Συνεντεύξεις

Στ. Δημόπουλος: Ο ρόλος του πραγματογνώμονα ζημιών στη νέα εποχή
Σταύρος Δημόπουλος,
Πρόεδρος της FUEDI
Στις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Πραγματογνωμόνων (FUEDI), καθώς η Ελλάδα είχε, για τη χρονιά που πέρασε, την Προεδρία του Οργανισμού. Με την ευκαιρία αυτή, ζητήσαμε από τον κ. Σταύρο Δημόπουλο, Πρόεδρο της FUEDI, να μας μιλήσει για το συνέδριο, τον Οργανισμό και τους στόχους του, αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πραγματογνώμονες, σε ένα περιβάλλον ζημιών διαρκώς μεταβαλλόμενο.
Συνέντευξη στην Αμαλία Ρουχωτά
Κύριε Δημόπουλε, μιλήστε μας για το ετήσιο συνέδριο της FUEDI. Ποιοι θα παραβρεθούν και ποια είναι η θεματολογία; Γιατί είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται αυτές οι συναντήσεις;

Στ.Δ.: Το συνέδριο έχει την ονομασία ADAPT | ADJUST | PROTECT και το αντικείμενο συζήτησης θα περιστραφεί γύρω από το πώς θα διαμορφωθεί η διαχείριση των ζημιών στο μέλλον. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν σχετίζονται με τις εξελίξεις που αναμένουμε τα επόμενα έτη, εξαιτίας των ραγδαίων αλλαγών που βιώνουμε στο τεχνολογικό περιβάλλον και λόγω της αύξησης των φυσικών καταστροφών, που ως φαινόμενα εκδηλώνονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα και περισσότερη ένταση. Επίσης, θα συζητηθεί το μέλλον της πραγματογνωμοσύνης και ο ρόλος του πραγματογνώμονα στις νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν. Αν και η FUEDI κατά βάση αφορά τους πραγματογνώμονες ζημιών περιουσιακών στοιχείων και απώλειας κερδών, πλην τροχαίων ατυχημάτων, εντούτοις, αυτό που βλέπουμε είναι ότι παρόμοιες αλλαγές αναμένονται και στους λοιπούς ασφαλιστικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίσεων προσώπων και δη των ασφαλιστηρίων νοσοκομειακής περίθαλψης από ασθένεια ή ατύχημα.
Το συνέδριο απευθύνεται κυρίως στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά. Εκτός από τους συναδέλφους πραγματογνώμονες στην Ευρώπη, έχουν προσκληθεί και αναμένεται να παρευρεθούν υψηλόβαθμα στελέχη τόσο ασφαλιστικών εταιρειών, όσο και διαμεσολαβητών, καθώς και στελέχη από εταιρικούς πελάτες και παράγοντες που συμμετέχουν ενεργά στην εθνική οικονομία, όπως ο κατασκευαστικός κλάδος, ο κλάδος του λιανεμπορίου, της ναυτιλίας κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ομάδα των ομιλητών, που θα ανακοινωθεί σύντομα, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους ακαδημαϊκοί, επιμελητήρια και επαγγελματικοί φορείς.
Κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Προεδρίας, η FUEDI υιοθέτησε ένα στρατηγικό πλάνο εξωστρέφειας για την επόμενη 5ετία. Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής περιλαμβάνεται η επικοινωνία, η ανταλλαγή απόψεων και η ανάπτυξη κοινών δράσεων για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τους λοιπούς θεσμικούς φορείς της ασφαλιστικής αγοράς, όπως είναι η Insurance Europe, η BIPAR, η FERMA και η FIEA. Αυτή η προσέγγιση δυνητικά θα συντονίσει τις ενέργειες των θεσμικών φορέων, ώστε η ασφαλιστική αγορά να αποκτήσει πιο ισχυρή φωνή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η εκδήλωση ADAPT | ADJUST | PROTECT αποτελεί ευκαιρία για διάλογο, ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμό, γόνιμη κριτική, αλλά –τολμούμε να πούμε–, αποτελεί και γεγονός που φιλοδοξούμε να καθορίσει τις εξελίξεις τα επόμενα έτη. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός πως η εκδήλωση ADAPT | ADJUST | PROTECT πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της ΕΑΕΕ και στηρίζεται οικονομικά από επιλεγμένους και διεθνούς φήμης χορηγούς, όπως η HDI Global Hellas και η εταιρεία εγκληματολογικών ερευνών και διερεύνησης αιτιών ατυχημάτων HAWKINS.
Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους συναντιούνται οι προβληματισμοί σας ως επαγγελματίες με αυτούς των συναδέλφων σας από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες; Ποιες είναι οι προτεραιότητες στα ζητήματα που σας απασχολούν σήμερα;
Στ.Δ.: Κινδυνεύουμε να ακουστούμε γραφικοί, ωστόσο, γεγονός παραμένει πως οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή έχουν επηρεάσει, εκτός τόσων άλλων πραγμάτων, και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται οι ζημιές. Η ένταση και η συχνότητα των φυσικών καταστροφών έχουν επιφέρει έναν πρωτόγνωρο, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, μεγάλο όγκο υποθέσεων και πλήθος ζημιών που έχουμε να διαχειριστούμε ως επαγγελματίες πραγματογνώμονες. Από την άλλη, οι ασφαλισμένοι, έχοντας εύκολη πρόσβαση σε δημόσια διαθέσιμη πληροφορία –εύλογα, θα τολμούσα να πω–, καλλιεργούν αυξημένες προσδοκίες για το επίπεδο εξυπηρέτησης και την ποιότητα των υπηρεσιών που δικαιούνται να λάβουν. Παράλληλα, τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες όσο και οι διαμεσολαβητές έχουν ψηλά στις προτεραιότητές τους αυτό που λέμε «εμπειρία πελάτη». Η τελευταία παράμετρος στην εξίσωση είναι πως τα εγγενή χαρακτηριστικά διαχείρισης μιας ζημιάς είναι τέτοια, που την καθιστούν εξ ορισμού μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Σκεφθείτε πόσο διαφορετική είναι η αίσθηση της «εμπειρίας πελάτη» όταν πρόκειται να αξιολογηθεί η παροχή υπηρεσιών διαμονής σε κάποιο κατάλυμα, που κατά κανόνα αποτελεί μια υπηρεσία με θετική αύρα, σε σχέση με εκείνη όταν πρόκειται να αξιολογηθεί η διαδικασία μιας χειρουργικής επέμβασης και φιλοξενίας μέσα σε ένα νοσοκομείο, που έχει αφετηρία την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ως προς τις συνθήκες που διαμορφώνονται και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται και αποτελούν κοινό τόπο για όλους τους συναδέλφους πραγματογνώμονες στην Ευρώπη.
Στα παραπάνω προστίθεται το δημογραφικό, η αναστροφή της πληθυσμιακής πυραμίδας όπως το ονομάζουν αρκετοί, που σε επίπεδο επαγγελματιών πραγματογνωμόνων σημαίνει ότι το 50% των εν ενεργεία πραγματογνωμόνων στην Ευρώπη είμαστε στην ώριμη φάση της καριέρας μας και οδεύουμε προς τη δύση της, ενώ τα νέα ταλέντα και οι νεοεισερχόμενοι συνάδελφοι στον χώρο μάλλον αποτελούν μικρό ποσοστό.
