Συνεντεύξεις
Σωματεία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών: Από Αγρίνιο Γιάννενα με τελικό προορισμό τα Δωδεκάνησα
Το αφιέρωμά μας στα σωματεία ασφαλιστικών διαμεσολαβητών της περιφέρειας ολοκληρώνεται…
-
Ο κ. Δημήτρης Κρέτσης, Πρόεδρος Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Ελλάδος (Σ.Ε.Α.ΔΙ.Δ.Ε),
-
ο κ. Αλέξανδρος Ιωάννου, Πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Πρακτόρων και Ασφαλιστικών Συμβούλων Ιωαννίνων, και
-
ο κ. Πάρις Χατζηπέτρος, Πρόεδρος Συλλόγου Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφάλιση Δωδεκανήσου, «Ισχύς»,
συμπληρώνουν (αλλά δεν ολοκληρώνουν) τον κατάλογο των Προέδρων που μιλούν για τα σωματεία τους, τις δράσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις περιοχές τους. Και λέμε “δεν ολοκληρώνουν”, γιατί παρόλο που τους ζητήθηκε από μεριάς μας, δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να ανταποκριθούν οι Πρόεδροι των σωματείων της ΝΔ. Ελλάδας και του Ρεθύμνου, αντίστοιχα.
Επιμέλεια: Δήμητρα Καζάντζα
Με το αφιέρωμα στα Σωματεία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών της Περιφέρειας δώσαμε βήμα σε ανθρώπους που παλεύουν να αναδείξουν τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των συναδέλφων τους, μακριά από τις… ευκολίες του κλεινού άστεως.
Και δεν είναι λίγοι αυτοί οι άνθρωποι, καθώς οι εννέα Πρόεδροι, που συμμετέχουν σε αυτό το αφιέρωμα, εκπροσωπούν και εκφράζουν περισσότερους από 600 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές – μέλη των συλλόγων τους.
Η δυναμική του κάθε σωματείου σαφώς δεν είναι αντίστοιχη του αριθμού των μελών του, αλλά νομίζουμε ότι το αφιέρωμά μας μπορεί να αποτελέσει για όλους τους μια ευκαιρία διαλόγου, ανταλλαγής ιδεών και πρακτικών, προκειμένου να ενδυναμώσουν περαιτέρω τα σωματεία τους και με νέα μέλη και με περισσότερες δράσεις. Και ως προς αυτό, νομίζουμε ότι ο στόχος μας επετεύχθη.
Παράλληλα, δίνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα του πώς πορεύεται η ασφαλιστική αγορά στην περιφέρεια και τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες εκεί. Γιατί μπορεί τα προβλήματα να είναι κοινά, ωστόσο, το “μικροκλίμα”, οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, κάποια από αυτά τα προβλήματα τα μεγεθύνουν και τα πολλαπλασιάζουν.
Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει κάποια στιγμή να ληφθεί υπόψη, ειδικά από τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών, να τα βγάλει από τα γραφεία τους και να τα φέρει πιο κοντά με τους ανθρώπους που καλούνται να προωθήσουν τα προϊόντα και τις πολιτικές που εκείνοι σχεδιάζουν.
Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι επαγγελματίες, τώρα περισσότερο από ποτέ, καλούνται να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τις δυσκολίες, τα προβλήματα, αλλά και τις προκλήσεις της νέας εποχής.
Ενωμένοι, μέσα από κοινές δράσεις και συλλογικότητες, μπορούν να καταφέρουν περισσότερα. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από όσα μας είπαν οι φιλοξενούμενοί μας σε αυτό το αφιέρωμα: οι κ.κ. Δ. Καραμπέτσου (Εύβοια) και Κ. Φραγκιαδάκης (Ηράκλειο), στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου, οι κ.κ. Ευ. Ματάκου (Σέρρες), Κ. Καραγιάννης (Λάρισα), Ν. Σκαρκαλάς (Κοζάνη), Δ. Σκιτζής (Χανιά), στο τεύχος Σεπτεμβρίου, και οι κ.κ. Δ. Κρέτσης (Δ. Ελλάδα), Αλ. Ιωάννου (Ιωάννινα) και Π. Χατζηπέτρου (Δωδεκάνησα), στο παρόν τεύχος.
