Μελέτες
Στα $65 δισ. οι ζημιές από φυσικές καταστροφές το α΄ εξάμηνο του 2022
Σύμφωνα με τη Munich Re, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν συνολικές ζημιές ύψους $65 δισ., με λίγο περισσότερες από τις μισές να είναι ασφαλισμένες. Οι ακραίες πολυήμερες βροχοπτώσεις και οι σοβαρές πλημμύρες στην Αυστραλία προκάλεσαν τις περισσότερες ασφαλισμένες ζημιές, ύψους τουλάχιστον $3,7 δισ. Οι ΗΠΑ, για άλλη μια φορά, είναι η χώρα με τις υψηλότερες απώλειες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες. Ο αριθμός των νεκρών από φυσικές καταστροφές αυξήθηκε σε 4.300, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η ακραία ζέστη, η ξηρασία και οι πυρκαγιές αυξάνονται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά τη συχνότητα αυτών των φαινομένων.
Συνολικές ζημιές χαμηλότερες από ό,τι το 2021
Το πρώτο εξάμηνο του 2022 σημειώθηκαν χαμηλότερες ζημιές από φυσικές καταστροφές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Οι πλημμύρες, οι σεισμοί και οι καταιγίδες προκάλεσαν συνολικές ζημιές ύψους περίπου $65 δισ., έναντι $105 δισ. το προηγούμενο έτος με τις μεγάλες ζημιές. Oι ασφαλισμένες ζημίες ανήλθαν σε $34 δισ. περίπου, περίπου στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα έτη.
«Η εικόνα των φυσικών καταστροφών, για το πρώτο εξάμηνο του 2022, χαρακτηρίζεται από καταστροφές που σχετίζονται με τον καιρό. Ακραίοι ανεμοστρόβιλοι στις ΗΠΑ προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων˙ τμήματα της ανατολικής παράκτιας Αυστραλίας βυθίστηκαν από τις πλημμύρες και η νότια Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπη με ακραία ζέστη, πυρκαγιές και ξηρασία. Η πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση του IPCC (Ιntergovernmental Panel on Climate Change), προειδοποίησε για την ανάγκη οι ασφαλιστές να προσαρμόσουν τα μοντέλα ζημιών τους, ώστε να εκτιμήσουν επαρκώς τον μεταβαλλόμενο κίνδυνο. Η πρόληψη των ζημιών αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι η ασφαλιστική διείσδυση στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες παραμένει στάσιμη σε ποσοστό πολύ κάτω του 10% και ότι, ακόμη και στις βιομηχανικές χώρες, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης», επισημαίνει ο κ. Torsten Jeworrek, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Munich Re.
Οι πλημμύρες στην Αυστραλία η πιο δαπανηρή καταστροφή από πλευράς ασφαλισμένων ζημιών
Στα τέλη του καλοκαιριού/αρχές του φθινοπώρου, η ανατολική Αυστραλία γνώρισε ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες που προκάλεσαν ζημιές ύψους 6,6 δισ. δολαρίων ΗΠΑ. Σε τμήματα του Κουίνσλαντ και της Νέας Νότιας Ουαλίας σημειώθηκαν βροχοπτώσεις και πλημμύρες ρεκόρ, με την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου να είναι η πιο βροχερή από το 1900 και σε ορισμένες περιοχές να καταγράφονται οι υψηλότερες πλημμύρες από το 1893. Το προσωρινά εκτιμώμενο κόστος για τον ασφαλιστικό κλάδο ανέρχεται επί του παρόντος σε 3,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
Άλλες χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού επλήγησαν επίσης από μεγάλες καταστροφές. Στην Ιαπωνία, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 ρίχτερ έπληξε τα ανατολικά του νησιού Χονσού.
Το επίκεντρο δεν απείχε πολύ από την περιοχή όπου ο ισχυρός σεισμός του Τοχόκου προκάλεσε τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα πριν από έντεκα χρόνια. Παρά το ασθενές μέγεθος του σεισμού τον Μάρτιο του 2022, οι συνολικές απώλειες ανήλθαν σε 8,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ, με τις ασφαλισμένες απώλειες να ανέρχονται σε 2,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
Συνολικά, μόνο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού οι συνολικές ζημίες από φυσικές καταστροφές, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ανήλθαν σε 22 δισ. δολάρια ΗΠΑ, ποσό υψηλότερο από το συνηθισμένο. Οι ασφαλισμένες απώλειες ανήλθαν σε 8 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ οι περισσότερες ζημιές
Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022, περίπου οι μισές από τις συνολικές ζημιές, ήτοι περίπου $28 δισ., και σχεδόν τα 2/3 των ασφαλισμένων ζημιών ($19 δισ.). Η κύρια αιτία αυτών των ζημιών ήταν μια σειρά σοβαρών καταιγίδων με ανεμοστρόβιλους. Ένα μόνο μέτωπο καταιγίδας που παρήγαγε ανεμοστρόβιλους στις αρχές Απριλίου κατέστρεψε περιουσιακά στοιχεία άνω των $3 δισ., τα 3/4 των οποίων ήταν ασφαλισμένα –ένα παράδειγμα του πώς η υψηλή ασφαλιστική διείσδυση μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση των οικονομικών κραδασμών των φυσικών καταστροφών. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σοβαρές καταιγίδες στις ΗΠΑ προκάλεσαν ζημίες συνολικού ύψους $22 δισ., με ασφαλισμένες ζημίες $17 δισ.
