Στη συζήτηση περί σεισμού, απούσα η ασφαλιστική αγορά…
Σχεδόν κάθε χρόνο στην κοινωνία της ασφαλιστικής αγοράς υπάρχει μια χρονική περίοδος κατά την οποία συζητιέται έντονα μεταξύ του πληθυσμού της η πιθανότητα σεισμού στον ελληνικό χώρο. Κι αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς πολλά στελέχη της αγοράς, ειδικά στους κλάδους ζημιών και underwriting, ασχολούνται με στατιστικές μελέτες –όσες κι όποιες υπάρχουν– για καταστροφικά γεγονότα, όπως ο σεισμός, τιμολογούν ή και αποζημιώνουν κινδύνους και εν τέλει είναι στη φύση της δουλειάς του ασφαλιστή να προετοιμάζεται για την έλευση κινδύνου.
Σε μια χώρα με συχνή σεισμική δραστηριότητα όπως η Ελλάδα, δεν είναι περίεργο που αυτές οι συζητήσεις και η ανησυχία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο απασχολούν κατά καιρούς και το γενικό πληθυσμό. Έτσι, το τελευταίο διάστημα, ακούμε από συμπολίτες μας φήμες, θεωρίες, πραγματικούς και ανυπόστατους ισχυρισμούς ή και μελέτες για την πιθανότητα σεισμού στον ελληνικό χώρο, το επόμενο χρονικό διάστημα. Το θέμα έχει απασχολήσει και τα ΜΜΕ, που φιλοξένησαν το προηγούμενο διάστημα σχετικά δημοσιεύματα, ενώ στο διαδικτυακό χώρο η συζήτηση είναι αρκετά ζωηρή, χωρίς ωστόσο να υποστηρίζεται από έγκυρα και ουσιαστικά στοιχεία.
Μας προκαλεί απορία η σχεδόν παντελής απουσία της ασφαλιστικής αγοράς από αυτές τις συζητήσεις. Δεν θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία, η ύπαρξη της περιρρέουσας αυτής ατμόσφαιρας, για την ασφαλιστική αγορά, να μιλήσει για συγκεκριμένες παραμέτρους της ασφάλισης περιουσίας για σεισμό;
- Ποια είναι τα ποσοστά ασφάλισης κατοικίας για σεισμό στην Ελλάδα, σήμερα;
- Πόσο κοστίζει να ασφαλίσει κάποιος την κατοικία του για σεισμό;
- Ποιο είναι το ύψος των αποζημιώσεων που έχουν δώσει οι ασφαλιστικές εταιρείες σε παθόντες στους τελευταίους μεγάλους σεισμούς στη χώρα μας;
- Ποια κτίσματα δεν ασφαλίζονται για σεισμό και γιατί;
- Τι προβλέπεται από τη νομοθεσία, ως υποχρέωση του κράτους, όσον αφορά τις αποζημιώσεις πληγέντων από σεισμό;
Όλα τα παραπάνω, αλλά και ακόμα περισσότερα θέματα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή ενημέρωσης και διαλόγου με το κοινό και να δώσουν την ευκαιρία στην ιδιωτική ασφάλιση να υπογραμμίσει το ρόλο και την αξία της στην κοινωνική ασφάλεια και συνοχή.
Σε κοντινές και γειτονικές μας χώρες, όπως η Ρουμανία και η Τουρκία, η ασφάλιση σεισμού είναι υποχρεωτική. Στην Ελλάδα, εδώ και κάποιες δεκαετίες το …συζητάμε και μάλιστα θεωρητικά. Γιατί πολιτικά φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υπαινιχθεί έστω στον ελληνικό λαό η πιθανότητα να επιβαρυνθεί έστω και με ένα ευρώ για να ασφαλίσει υποχρεωτικά την περιουσία του. Όταν και εάν επέλθει το …κακό, βλέπουμε…