Δημήτρης Κρέτσης
Πρόεδρος Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Ελλάδος (Σ.Ε.Α.ΔΙ.Δ.Ε)
Καθοριστικής σημασίας η ενίσχυση των Συλλόγων σε όλη των Ελλάδα
Κύριε Κρέτση, πότε ιδρύθηκε ο Σ.Ε.Α.ΔΙ.Δ.Ε. και με ποιους στόχους;
Δ.Κ.: Ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Ελλάδος (Σ.Ε.Α.ΔΙ.Δ.Ε.), ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2017 ως κατάληξη ενός πολυετούς οράματος.
Η ιδέα για την ίδρυση ενός συλλογικού φορέα χρονολογείται από το 1998. Έπρεπε όμως να έρθει η οικονομική κρίση και οι ανυπέρβλητες δυσκολίες που τη συνόδευσαν, για να πειστούν ορισμένοι εκ των συναδέλφων πως ο μόνος δρόμος είναι αυτός της ενότητας και της συνεργασίας.
Οι κυριότεροι στόχοι του Συνδέσμου μας είναι:
- Η συσπείρωση, η οργάνωση και η συνεργασία των Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Ελλάδα.
- Η ανάπτυξη και καλλιέργεια πνεύματος συναδελφικότητας, αλληλεγγύης, συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών μας, μέσα από την καθιέρωση και τήρηση ενός πλαισίου αξιών και κανόνων.
- Η με κάθε πρόσφορο μέσο διεκδίκηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των μελών μας.
- Η προβολή, προάσπιση και προώθηση της ασφαλιστικής ιδέας και του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσω της συμμετοχής των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στην οικονομική, επιχειρηματική και κοινωνική ανάπτυξη.
- Η εκπαίδευση, η επιμόρφωση και γενικά η επαγγελματική εξέλιξη και ανάπτυξη των μελών μας.
Ποιες είναι οι δράσεις στις οποίες έχετε προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια και ποια η ανταπόκριση από μέρους των συναδέλφων σας;
Δ.Κ.: Οι δράσεις του συλλόγου μας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων αφορά την κάλυψη των αναγκών των μελών μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, μέσω της διοργάνωσης ενημερωτικών και επιμορφωτικών σεμιναρίων.
Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, οι πολλές και πολύ σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στον κλάδο μας, τόσο με την εφαρμογή του νέου κανονισμού για τα προσωπικά Δεδομένα (GDPR) όσο και με την ψήφιση του νόμου 4583/2018 που ενσωμάτωσε την οδηγία για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση (IDD), δημιούργησαν την ανάγκη για άμεση και έγκυρη ενημέρωση.
Διοργανώσαμε, τον Νοέμβριο του 2018, ενημερωτική εκδήλωση για τον GDPR με εισηγητές από τις εταιρείες νομικής προστασίας DAS και ARAG. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός από ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και εκπρόσωποι ευρύτερων επαγγελματικών ομάδων (γιατροί, λογιστές, δικηγόροι, εκπρόσωποι του τουρισμού, κ.λπ.).
Η συμμετοχή στην εκδήλωση και άλλων παραγωγικών φορέων της περιοχής επιβεβαίωσε και ανέδειξε τόσο την αναντίρρητη ανάγκη για συνέργειες και συνεργασία όλων των οικονομικών παραγόντων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα και οι σύγχρονες προκλήσεις, όσο και τον ουσιαστικό ρόλο του Συνδέσμου μας ως παράγοντα ανάπτυξης.
Στη συνέχεια, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και την υποστήριξη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που συμμετείχε με τον πρόεδρό του, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, και τον Γενικό Γραμματέα, κ. Δημήτρη Γαβαλάκη, που ήταν και ο βασικός εισηγητής, διοργανώσαμε ενημερωτική εκδήλωση για την IDD με μεγάλη επιτυχία.
Ετοιμάζουμε, εντός του Οκτωβρίου, εκδήλωση για την Οργάνωση και Λειτουργία του Ασφαλιστικού Γραφείου με βάση τις επιταγές του νόμου 4583/2018.
Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το ΕΙΑΣ για την κατάρτιση προγράμματος εκπαίδευσης των μελών μας, καθώς και συμμετοχή στα προγράμματα του ΕΙΑΣ.
Προχωράμε στην έκδοση Ταυτότητας μέλους και σε Ειδικό Σήμα μέλους για την ανάρτηση στα γραφεία.
