Εκδηλώσεις
Σοβαρές οι επιπτώσεις της πανδημίας σε παιδιά και εφήβους
9 στους 10 γονείς αναφέρουν ότι είναι επηρεασμένη σοβαρά η ψυχική υγεία των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως προέκυψε από τη σχετική διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησαν τα Παιδικά Χωριά SOS, στις 13 Απριλίου, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Τα Παιδικά Χωριά SOS, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούν από την εμφάνιση της πανδημίας για όλα τα παιδιά που φροντίζουν και προστατεύουν, τους ενήλικες και τους επαγγελματίες, πραγματοποίησαν, την Τρίτη 13 Απριλίου, μια live διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «Ένας χρόνος πανδημία: οι επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους», σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Την εκδήλωση τίμησαν έγκριτοι επιστήμονες, παραθέτοντας πολύτιμα στοιχεία και συζητώντας διεξοδικά τα συμπεράσματα που προκύπτουν γύρω από αυτή τη θεματική. Ειδική έμφαση δόθηκε στο συμπέρασμα ότι 9 στους 10 γονείς αναφέρουν ότι είναι επηρεασμένη σοβαρά η ψυχική υγεία των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό δελτίο Τύπου, ανάμεσα στα ζητήματα που αναλύθηκαν από τους συμμετέχοντες ήταν η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και εφήβων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, αλλά και οι διατροφικές διαταραχές ως επιπτώσεις της πανδημίας. Παράλληλα, συζητήθηκαν συνέπειες που προκλήθηκαν όπως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για μαθητές με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και η εμπειρία των Παιδικών Χωριών SOS κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της παρουσίασης συμπερασμάτων, ένα από τα πιο σημαντικά που καταγράφηκαν από την Καθηγήτρια Ψυχιατρικής – Κοινωνικής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ (Α’ Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο), κα Μαρίνα Οικονόμου Λαλιώτη, ήταν ότι 9 στους 10 γονείς αναφέρουν ότι είναι επηρεασμένη σοβαρά η ψυχική υγεία των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Υφυπουργός Υγείας και Αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, κα Ζωή Ράπτη, σημείωσε: «Αυξημένα επίπεδα θλίψης και άγχους πάνω από 20% έχουν παρατηρηθεί στις νεαρές ηλικίες και είναι αναγκαία η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των παιδιών. Βασικό μέλημα του Υπουργείου μας είναι να υποστηρίξουμε τις Δομές ψυχικής υγείας. Γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από την ψηφοφορία στη Βουλή για αύξηση του προϋπολογισμού κατά 62%, αναφορικά με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όσο και από μια νέα γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όλους τους ανθρώπους μας, αλλά κυρίως σε οικογένειες και παιδιά με ειδικούς ψυχολόγους, την 10306. Επίσης, με μεγάλη χαρά θα ξεκινήσουμε μια συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS και τον κ. Συρίγο για προγράμματα τα οποία θέλουμε να υλοποιήσουμε σε Δήμους για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των νέων».
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, επεσήμανε: «Η πανδημία μας έχει δώσει πάρα πολλά ερεθίσματα για έρευνα και τεκμηριωμένες προσεγγίσεις. Ακόμη, σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής καταφέραμε να προχωρήσουμε σε ένα ουσιαστικό χαρτοφυλάκιο δράσεων με σημαία την παιδική προστασία. Εδώ εντάσσεται και η προσπάθεια που ξεκινήσαμε από κοινού μέσα στην πανδημία με τα Παιδικά Χωριά SOS για το Πρόγραμμα «Μια Οικογένεια για κάθε Παιδί».
Η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ανέφερε: «Τα παιδιά είναι το αύριο για να μπορούμε να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον και θα πρέπει να τα προστατέψουμε με κάθε κόστος. Ο χρόνος που πέρασε ήταν δύσκολος για όλη την ανθρωπότητα. Είναι η στιγμή λοιπόν η μεγάλη κρίση να γίνει ευκαιρία πάνω στην οποία θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να συγχαρώ τα Παιδικά Χωριά SOS και τον Πρόεδρό τους Καθηγητή Κωνσταντίνο Συρίγο και την Ιατρική Σχολή Αθηνών για αυτή την πρωτοβουλία».
Ο Προέδρος των Παιδικών Χωριών SOS και Καθηγητής Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Συρίγος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια πρωτοβουλία των Παιδικών Χωριών SOS και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Η πανδημία έχει επιπτώσεις σε όλους μας, αλλά κυρίως στα παιδιά και στους εφήβους. Αυτή η τόσο ευαίσθητη ομάδα της κοινωνίας μας βιώνει με πιο δύσκολο και πιο μόνιμο τρόπο την πανδημία και τον εγκλεισμό, κάτι που δεν έχει τονισθεί επαρκώς, ούτε έχουν δοθεί οδηγίες σε γονείς και εκπαιδευτές για την επιτυχή αντιμετώπιση του ζητήματος».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έγινε επίσης βράβευση της κας Αλεξάνδρας Ρούσσου, η οποία διετέλεσε για σειρά ετών πολύτιμο μέλος των Παιδικών Χωριών SOS, ως ελάχιστη αναγνώριση του εξαιρετικού, επιστημονικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού της έργου και της προσφοράς της στον τομέα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.
Μπορείτε να βρείτε τη διαδικτυακή εκδήλωση στο Facebook, εδώ και στο YouTube, εδώ.
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News