Έτσι, λοιπόν, η απλοποίηση κατά το δυνατόν των διαδικασιών διαχείρισης της ζημιάς και η υιοθέτηση έξυπνων και αποτελεσματικών πρακτικών για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του ασφαλισμένου, χωρίς φυσικά να γίνονται εκπτώσεις στην ποιότητα, ούτε να παραγνωρίζεται η ανάγκη αποφυγής του ηθικού κινδύνου, αποτελούν ένα από τα ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα. Παράλληλα, οι δράσεις και οι ενέργειες προσέλκυσης νέων ταλέντων και η διαφήμιση του επαγγέλματος του πραγματογνώμονα ως το πιο συναρπαστικό επάγγελμα στον κόσμο αποτελεί για μας πρόκληση και ζήτημα που μας απασχολεί σήμερα.
Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στην επαγγελματική δραστηριότητα των πραγματογνωμόνων τα τελευταία χρόνια; Συμβαδίζουν οι εξελίξεις στην ελληνική ασφαλιστική αγορά με τις τάσεις που σας περιγράφουν οι συνάδελφοί σας διεθνώς;

Στ.Δ.: Θα ξεκινήσω αντίστροφα, μεταφέροντας την ευρωπαϊκή εμπειρία. Στη μετά covid εποχή, παρατηρήσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια έντονη στροφή και μια άνευ προηγουμένου τάση για ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων. Η απότομη και αναγκαστική μετάβαση της ανθρωπότητας, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της (κοινωνική, επαγγελματική, ατομική κ.λπ.), σε ένα πλαίσιο λειτουργίας που ο ψηφιακός κόσμος διαδραματίζει καίριο ρόλο, δημιούργησε γενικότερα μια νέα αντίληψη περί της ταχύτητας και άμεσης ανταπόκρισης. Πλέον θεωρούμε δεδομένο ότι η μεταβίβαση ενός οχήματος θα γίνει μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, μέσα από το κινητό μας. Εάν η εφαρμογή δεν είναι προσωρινά διαθέσιμη, νιώθουμε πως δεν εξυπηρετούμαστε. Όταν προτιθέμεθα να παραγγείλουμε κάτι από ένα κατάστημα και το προϊόν δεν είναι διαθέσιμο ή η παράδοσή του δεν προβλέπεται μέσα σε 24 ώρες, νιώθουμε πως δεν εξυπηρετούμαστε.
Δεν κρίνω τους λόγους, ούτε εάν είναι εύλογο να υπάρχουν τέτοιες απαιτήσεις. Στέκομαι στο γεγονός πως υπάρχει αυτή η τάση, είναι εδώ και επηρεάζει την ασφαλιστική βιομηχανία. Ως συνετοί επαγγελματίες καλούμαστε να δράσουμε και οφείλουμε να βρούμε τρόπο να τη διαχειριστούμε. Το γεγονός ότι τα εγγενή χαρακτηριστικά διαχείρισης μιας ζημιάς είναι τέτοια που την καθιστούν μία, ούτως ή άλλως, χρονοβόρα διαδικασία, δεν αποτελεί άλλοθι για εμάς· αντίθετα, αποτελεί πρόκληση να βρούμε νέους τρόπους διαχείρισης των υποθέσεων, να δοκιμάσουμε νέες λύσεις, να υιοθετήσουμε νέα μοντέλα. Τονίζω, όμως, ότι η διαδικασία εξέλιξης του μοντέλου διαχείρισης των ζημιών δεν είναι μονομερής. Δεν είναι ζήτημα που θα λύσουν οι πραγματογνώμονες μόνοι τους, αλλά ούτε και οι ασφαλιστικές εταιρείες μεμονωμένα. Μόνο μια συνεργασία των δύο μερών, στην οποία οι πραγματογνώμονες ως στρατηγικοί εταίροι θα παρουσιάσουν τα δεδομένα και θα προτείνουν λύσεις, θα δημιουργήσει τελικά όφελος στην εμπειρία εξυπηρέτησης του ασφαλισμένου. Ενδεχομένως, ο βιαστικός πελάτης ενός εστιατορίου να ανυπομονεί να του σερβίρουν το φαγητό, αλλά αν στο όνομα της ταχύτητας τελικά έρθει μια μερίδα με άψητο φαγητό, τότε η εμπειρία πελάτη έχει πάει περίπατο. Οπότε, δεν αρκεί απλώς να αυξήσουμε την ταχύτητα της γραμμής παραγωγής· χρειάζεται να ανασχεδιάσουμε το μοντέλο λειτουργίας.
