Άρθρα
Στην αγορά υπάρχουν και ευκαιρίες, όχι μόνον δυσκολίες…
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ με ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που συνεργάζονται με την ERGΟ, οι κ.κ. Νίκος Γαβρίλης, Ηλίας Ιωάννου, Χαρά Μάλαμα και Δημήτρης Μάλαμας, μιλούν για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ως ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, στην αγορά μας, όπως τις τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις, το μεγάλο λειτουργικό κόστος, τη μείωση του εισοδήματος που έχουν υποστεί, αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ωστόσο, δεν απογοητεύονται, δεν επαναπαύονται και αξιοποιούν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη ζήτηση των καταναλωτών για συγκεκριμένα ασφαλιστικά προϊόντα…
Υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά;
Πώς βλέπετε την αγορά γενικότερα και την εργασία σας σήμερα; Ποια ασφαλιστικά προϊόντα “κινούνται” περισσότερο; Αυτά ήταν τα επόμενα ερωτήματα που θέσαμε στους συνομιλητές μας, για να μοιραστούν μαζί μας τις απόψεις τους για την αγορά μας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ή τις ευκαιρίες που ήδη αξιοποιούν ή ενδεχομένως διαβλέπουν…
Νίκος Γαβρίλης: «Ανοδική τάση στον κλάδο Αστικής Ευθύνης Έργων»
«Βρίσκουμε την κατάσταση της ελληνικής αγοράς πολύ δύσκολη, ως αποτέλεσμα των οικονομικών συγκυριών και προβλημάτων», επεσήμανε ο κ. Νίκος Γαβρίλης, προσθέτοντας τα εξής: «Σε περιόδους ανασφάλειας, είναι αναπόφευκτο ο καθένας από εμάς να επιθυμεί να προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του από ασθένειες και να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο εισόδημα για το μέλλον. Με βάση τα παραπάνω, παρατηρούμε ότι υπάρχει ζήτηση για προϊόντα συνταξιοδότησης, νοσοκομειακής περίθαλψης και Ζωής». Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επισήμανσή του, ότι «ανοδική τάση παρατηρείται ακόμη στον κλάδο Αστικής Ευθύνης Έργων, ειδικά για ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Το γραφείο μας έχει συνάψει αρκετά τέτοια ασφαλιστήρια τα τελευταία χρόνια», μας ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ηλίας Ιωάννου: «Περισσότερο κινούνται τα προϊόντα υποχρεωτικής ασφάλισης»
Ο κ. Ηλίας Ιωάννου στην απάντησή του εστίασε αρχικά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της αγοράς μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ώστε η ασφαλιστική βιομηχανία να λειτουργεί με ευρωπαϊκούς κανόνες αξιολόγησης των ασφαλιστικών εταιρειών. Το 2016 ξεκίνησε και για τη χώρα μας η εφαρμογή του Solvency II. Αυτό απαιτεί αυστηρούς ελέγχους και εποπτεία για το λειτουργικό κόστος των εταιρειών, την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων και γενικότερα για τη φερεγγυότητά τους.
Αυτό ενισχύει την αξιοπιστία στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και σε ξεκαθάρισμα της ασφαλιστικής αγοράς, όσον αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες ή την ασφαλιστική διαμεσολάβηση».
Αναφερόμενος σε προϊόντα που ζητούνται περισσότερο από τους καταναλωτές, επεσήμανε ότι «λόγω της ιδιαιτερότητας της εποχής, περισσότερο κινούνται τα προϊόντα υποχρεωτικής ασφάλισης (αυτοκίνητο, ενυπόθηκα ακίνητα και διάφορες αστικές ευθύνες).
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια στροφή στα προγράμματα υγείας, που πιστεύω ότι οφείλεται στα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και τη λειτουργία της δημόσιας υγείας. Θεωρώ ότι ο κλάδος Υγείας τα επόμενα χρόνια, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, θα έχει την ανάπτυξη που του αναλογεί».
Δημήτρης Μάλαμας: «Η οικονομική κρίση είναι μια ευκαιρία, για να ξεχωρίσουν οι καλύτεροι»
Ο κ. Μάλαμας μας ανέφερε ότι «λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε, θεωρούμε ότι το επάγγελμά μας έχει πληγεί λιγότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Παρόλα αυτά, εμείς κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε εξελίσσοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που παρέχουμε, για να κρατήσουμε τους πελάτες μας ευχαριστημένους και να προσελκύσουμε νέους, καθώς θεωρούμε πως η οικονομική κρίση είναι μια ευκαιρία, για να ξεχωρίσουν οι καλύτεροι. Δεν λείπει, βέβαια, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, τόσο από συναδέλφους όσο και από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ανοδική τάση στις ασφάλειες ζωής, που πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στην ιδιωτική ασφάλιση».
Τα φλέγοντα θέματα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης
Ποια είναι τα θέματα που κυρίως σας απασχολούν; Στο τελευταίο μας ερώτημα, οι συνομιλητές μας περιγράφουν εκείνα που τους ταλανίζουν ως επαγγελματίες, όπως είναι το Ασφαλιστικό, η υπερφορολόγηση, τα υψηλά λειτουργικά κόστη των γραφείων τους, οι υπερβολικές υποχρεώσεις…
Νίκος Γαβρίλης: «Οι τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις, παράγοντας ανάσχεσης οποιασδήποτε μορφής ανάπτυξης»
Το ασφαλιστικό και τις τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις πρόταξε ως βασικά ζητήματα ο κ. Νίκος Γαβρίλης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ασφαλιστικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της Αγοράς. Οι τροποποιήσεις του επιτείνουν το αίσθημα αδικίας, καθώς οι ασφαλισμένοι δίνουν περισσότερα για να πάρουν (εάν πάρουν) ελάχιστα σε σχέση με τη συνεισφορά τους, ενώ η παρεχόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι πολύ κακή έως ανύπαρκτη. Οι τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται είναι επίσης παράγοντας ανάσχεσης οποιασδήποτε μορφής ανάπτυξης».