Η φετινή περίοδος των τροπικών καταιγίδων αναμένεται έντονη πάνω από τον μέσο όρο στον Βόρειο Ατλαντικό, λόγω του φυσικού κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό. Επί του παρόντος στον Ειρηνικό επικρατεί το φαινόμενο La Niña, το οποίο ευνοεί τους τυφώνες στον Βόρειο Ατλαντικό. Κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα πιστεύουν ότι οι σημερινές ασθενείς συνθήκες La Niña θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο έντονες κατά την κύρια φάση της περιόδου των τυφώνων τον Σεπτέμβριο.
Η Munich Re αναμένει 18 (±3) ονομαστικές τροπικές καταιγίδες, 8 (±2) τυφώνες και 4 (±2) ισχυρούς τυφώνες. Τα μοντέλα πρόβλεψης διεθνών ερευνητικών ινστιτούτων αναμένουν ότι η δραστηριότητα των καταιγίδων θα είναι προς το ανώτερο άκρο της κλίμακας. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, είχαν σχηματιστεί τρεις τροπικοί κυκλώνες στον Βόρειο Ατλαντικό, κανένας από τους οποίους δεν έφτασε στο επίπεδο του τυφώνα.
Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία προκλήθηκε από έναν ισχυρό σεισμό στο Αφγανιστάν. Περίπου 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν ο σεισμός, μεγέθους 5,9 ρίχτερ, κατέστρεψε το ανατολικό τμήμα της χώρας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 4.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές το πρώτο εξάμηνο του 2022 – δυστυχώς περισσότεροι από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Ευρώπη: Ζέστη, πυρκαγιές και ξηρασία αλλά και χειμερινές καταιγίδες
Στην Ευρώπη, η ακραία ζέστη και οι ξηρές συνθήκες στις αρχές του καλοκαιριού οδήγησαν σε έλλειψη νερού και πυρκαγιές, ιδίως στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Συχνά είναι δύσκολο να προσδιοριστούν επακριβώς οι ζημιές από τη ζέστη και την ξηρασία, καθώς οι επιπτώσεις τους, όπως οι μειωση παραγωγής στη βιομηχανία λόγω έλλειψης νερού ψύξης, αργούν να φανούν.
Πιθανώς εν μέρει λόγω της μεγάλης αύξησης της θερμοκρασίας, τον Μάιο και τον Ιούνιο, σημειώθηκε μαζική κατάρρευση του παγετώνα στην οροσειρά Μαρμολάδα, στα βουνά των Δολομιτών στην Ιταλία.
Ο καύσωνας τον Ιούλιο του 2022 οφείλεται σε ένα ασυνήθιστο μείγμα υψηλών πιέσεων πάνω από την κεντρική Ευρώπη σε συνδυασμό με μια περιοχή χαμηλών πιέσεων κοντά στη δυτική Ευρώπη. Αυτό επιτρέπει στον θερμό αέρα από τη Σαχάρα και τη Βόρεια Αφρική να διεισδύσει σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Σε πολλά μέρη της Ευρώπης, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας κατά περισσότερο από 1,5°C, σε σύγκριση με το τέλος του 19ου αιώνα, οπότε ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή των καιρικών συνθηκών –πάνω από τη μέση παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,2°C.
Χειμωνιάτικες καταιγίδες, ιδίως τον Φεβρουάριο, σάρωσαν τη βόρεια και βορειοδυτική Ευρώπη, φέρνοντας κατά τόπους ανέμους με ισχύ τυφώνα. Η Ιρλανδία, η Αγγλία, τμήματα του Βελγίου, οι Κάτω Χώρες, η βόρεια Γερμανία και οι ακτές της Βαλτικής επλήγησαν ιδιαίτερα. Το αποτέλεσμα: συνολικές απώλειες $5,2 δισ.
Ο κ. Ernst Rauch, επικεφαλής επιστήμονας για το κλίμα στη Munich Re και επικεφαλής της Μονάδας Κλιματικών Λύσεων, συνοψίζει τις φετινές καιρικές καταστροφές ως εξής: «Μπορεί όλα αυτά να είναι μεμονωμένα γεγονότα με διαφορετικές αιτίες, αλλά στο σύνολό τους, ένα πράγμα γίνεται εξαιρετικά σαφές: η ισχυρή επιρροή της κλιματικής αλλαγής γίνεται όλο και πιο εμφανής! Και οι συνέπειες για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο γίνονται όλο και πιο αισθητές. Το IPCC έκανε μία ακόμη πιο σαφή διαπίστωση, επισημαίνοντας ότι οι καταστροφές που σχετίζονται με τον καιρό, όπως οι καύσωνες, οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις ή οι ξηρασίες, θα αυξηθούν τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση. Οι καύσωνες θα τείνουν να διαρκούν περισσότερο και να φέρνουν πιο ακραίες θερμοκρασίες. Αυτό θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή –στην Ευρώπη ο Νότος θα είναι αυτός που θα πληγεί περισσότερο».
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News