Θα ακολουθήσει σχετική ενημερωτική καμπάνια, που θα επισημαίνει τους ασφαλισμένους τα οφέλη που θα έχουν από τη συνεργασία τους με γραφεία που έχουν το ειδικό σήμα και θα τους παροτρύνει να επιλέξουν ένα από αυτά για την ασφάλισή τους.
Τέλος, συμμετέχουμε από την ίδρυσή μας στην ΠΟΑΔ, πιστεύοντας πως η ύπαρξη δευτεροβάθμιας οργάνωσης είναι απολύτως αναγκαία, αν θέλουμε πραγματικά να αποκτήσουμε ένα κρίσιμο μέγεθος που θα μας προσδώσει ικανότητα παρέμβασης και δύναμη επιρροής.
Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή και διάλογο με όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής για ενημέρωση των πολιτών σε ασφαλιστικά θέματα, πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό την καλλιέργεια και ενδυνάμωση της ασφαλιστικής συνείδησης.
Πιστεύουμε πως ο Σύλλογος και τα μέλη του δεν αποτελούν απλά και μόνο έναν συνδικαλιστικό φορέα, αλλά είναι ένα ζωντανό κοινωνικό κύτταρο. Συμμετέχουμε ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ζωή, προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τον θεσμό και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Πόσοι είναι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σας και πόσοι από αυτούς είναι μέλη του συλλόγου σας; Αναγνωρίζουν τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει η συμμετοχή τους;
Δ.Κ.: Ο αριθμός των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Ελλάδα είναι περίπου 440 άτομα.
Με την ίδρυση του Συνδέσμου μας, προσπαθήσαμε να πετύχουμε μια όσο το δυνατό διευρυμένη εκπροσώπηση σε επίπεδο νομών. Αυτό το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό και σήμερα έχουμε Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές από τους νομούς Άρτας, Ευρυτανίας, Λευκάδας και Πρέβεζας. Προσπαθούμε να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τον Σύνδεσμό μας πετυχαίνοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα.
Ο Σύνδεσμός μας απευθύνεται κυρίως στους Επαγγελματίες Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές. Αυτούς, δηλαδή, που δηλώνουν ως κύριο επάγγελμα αυτό του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή και μέχρι σήμερα αριθμεί περίπου 40 μέλη.
Θεωρούμε όμως καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για τον Σύνδεσμό μας αλλά και για το σύνολο των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, την ενίσχυση των Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα.
Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να αποκτήσουν δύναμη οι εκπρόσωποι των Διαμεσολαβητών και να ακουστεί δυνατά η φωνή μας, κάτι που θα μας επιτρέψει να συμμετέχουμε ενεργά και να παρεμβαίνουμε καθοριστικά στη λήψη των αποφάσεων και στις επερχόμενες εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο.
Η συμμετοχή των μελών στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου δεν μπορώ να πω πως είναι καθολική, όπως θα θέλαμε, και πιστεύω πως θα έπρεπε να συμβαίνει. Όταν όμως συνήθως η συμμετοχή κυμαίνεται από 70% έως 80%, θεωρώ πως είναι ικανοποιητική. Αυτό από μόνο του ως γεγονός πιστεύω πως καταδεικνύει το ενδιαφέρον των συναδέλφων και την αναγνώριση των ωφελημάτων που απολαμβάνουν μέσα από τη συμμετοχή τους στον Σύνδεσμο.
Η συνδιάσκεψη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ανέδειξε μία σειρά προβλημάτων του κλάδου, την επίλυση των οποίων δεσμευτήκατε από κοινού με τους εκπροσώπους στα επιμελητήρια ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να προωθήσετε. Εσείς ποια προκρίνετε ως πιο σημαντικά; Επιπλέον, υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως επαγγελματίες δραστηριοποιούμενοι στη συγκεκριμένη περιοχή;
Δ.Κ.: Η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, που έγινε στην Αθήνα, έθεσε κατά τη γνώμη μου τις βάσεις για τη συσπείρωση και την καλύτερη οργάνωση όλων των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, σε όλη την Ελλάδα.
Θεωρώ πως ήταν μια ιστορική στιγμή και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να μπορέσουμε σε θεσμικό επίπεδο, ενωμένοι, να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο. Αυτόν που δικαιωματικά μας αναλογεί με βάση τη σπουδαιότητα του θεσμού που εκπροσωπούμε.
Τέθηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο σύνολό της και καθορίστηκε το πλαίσιο και η μέθοδος προώθησης και υλοποίησής τους.
Τα πιο σημαντικά από αυτά κατά τη γνώμη μου είναι:
- Προβολή του ρόλου και της αξίας του Επαγγελματία Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή για την Κοινωνία και την Οικονομία.
- Στήριξη και ανάπτυξη των Συλλόγων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.
- Διεκδίκηση μείωσης των φορολογικών συντελεστών και βελτίωσης του συστήματος φορολόγησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.
- Στήριξη από την πολιτεία του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης μέσω της επαναφοράς φορολογικών κινήτρων για τις ασφαλίσεις Ζωής αλλά και θέσπισης νέων για τις ασφαλίσεις Περιουσίας.
- Αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών από τα λεγόμενα εναλλακτικά δίκτυα (Τράπεζες, διαδικτυακές πωλήσεις, κ.λπ.).
- Δημιουργία πλαισίου που θα διευκολύνει και θα δίνει κίνητρα σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν επαγγελματικά με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.
- Εκπαίδευση και υποστήριξη σε ενιαίο εθνικό πλαίσιο.
- Εξέταση όρων και προϋποθέσεων για τη δημιουργία Επαγγελματικού Επικουρικού Ταμείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γενικά στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας είναι κατά βάση τα ίδια με όλες τις άλλες περιοχές της ελληνικής επαρχίας. Η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης, ο οικονομικός μαρασμός, ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η έλλειψη εξειδικευμένων προγραμμάτων από τις ασφαλιστικές εταιρείες, εστιασμένων και προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής επαρχίας.
Αυτό που πιστεύω πως μας διαφοροποιεί ως περιοχή είναι η ένταση και το μέγεθος των προβλημάτων, που στην περίπτωσή μας είναι υπερ-μεγεθυμένα, λόγω της έλλειψης μεγάλων μονάδων παραγωγής και τουριστικού προϊόντος, που αποτελεί και τη βαριά βιομηχανία της χώρας.
Αλέξανδρος Ιωάννου
Πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Πρακτόρων και Ασφαλιστικών Συμβούλων Ιωαννίνων
Αποσοβήσαμε καταστάσεις που δεν τιμούν την ασφαλιστική αγορά
Κύριε Ιωάννου, πότε ιδρύθηκε η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Πρακτόρων και Ασφαλιστικών Συμβούλων Ιωαννίνων και με ποιους στόχους;
Α.Ι.: Η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Πρακτόρων και Ασφαλιστικών Συμβούλων Ιωαννίνων ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2007, με πρωτεργάτη της προσπάθειας τον βετεράνο πλέον ασφαλιστή Δημήτρη Ντούσκο. Αρχικός στόχος ήταν οι επαγγελματίες ασφαλιστές να ρίξουν τα τείχη που εντέχνως έχτιζαν μερικοί αντιεπαγγελματίες στην ασφαλιστική αγορά και να δημιουργήσει συνθήκες στοιχειώδους παροχής πληροφόρησης προς τους συναδέλφους. παράλληλα, να αποτελέσει έναν δυναμικό σύλλογο της επαρχίας για μια συνομοσπονδία στο μέλλον, που θα διεκδικεί και θα προβάλλει το επάγγελμά μας, κάτι που είμαστε κοντά να επιτύχουμε μέσα στο 2019.
Πόσοι είναι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σας και πόσοι από αυτούς είναι μέλη του Συλλόγου σας; Ποιες είναι οι δράσεις στις οποίες έχετε προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια και ποια η ανταπόκριση από μέρους των συναδέλφων σας;
A.I.: Στον νομό Ιωαννίνων υπάρχουν 140 ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και οι μισοί από αυτούς είναι μέλη του συλλόγου μας, ενώ αξίζει να καταγραφεί ότι τα μέλη μας έχουν πολύ υψηλά παραγωγικά αποτελέσματα.
Ο σύλλογός μας έχει διοργανώσει ασφαλιστικές ημερίδες με πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα που απασχολούν τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.
Συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων μας σε συνεννόηση με την Π.Ο.Α.Δ. και την Ε.Α.Δ.Ε., ενώ δεν σας κρύβω ότι για να υπερασπιστούμε το κύρος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών φτάσαμε έως και την εισαγγελία Ιωαννίνων και αποσοβήσαμε καταστάσεις που δεν τιμούν την ασφαλιστική αγορά.
Τέλος, προσπαθούμε να παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση στα μέλη μας, σε μια περίοδο που την τελευταία 7ετία οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.
Η συνδιάσκεψη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ανέδειξε μία σειρά προβλημάτων του κλάδου, την επίλυση των οποίων δεσμευτήκατε από κοινού με τους εκπροσώπους στα επιμελητήρια ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να προωθήσετε. Εσείς ποια προκρίνετε ως πιο σημαντικά; Επιπλέον, υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως επαγγελματίες δραστηριοποιούμενοι στη συγκεκριμένη περιοχή;
A.I.: Το σημαντικότερο τρέχον ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί τον κλάδο μας είναι η φορολογική και ασφαλιστική αντιμετώπισή μας από το ελληνικό κράτος. Είμαστε ένας κλάδος που οι αμοιβές μας είναι όπως των μισθωτών και φορολογούμαστε σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.
Επίσης, οι ασφαλιστικές μας εισφορές δεν έχουν ίχνος ανταποδοτικότητας πλέον και ουσιαστικά επιδοτούμε με τον κόπο μας, τα άγχη μας και τον ιδρώτα μας άλλους κλάδους, που δεν καταβάλλουν αυτά που θα έπρεπε.
Ιδίως οι νέοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές ή διαμεσολαβητές με μικρά εισοδήματα βιώνουν μια απίθανη κατάσταση, που δεν υπάρχει ούτε σε τριτοκοσμικές εθνικές οικονομίες.
Για παράδειγμα, ασφαλιστής με 15.000 ευρώ εισόδημα για το 2018 θα πρέπει να καταβάλλει 8.000 ευρώ σε εφορία και ΕΦΚΑ. Πώς θα ζήσει την οικογένειά του με αυτή την εξοντωτική αντιμετώπιση;
Δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα εναλλακτικά δίκτυα. Η IDD είναι σε ισχύ, αναφορές έχουν γίνει στις αρμόδιες αρχές, αλλά βλέπουμε παροχές από ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες που δεν έχουν καμία σχέση με τον θεσμό της ασφάλισης, δημιουργώντας εξευτελισμό της ασφαλιστικής αγοράς.
Η απαξίωση που δημιουργείται από κάποιους στην ασφαλιστική αγορά δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο στον κλάδο αυτοκινήτου, δείχνει μια εικόνα ανατολίτικου παζαριού για την ασφάλιση, που φυσικά ο ασφαλισμένος τη συνδέει και με άλλους κλάδους, όπως η υγεία, η ζωή και ο κλάδος πυρός.
Τέλος, η ουσιαστική εκπαίδευση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, ακόμα και σε τομείς όπως η ψυχολογία, η βέλτιστη κάλυψη των ασφαλιστικών αναγκών των ασφαλισμένων, η ανάλυση ασφαλιστικής ορολογίας είναι ένας σημαντικός τομέας που θα πρέπει να βελτιώσουμε. Τόσο για να αντιμετωπίσουμε τον πειρατικό τρόπο αντιμετώπισης των ασφαλιστικών αναγκών από κάποιους περαστικούς στο επάγγελμά μας όσο και για να βελτιώσουμε την εικόνα μας απέναντι στους ασφαλισμένους.
Ο ρόλος του Ε.Ι.Α.Σ. νομίζω ότι είναι καθοριστικός. Πλέον, η τεχνολογία μας παρέχει δυνατότητες εκπαίδευσης και τηλεδιάσκεψης ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδος.
Πάρις Χατζηπέτρος
Πρόεδρος Συλλόγου Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφάλιση Δωδεκανήσου, «Ισχύς»
Πρόβλημα η πιστοποίηση νέων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στη νησιωτική Ελλάδα
Κύριε Χατζηπέτρο, πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφάλιση Δωδεκανήσου, «Ισχύς», και με ποιους στόχους;
Π.Χ.: Ο Σύλλογός μας δημιουργήθηκε το 2008 και περιλάμβανε (για πρώτη φορά Πανελλαδικά) όλες τις βαθμίδες διαμεσολάβησης.
