας, οδηγώντας στην ταχύτερη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η συνεργασία, όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, θα ενισχύσει περαιτέρω το αναπτυσσόμενο αποτύπωμα της Affidea στην ευρωπαϊκή αγορά απεικόνισης του μαστού και θα προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία στη ScreenPoint Medical να εφαρμόσει την καινοτόμο λύση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), Transpara™, σε άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Ουγγαρία και Ισπανία.
Το Transpara™ είναι μία λύση ΤΝ για την απεικόνιση του καρκίνου του μαστού, που χρησιμοποιεί αλγορίθμους βαθιάς μάθησης για την αυτόματη ανίχνευση αλλοιώσεων που είναι ύποπτες για καρκίνο του μαστού σε 2D και 3D μαστογραφίες. Το λογισμικό κατατάσσει τις μαστογραφίες σε μία κλίμακα 10 βαθμών, υποδεικνύοντας τον κίνδυνο καρκίνου. Η βαθμολογία Transpara™ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ταξινομήσει τις εξετάσεις και να δώσει προτεραιότητα στους ασθενείς για περαιτέρω διερεύνηση. Οι σημάνσεις CAD για επασβεστώσεις, αλλοιώσεις μαλακών μορίων και διαδραστική υποστήριξη αποφάσεων παρέχονται στους ακτινολόγους ώστε να ερμηνεύουν τις εικόνες με μεγαλύτερη ακρίβεια. Μελέτες έχουν δείξει ότι το Transpara™ ισοδυναμεί με την απόδοση των ακτινολόγων[1], ενεργώντας έτσι ως δεύτερη άποψη, αυξάνοντας τη διαγνωστική εμπιστοσύνη και ακρίβεια[2].
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Affidea, κ. Giuseppe Recchi, δήλωσε:
«Πρόκειται για το δεύτερο καινοτόμο πρόγραμμα ΤΝ που ενσωματώνουμε στο ευρωπαϊκό μας δίκτυο με στόχο την επέκταση της ιατρικής ακρίβειας, οδηγώντας σε ταχύτερη, περισσότερο εξατομικευμένη διάγνωση για τη φροντίδα του μαστού με τη βοήθεια προηγμένων λύσεων ΤΝ. Με αυτόν τον τρόπο, οι γιατροί μας μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τα εργαλεία ΤΝ που τους επιτρέπουν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στη διάγνωση και τελικά να σώσουν περισσότερες ζωές. Ανυπομονούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα ΤΝ προς όφελος των γυναικών σε όλη την Ευρώπη και να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να αναπτύξουμε τις τελειότερες κλινικές λύσεις για τους ασθενείς και τους γιατρούς».
Ο καθηγητής Nico Karssemeijer, Διευθύνων Σύμβουλος της ScreenPoint Medical, πρόσθεσε:
«Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτήν τη στρατηγική συνεργασία, στην οποία η ScreenPoint έχει μία μοναδική ευκαιρία να συνεργαστεί με τον μεγαλύτερο πάροχο προηγμένης διαγνωστικής απεικόνισης στην Ευρώπη για την εφαρμογή της ΤΝ στην πρακτική απεικόνισης του μαστού. Με την Affidea μοιραζόμαστε το όραμα ότι χρειάζονται καινοτόμες λύσεις ΤΝ για να βοηθήσουν τους ακτινολόγους να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις ποιότητας και αποτελεσματικότητας, καθώς οι διαγνωστικές διαδικασίες απεικόνισης καθίστανται πιο περίπλοκες. Είμαστε υπερήφανοι που το Transpara™ συγκαταλέγεται στις πρώτες εφαρμογές ΤΝ που θα εφαρμόσει η Affidea και προσβλέπουμε στη συνεργασία».
Ο καθηγητής Rowland Illing, Αντιπρόεδρος, Επιστημονικός Διευθυντής και επικεφαλής Ψηφιακής Στρατηγικής του Ομίλου Affidea, σχολίασε:
«Θέτουμε νέα όρια σε ό,τι αφορά την αυξημένη διαγνωστική ακρίβεια, την πιο εξατομικευμένη θεραπεία και τη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων σε συνδυασμό με μία εξαιρετική εμπειρία ασθενών. Η νέα λύση ΤΝ, Transpara™, θα παρέχει στους γιατρούς μας μία αυτοματοποιημένη υποστήριξη κλινικών αποφάσεων για την ενίσχυση της ανάγνωσης και την ταχύτερη διάκριση μεταξύ υγιούς ιστού και όγκου, αυξάνοντας την διαγνωστική ακρίβεια».
To Transpara™ είναι εγκεκριμένο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και έχει CE σήμανση για χρήση με ψηφιακή μαστογραφία και ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού.
Στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού:
- Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, με εκτιμώμενα 560.000 περιστατικά το 2018 στην Ευρώπη[3].
- 1 στις 8 γυναίκες στην Ε.Ε. μέχρι το 2028 θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού[4].
- Το 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι 000 γυναίκες παγκοσμίως3, εκ των οποίων οι 150.0004 μόνο στην Ευρώπη, πέθαναν από καρκίνο του μαστού.
[1] “Ανεξάρτητη τεχνητή νοημοσύνη για ανίχνευση καρκίνου του μαστού στη μαστογραφία: Σύγκριση με 101 ακτινολόγους”, Rodriguez-Ruiz et al, JNCI: Εφημερίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, djy222, https://doi.org/10.1093/jnci/djy222, 2019.
[2] “Ανίχνευση του Καρκίνου του Μαστού με Μαστογραφία: Επίδραση ενός Συστήματος Υποστήριξης Τεχνητής Νοημοσύνης” Rodriguez-Ruiz et al, Ακτινολογία 290: 2, 305-314, 2019
[3] Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου: Ο Καρκίνος Σήμερα. Λυών, Γαλλία: Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο: https://gco.iarc.fr/today
[4] Curado MP et al. Συχνότητα Εμφάνισης Καρκίνου στις Πέντε Ηπείρους, Vol. IX, IARC Επιστημονικές Δημοσιεύσεις No. 160. IARCPress: Λυών: 2007.