Στα $80 δις οι ζημιές από πλημμύρες το 2021
Ανοδική τάση παγκοσμίως έχουν οι ζημιές από πλημμύρες, όπως προκύπτει από την έκθεση Sigma της Swiss Re για τις φυσικές καταστροφές του 2021. Οι συνολικές απώλειες από πλημμύρες ανήλθαν σε $80 δις, με τις ασφαλισμένες να φτάνουν μόλις τα $20 δις. Συνολικά οι ζημιές από φυσικές καταστροφές το 2021 ανήλθαν σε $270 δις, εκ των οποίων $111 δις ήταν ασφαλισμένες.
Το 2021, υπήρξαν περισσότερα από 50 σοβαρά πλημμυρικά συμβάντα σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα συνολικές οικονομικές απώλειες άνω των $80 δις. Οι ασφαλισμένες ζημιές ανήλθαν σε μόλις $20 δις –μια ακόμη απόδειξη του μεγάλου κενού προστασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση Sigma της Swiss Re, η ασφάλιση έχει καλύψει μόλις το 7% των συνολικών οικονομικών ζημιών από πλημμύρες στις αναδυόμενες αγορές τα τελευταία 20 χρόνια και το 31% στις προηγμένες οικονομίες.
«Οι αυξανόμενες απώλειες από τις πλημμύρες γίνονται όλο και πιο εμφανείς», επισημαίνει ο κ. Jérôme Jean Haegeli, Group Chief Economist της Swiss Re. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «μαζί ο δημόσιος τομέας και οι αντασφαλιστές μπορούν να κατευθύνουν την ανάπτυξη μακριά από περιοχές υψηλού κινδύνου και τις επενδύσεις σε μέτρα προστασίας, όπως οι πράσινες υποδομές. Αυτό θα βοηθήσει να παραμείνουν τα περιουσιακά στοιχεία ασφαλίσιμα», υπογραμμίζει.
Πέρα από τις πλημμύρες, οι φυσικές καταστροφές συνολικά, το 2021, προκάλεσαν οικονομικές απώλειες ύψους $270 δις, με τις ασφαλισμένες να ανέρχονται σε $111 δις. Η αύξηση των ασφαλισμένων ζημιών διατήρησε μια μακροπρόθεσμη (με βάση τους μεταβλητούς μέσους όρους 10ετίας) τάση αύξησης 5%-7% ετησίως.
Για άλλη μια φορά, οι δευτερεύοντες κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών, ήταν στην πρώτη γραμμή, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 70% όλων των ασφαλισμένων ζημιών.
Ήταν η πρώτη χρονιά που δύο διαφορετικά συμβάντα δευτερευόντων κινδύνων –η χειμερινή καταιγίδα Uri στις ΗΠΑ και οι πλημμύρες στη Δυτική/Κεντρική Ευρώπη τον Ιούλιο– προκάλεσαν απώλειες άνω των $10 δις το καθένα.
Καταγράφεται μια αύξηση στις ασφαλισμένες ζημίες από πλημμύρες τα τελευταία 20 χρόνια, που αθροιστικά ανέρχονται σε σχεδόν $140 δις από το 2001. Το πιο δαπανηρό γεγονός μέχρι σήμερα παραμένουν οι πλημμύρες του 2011 στην Ταϊλάνδη, οι οποίες οδήγησαν σε ασφαλισμένες ζημιές ύψους $18 δις (σε τιμές 2021). Η κύρια αιτία της αύξησης των ζημιών από πλημμύρες ήταν η αύξηση της έκθεσης, λόγω της οικονομικής ανάπτυξης και της αστικοποίησης. Ωστόσο, πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως η γήρανση ή η έλλειψη υποδομών για τον έλεγχο των πλημμυρών, η στεγανοποίηση του εδάφους στις αστικές περιοχές, οι περισσότερες βροχοπτώσεις λόγω τροπικών κυκλώνων και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν επίσης το ύψος των απωλειών.
Όπως σημειώνει ο κ. Martin Bertogg, Επικεφαλής του τμήματος Cat Perils, Cyber & Geo του Swiss Re Institute, «οι πλημμύρες επηρεάζουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, περισσότερο από κάθε άλλον κίνδυνο. Δεδομένης της κλίμακας της καταστροφής, η πλημμύρα αξίζει την ίδια προσοχή και την ίδια αυστηρότητα αξιολόγησης κινδύνου με αυτή που δείχνουμε στους πρωτογενείς κινδύνους, όπως οι τυφώνες».
Συμβάντα όπως οι πλημμύρες της Ταϊλάνδης το 2011 και οι πλημμύρες του περασμένου καλοκαιριού στην Ευρώπη αποδεικνύουν ότι η δυναμική των ασφαλισμένων ζημιών από μεμονωμένες πλημμύρες, σήμερα, μπορεί να ισούται, ακόμη και να υπερβαίνει, τις απώλειες από πρωτογενείς κινδύνους. Δεδομένης της συχνότητας των σοβαρών πλημμυρών και του αυξανόμενου μεγέθους των μεγάλων συσχετιζόμενων απωλειών, εναπόκειται στον ασφαλιστικό κλάδο να αυξήσει την οικονομική ανθεκτικότητα των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των κοινοτήτων.
Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Μπάλος: Στα €7,4 εκατ. εκτιμώνται οι ασφαλισμένες ζημιές
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News