Κατά την ταπεινή μου άποψη, στη διαμόρφωση των εξελίξεων ρόλο πρέπει να έχουν και οι συμμετέχοντες στην πώληση, στους οποίους ίσως δεν έχουμε εξηγήσει επαρκώς το πλαίσιο λειτουργίας και τη διαδικασία διαχείρισης μιας ζημιάς. Από την άλλη, η συμβολή όσων συμμετέχουν στην πώληση είναι πολύτιμη, γιατί εκείνοι βρίσκονται πιο κοντά στους ασφαλισμένους και μας μεταφέρουν με ακρίβεια τις τάσεις της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, οι πιστοποιημένοι πραγματογνώμονες διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να διαχειριστούν τις ζημιές με αντικειμενικό τρόπο, σεβόμενοι τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκομένων μερών. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι των ζημιών είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε την ασφαλιστική βιομηχανία να δει, μέσα από νέα οπτική, την εξέλιξή της.
Πώς εξελίσσεται η συνεργασία σας με τις ασφαλιστικές εταιρείες; Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα τα οποία σας απασχολούν ως Ένωση και ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι στη FUEDI για το βραχυπρόθεσμο μέλλον;
Στ.Δ.: Έχω την αίσθηση ότι, επειδή και τα δύο μέρη, ασφαλιστικές εταιρείες και πραγματογνώμονες, θεωρούμε δεδομένη την ύπαρξη ο ένας του άλλου, μάλλον έχουμε θέσει σε δεύτερη προτεραιότητα τη μεταξύ μας συζήτηση, για το πώς θέλουμε να διαμορφώσουμε τις σχέσεις μας στο μέλλον. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η πρώτη επίσημη συνάντηση κάποιου επικεφαλής της Insurance Europe με κάποιον επικεφαλής της FUEDI έγινε μόλις πριν 5 μήνες. Οι συναντήσεις εθνικών συλλόγων ασφαλιστικών εταιρειών με τους εθνικούς συλλόγους πραγματογνωμόνων είναι και αυτές σχετικά σπάνιες. Αλλά και σε εταιρικό επίπεδο, δηλαδή μεταξύ μίας ασφαλιστικής εταιρείας και ενός γραφείου πραγματογνωμόνων υπάρχουν θέματα που χρειάζεται και που μπορούν να συζητηθούν. Μοιάζουμε λίγο σαν ορισμένα ζευγάρια που αγαπιούνται, αλλά αμελούν να εξελίξουν και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους. Και μέχρι εδώ καλά, ενδεχομένως και κάποιοι, περισσότερο σκεπτικιστές, να προβάλλουν το επιχείρημα: «Συνταγή που λειτουργεί και ομάδα που κερδίζει, δεν την αλλάζεις». Ωστόσο, η ζωή μάς έχει διδάξει πως οι αγορές είναι ζωντανές και πως πλήθος από απρόβλεπτους και απρόσμενους παράγοντες μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα ώρα και στιγμή και να ανατρέψουν μια δεδομένη κατάσταση. Δείτε, για παράδειγμα, πώς εξελίχθηκε η συνεργασία μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και πραγματογνωμόνων εξαιτίας της εφαρμογής του γενικού κανονισμού προστασίας προσωπικών δεδομένων. Μέχρι τότε δεν υπήρχαν συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών –τουλάχιστον δεν υπήρχαν συμβάσεις με την παραδοσιακή και κλασσική έννοια που έχουμε στο μυαλό μας. Αυτό που υπήρχε ήταν, κατά βάση, συμφωνημένες διαδικασίες ροής εργασιών και χρονοδιαγράμματα ανταπόκρισης. Ήρθε, λοιπόν, ένας εξωγενής παράγοντας, η νομοθεσία στην προκειμένη περίπτωση, να μας βοηθήσει και να μας προτρέψει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, ώστε να εξελίξουμε τη σχέση μας και να την πάμε στο επόμενο επίπεδο.