Ηλίας Ιωάννου: «Κάποιοι επιλέγουν να εργάζονται ως ασφαλιστές ευρισκόμενοι στην πλήρη αφάνεια…»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα το σύνολο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης είναι το μεγάλο λειτουργικό κόστος και οι τεράστιες υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία για τη σωστή λειτουργία του», μας επεσήμανε ο κ. Ηλίας Ιωάννου, σημειώνοντας επιπρόσθετα: «Φανταστείτε ότι είμαστε το πρώτο επάγγελμα στη χώρα που είναι υποχρεωτικό το συμβόλαιο αστικής ευθύνης, όπως επίσης και οι συχνές επαναπιστοποιήσεις γνώσεων για να μπορέσουμε να λειτουργούμε νόμιμα, ενώ στη χώρα μας λειτουργούν επαγγελματίες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη επαναπιστοποίησης γνώσεων απ’ ό,τι ένας ασφαλιστικός σύμβουλος.
Λόγω των παραπάνω προβλημάτων, πάρα πολλοί διαμεσολαβούντες επιλέγουν τον δρόμο των “μαύρων κωδικών”, δηλαδή κάποιοι επιλέγουν να εργάζονται ως ασφαλιστές, ευρισκόμενοι όμως στην πλήρη αφάνεια και φυσικά χρησιμοποιώντας το όνομα κάποιου άλλου εθελοντή, ο οποίος έχει προσφερθεί να τους αναλάβει.
Οι άνθρωποι που εργάζονται “στο όνομα άλλου” είτε είναι επαγγελματίες που θέλησαν να απαλλαγούν από τη φορολόγηση είτε εργάζονται και σε κάποια άλλη εργασία, οπότε και επιλέγουν τον δρόμο της αόρατης εργασίας».
Συνεχίζοντας ο κ. Ιωάννου, περιέγραψε ως σημαντικά ζητήματα τον τρόπο δραστηριοποίησης των εταιρειών που λειτουργούν υπό καθεστώς Ε.Π.Υ. καθώς και την κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ένα φαινόμενο στην ελληνική αγορά αποτελούν οι περίφημες και γνωστές σε όλους μας ασφαλιστικές εταιρείες Ε.Π.Υ. (Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών). Πρόκειται για ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, συνήθως σε συνεργασία με μεγάλα πρακτορεία. Χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων εταιρειών είναι τα χαμηλότερα ασφάλιστρα που προσφέρουν σε σχέση με τις κλασικές ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στη χώρα μας.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες Ε.Π.Υ. δεν επιφορτίζονται με τις πρόσθετες υποχρεώσεις που εισάγει η π.30 του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με κανονισμούς πωλήσεων, είσπραξης και απόδοσης ασφαλίστρων κ.λπ., δεν συμμετέχουν στο Σύστημα Άμεσης Πληρωμής Φιλικού Διακανονισμού και, σε περίπτωση αφερεγγυότητας μιας Ε.Π.Υ. (συχνό φαινόμενο), το Επικουρικό Κεφάλαιο της Ελλάδας υπερχρεώνεται εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, στη χώρα μας κυκλοφορεί ανασφάλιστο περίπου το 13% – 14% των οχημάτων. Είναι ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει η πολιτεία να δώσει λύση το συντομότερο δυνατόν, γιατί δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον κλάδο και στους συνεπείς πολίτες».
Χαρά Μάλαμα: «Το εισόδημά μας έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια»
Στο ασφαλιστικό, στην επαναπιστοποίηση και στις προμήθειες των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών αναφέρθηκε η κα Χαρά Μάλαμα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Το ασφαλιστικό σίγουρα είναι ένα θέμα που ανησυχεί όχι μόνο εμάς αλλά και όλους τους Έλληνες και λόγω του επαγγέλματος που κάνουμε θεωρούμε πως η λύση του είναι σχετικά απλή, αλλά είναι μια συζήτηση που μπορεί να διαρκέσει ώρες…».
Για το θέμα της επαναπιστοποίησης, η κα Μάλαμα σημείωσε ότι «μας βρήκε απόλυτα σύμφωνους, γιατί πιστεύαμε ότι χρειαζόταν στην ασφαλιστική αγορά και μας απασχόλησε αρκετά στο παρελθόν, αλλά χάρη στη συνδρομή της ERGO λύθηκε άμεσα». Τέλος, μιλώντας μας για τις προμήθειες των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, η ίδια θεωρεί ότι «βρίσκονται σε καλά επίπεδα», σημειώνει, ωστόσο, ότι «λόγω της πτώσης των ασφαλίστρων και της αύξησης της φορολογίας, το εισόδημά μας έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια και σίγουρα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και οι ασφαλιστικές εταιρείες».
Διαβάστε εδώ πώς σχολιάζουν οι κ.κ. Νίκος Γαβρίλης, Ηλίας Ιωάννου, Χαρά Μάλαμα και Δημήτρης Μάλαμας τη συνένωση της ERGO με την ΑΤΕ