Οι κύριοι στόχοι του Συλλόγου μας είναι οι εξής:
- Προάσπιση των συμφερόντων των μελών μας από αθέμιτες και παράνομες πρακτικές τραπεζών αλλά και συναδέλφων.
- Επιμόρφωση των μελών μας με ποιοτικά και αναγκαία σεμινάρια.
- Συμμετοχή μας στο κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής μας με κοινωνικές δράσεις.
- Ενημέρωση των συμπολιτών μας για την αναγκαιότητα και την αξία του θεσμού της ασφάλισης, των δικαιωμάτων τους και της σχετικής νομοθεσίας.
- Διεκδίκηση δίκαιης φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών.
Ποιες είναι οι δράσεις στις οποίες έχετε προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια και ποια η ανταπόκριση από μέρους των συναδέλφων σας;
Π.Χ.: Ο Σύλλογός μας έχει αναπτύξει σημαντική δράση στο πλαίσιο των στόχων που προαναφέραμε.
Έχουμε διοργανώσει 14 σεμινάρια με διακεκριμένους και έγκριτους εισηγητές του ΕΙΑΣ, αλλά και με καταξιωμένα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, όπως οι κ.κ. Γαβαλάκης, Χατζηθεοδοσίου, Λελεδάκης, Αγγελάκης, Καρναχωρίτης, Μαυροβουνιώτης, κ.ά.
Διοργανώσαμε πορείες και συμβολικές καταλήψεις Τραπεζικών Υποκαταστημάτων, για να διαμαρτυρηθούμε για τις παράνομες και αθέμιτες πρακτικές τους.
Καταγγείλαμε στην Τράπεζα της Ελλάδος συναδέλφους για παράνομες ενέργειες.
Με επανειλημμένες συνεντεύξεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο ενημερώσαμε τους συμπολίτες μας πώς να προστατεύονται από παράνομες ενέργειες τόσο των τραπεζών όσο και των μαύρων κωδικών, πού δυστυχώς υπάρχουν και στην περιοχή μας, υπογραμμίζοντας τόσο τα δικαιώματά τους όσο και τις υποχρεώσεις τους.
Εισφέραμε οικονομικά αλλά και σε είδος σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και, τέλος, ζητήσαμε και μας παραχωρήθηκε χώρος για τη λειτουργία του Συλλόγου μας στο Επιμελητήριο Ρόδου, όπου είναι και η έδρα μας.
Πόσοι είναι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σας και πόσοι από αυτούς είναι μέλη του Συλλόγου σας; Αναγνωρίζουν τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει η συμμετοχή τους;
Π.Χ.: Υπολογίζουμε ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στη Δωδεκάνησο είναι περί τους 150. Μέλη του Συλλόγου είναι περί τους 90, αλλά δυστυχώς είναι λίγοι αυτοί που δραστηριοποιούνται. Είναι, όπως φαίνεται, σύνηθες το φαινόμενο στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας!
Η συνδιάσκεψη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ανέδειξε μία σειρά προβλημάτων του κλάδου, την επίλυση των οποίων δεσμευτήκατε από κοινού με τους εκπροσώπους στα επιμελητήρια ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να προωθήσετε. Εσείς ποια προκρίνετε ως πιο σημαντικά; Επιπλέον, υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως επαγγελματίες δραστηριοποιούμενοι στη συγκεκριμένη περιοχή;
Π.Χ.: Η συνδιάσκεψη των διαμεσολαβητών ήταν αναμφίβολα μία σωστή και αναγκαία πρωτοβουλία, προκειμένου να ομογενοποιηθούν οι στόχοι της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.
Σημαντικότερα θέματα κατά τη γνώμη μας, όπως έχω προαναφέρει, είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό, οι πρακτικές των τραπεζών και οι μαύροι κωδικοί.
Επιπλέον, σε μας υπάρχει και το πρόσθετο πρόβλημα της πιστοποίησης νέων συναδέλφων αφού, λόγω απόστασης και νησιωτικής διασποράς, είναι χρονοβόρο και κυρίως κοστοβόρο να έρχονται στην Αθήνα για εκπαίδευση και εξετάσεις.
Έχουμε ζητήσει να γίνεται αυτό σε ένα ΙΕΚ στη Ρόδο και να έρχεται μόνο από Αθήνα ένα στέλεχος από την ΤτΕ για τις εξετάσεις.