Θεωρώ πως η συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών και πραγματογνωμόνων επιβάλλεται να είναι στενή και διαρκής, αλλά και να εξελίσσεται δρώντας προνοητικά και προβλέποντας τις μελλοντικές ανάγκες, και όχι μόνο με αφορμή κάποιο πρόβλημα που ξαφνικά εμφανίστηκε. Το κενό προστασίας, για παράδειγμα, έχω την αίσθηση πως μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα εάν υπάρχουν συντονισμένες δράσεις σε θεσμικό επίπεδο. Ζητήματα εκπαίδευσης και τεχνικής φύσης ασφαλιστικά θέματα, επίσης, μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού. Υπάρχουν και άλλα θέματα στη συνεργασία ασφαλιστικών και πραγματογνωμόνων, λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό. Αυτά έχουν να κάνουν με την πιστοποίηση των πραγματογνωμόνων με τον τίτλο FUEDI ELAE (σ.σ. European Loss Adjusting Expert) και τη θωράκιση που παρέχει στις συνεργαζόμενες εταιρείες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που είτε οι εποπτικές αρχές, είτε ορκωτοί ελεγκτές, είτε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη ζητούν τεκμηρίωση για τον τρόπο υπολογισμού των αποθεμάτων εκκρεμών ζημιών και την πρόσβαση στην πρωτογενή πληροφορία που δημιούργησε το συνολικό απόθεμα. Οι πιστοποιημένοι FUEDI ELAE πραγματογνώμονες προσθέτουν αξία στις υπηρεσίες τους, όταν δίνουν τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να τεκμηριώσουν (οι τελευταίες) τις θέσεις τους, λέγοντας πως έχουν επιλέξει τους καλύτερους διαθέσιμους επαγγελματίες της αγοράς. Επιπρόσθετα, σε περιπτώσεις που υποβάλλονται ενστάσεις και καλείται ο συνήγορος του καταναλωτή να επέμβει, αποτελεί ασπίδα προστασίας για τη φήμη της κάθε ασφαλιστικής εταιρείας, το γεγονός πως μπορεί να αποδείξει ότι χειρίστηκε με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο την υπόθεση και σεβόμενη στο ακέραιο τα δικαιώματα του καταναλωτή, επικαλούμενη τη συνεργασία με πιστοποιημένους επαγγελματίες.
Περαιτέρω, μιας και αναφερόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αξίζει να επισημανθεί πως σε σοβαρές και πολυσύνθετες υποθέσεις ζημιών, που αφορούν εταιρικούς πελάτες, συνήθως η πλευρά του ασφαλισμένου που διαχειρίζεται τη ζημιά και, κατ’ επέκταση, συνεργάζεται με τον πραγματογνώμονα είναι εκείνη των διαχειριστών κινδύνων (risk managers)· δεν είναι ούτε η τεχνική διεύθυνση, ούτε η οικονομική, ούτε η ανώτατη διοίκηση. Οι διαχειριστές κινδύνων (risk managers), όντας και οι ίδιοι πιστοποιημένοι, αξιώνουν –και με το δίκιο τους– να συνεργάζονται με πιστοποιημένους επαγγελματίες διαχείρισης ζημιών.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα πως οι πραγματογνώμονες δεν αποτελούν απλώς εξωτερικούς συνεργάτες της ασφαλιστικής εταιρείας, αλλά στρατηγικούς εταίρους, που συνδράμουν ενεργά και θα διαμορφώσουν από κοινού το μέλλον των ζημιών. Έτσι, λοιπόν, στους βραχυπρόθεσμους στόχους της FUEDI βρίσκεται η σύσφιξη των σχέσεων με τους λοιπούς φορείς της ευρωπαϊκής αγοράς, κυρίως την Insurance Europe, τη FERMA, αλλά και την BIPAR.
Θεωρείτε ελκυστικό επαγγελματικό περιβάλλον για έναν νέο άνθρωπο σήμερα τον κλάδο των Πραγματογνωμόνων; Ποιες προοπτικές του θα επιλέγατε να αναδείξετε, ώστε να προσελκύσετε σε αυτόν νέους επαγγελματίες;
Στ.Δ.: Οι πραγματογνωμοσύνες είναι η ζωή μου και τις αγαπώ, γιατί είναι η πιο συναρπαστική εμπειρία που μπορεί να έχει κάποιος στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Το ελκυστικό είναι υποκειμενικό ως έναν βαθμό για τον καθένα, μπορώ όμως να διαβεβαιώσω πως οποιοσδήποτε εργαστεί ως πραγματογνώμονας θα βιώσει μοναδικές εμπειρίες, θα μάθει πολλά νέα πράγματα, θα ταξιδέψει σε απίθανα μέρη, θα γνωρίσει ενδιαφέροντες ανθρώπους, μα, πάνω από όλα, θα νιώσει τη μοναδική ηθική ανταμοιβή πως, μέσα από την εργασία του, βοήθησε έναν συνάνθρωπό του ή μια ομάδα ανθρώπων, εάν πρόκειται για επιχείρηση, να ορθοποδήσει μετά από ένα καταστροφικό συμβάν και να επανέλθει στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν από αυτό.
Είναι δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα, που θέλει υπομονή, σύνεση και ευθυκρισία. Όμως, είναι ένας χώρος που σου παρέχει αστείρευτες πηγές γνώσης και δυνατότητες εξέλιξης ως προσωπικότητα και χαρακτήρα. Δεν είναι μόνο οι τεχνικές και ασφαλιστικές δεξιότητες που αναπτύσσει κάποιος μέσα από τις πραγματογνωμοσύνες· είναι η ανθρώπινη επικοινωνία και συναναστροφή, που αποτελεί την ειδοποιό διαφορά στην εξέλιξη του νέου επαγγελματία πραγματογνώμονα. Παράλληλα, ορισμένες πτυχές του επαγγέλματος προσομοιάζουν και αναδεικνύουν ρόλους που κατά καιρούς παίρνει ο πραγματογνώμονας, όπως εκείνον του ερευνητή, του δικαστή, του μέντορα κ.λπ. Όλα αυτά δημιουργούν μια εντυπωσιακή παλέτα χαρακτηριστικών, που κάνουν τις πραγματογνωμοσύνες το πιο συναρπαστικό επάγγελμα στον κόσμο.
Υπάρχει μια δεξιότητα και ένα προσόν που είναι κοινό στους πραγματογνώμονες ολόκληρου του κόσμου, ανεξαρτήτως τοπικών και ειδικών συνθηκών αγοράς, και χωρίς αυτό δεν μπορεί να γίνει κάποιος πραγματογνώμων. Δεν είναι άλλο από την ασφαλιστική παιδεία και ασφαλιστική γνώση. Με αυτό ως δεδομένο και ως βάση, τα τυπικά προσόντα που χρειάζεται κάποιος, για να εργαστεί ως πραγματογνώμων, είναι να έχει υπόβαθρο είτε τεχνικής φύσης, λ.χ. μηχανικός οποιασδήποτε ειδικότητας (μηχανολόγος, χημικός, πολιτικός, τοπογράφος κ.λπ.), είτε υπόβαθρο οικονομικής και νομικής επιστήμης. Πέρα από αυτά τα προσόντα, ήπιες δεξιότητες όπως η ενεργητική ακρόαση, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η συνδυαστική σκέψη και η ανάληψη πρωτοβουλιών είναι απαραίτητες για την επιτυχημένη καριέρα ως πραγματογνώμων.
FUEDI και HALA
Το 1968, ο M. Mommaels, πρόεδρος της Βελγικής Ένωσης Πραγματογνωμόνων, επισκέφθηκε την Ιταλία και συναντήθηκε με τους M. Deganello και M. Scotti στο αεροδρόμιο Linate του Μιλάνου. Σκοπός της συνάντησής τους ήταν να συζητηθεί η δημιουργία μίας Ιταλικής Ένωσης Πραγματογνωμόνων και επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Αργότερα εκείνο το έτος, οι Mommaels, Deganello και Scotti βρέθηκαν στις Βρυξέλλες με τους M. Stoltz (Γερμανία) και M. Petit (Γαλλία), στην πρώτη συνάντηση αυτού που θα γινόταν η FUEDI. Στις 13 Μαΐου 1972, στους ανωτέρω αντιπροσώπους προστέθηκε ο κ. Polak Schoute (Κάτω Χώρες) και εγκρίθηκε το καταστατικό της FUEDI.
Η FUEDI, σήμερα, είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πραγματογνωμόνων Ζημιών, ένας οργανισμός που αποτελείται από 12 εθνικές ενώσεις πραγματογνωμόνων, που αντιπροσωπεύουν 13 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του ΗΒ και της Ιρλανδίας. Η FUEDI έχει έδρα το Παρίσι και αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ο αντιπροσωπευτικός φορέας όλων των επαγγελματιών πραγματογνωμόνων στην Ευρώπη.
Ως ομοσπονδία που ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 50 έτη έχει εφαρμόσει διάφορες διαδικασίες τελετουργικού χαρακτήρα κατά τις προσταγές της εποχής. Σήμερα, σεβόμενοι τις παραδόσεις μας, χρησιμοποιούμε κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση το ξύλινο σφυρί επικύρωσης αποφάσεων και το μετάλλιο του προέδρου. Στο ξύλινο σφυρί αναγράφονται όλοι οι διατελέσαντες Πρόεδροι. Το μετάλλιο αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Ένωσης και απονέμεται προσωρινά στον εκάστοτε Πρόεδρο, ο όποιος έχει τη δυνατότητα να το διατηρήσει στην κατοχή του για εκείνο το έτος που διαρκεί η προεδρία του.
Οι Έλληνες πραγματογνώμονες είμαστε δραστήριοι και εξωστρεφείς κι έτσι, από τα πρώτα χρόνια δημιουργίας της FUEDI, είμαστε σε επικοινωνία μαζί της. Με την άδεια του Γραφείου στο οποίο εργάζομαι, ανασύρω και σας παρουσιάζω από το αρχείο του την αλληλογραφία πίσω από το μακρινό 1987 μεταξύ FUEDI και τριών συναδέλφων, όπου γίνεται μνεία για δημιουργία Ελληνικού Συλλόγου Πραγματογνωμόνων και ένταξής του στη FUEDI. Στην επιστολή αναφέρεται και το επώνυμο Demopoulos (Δημόπουλος) και για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν δεν αναφέρεται σε εμένα, που τότε πήγαινα σχολείο ακόμα, αλλά στον πατέρα μου Γιάννη Δημόπουλο, πραγματογνώμων και εκείνος, που πλέον έχει αποβιώσει. Ερχόμενοι στο σήμερα και λόγω του γεγονότος πως η Ελλάδα έχει την προεδρία της FUEDI για δύο μήνες ακόμα, ο HALA βρίσκεται στο επίκεντρο των διεργασιών. Η σημερινή διοίκησή του, υπό τον πρόεδρο κ. Σίμο Μασέλη, έχει να επιδείξει αξιοσημείωτο έργο, που συμπεριλαμβάνει την εγγραφή νέων μελών, τις εξετάσεις πιστοποίησης νέων πραγματογνωμόνων με τον τίτλο FUEDI ELAE και φυσικά τη συνδιοργάνωση του συνεδρίου ADAPT | ADJUST | PROTECT.
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News