Solvency II: “Χρυσή ευκαιρία” για την απελευθέρωση δισεκατομμυρίων κεφαλαίων για την Ευρώπη
Ο ασφαλιστικός κλάδος, με ανακοίνωση της Insurance Europe που δημοσιεύτηκε σήμερα, 23 Ιουλίου, κάλεσε την ΕΕ να αξιοποιήσει τη “χρυσή ευκαιρία” που προσφέρει η αναθεώρηση της οδηγίας Solvency II για να αποδεσμεύσει πρόσθετα κεφάλαια.
Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ενώσεων αναφέρει ότι, με την αύξηση της επενδυτικής ικανότητας των ασφαλιστών, ο κλάδος θα μπορούσε να συμβάλει περαιτέρω στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που χάραξε η προσφάτως επανεκλεγείσα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την επιτάχυνση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, και τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής κεφαλαιαγοράς.
Η ΕΕ βρίσκεται σε συζητήσεις σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται για την υλοποίηση της αναθεώρησης του Solvency II, το οποίο αναμορφώνει τον τρόπο ρύθμισης του ασφαλιστικού κλάδου. Στη ανακοίνωσή της, που συνοδεύεται από διάφορα έγγραφα θέσεων, η Insurance Europe επισημαίνει ότι οι λεπτομέρειες πρέπει να αντικατοπτρίζουν επακριβώς την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη πέρυσι (διαβάστε εδώ).
Αυτή περιλαμβάνει μια πρόταση για τη μείωση του περιθωρίου κινδύνου –του αποθεματικού ασφαλείας που απαιτείται να διατηρούν οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες στη σπάνια περίπτωση αφερεγγυότητας–, το οποίο σήμερα μειώνει τα διαθέσιμα κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών κατά €141 δισ. Η Insurance Europe ζητεί περαιτέρω βελτιώσεις, οι οποίες θα μειώσουν περίπου στο μισό το μέγεθος και τη μεταβλητότητα του περιθωρίου κινδύνου, αυξάνοντας την ικανότητα του κλάδου να αναλαμβάνει κινδύνους έως και €70 δισ. Επιπλέον, θα πρέπει να προχωρήσει, σύμφωνα με τη δέσμευση της ΕΕ, η μείωση της υποβολής εκθέσεων και της λειτουργικής επιβάρυνσης του κλάδου.
Ο κ. Angus Scorgie, επικεφαλής του τμήματος Προληπτικής Εποπτείας, Διεθνών Σχέσεων & Αντασφάλισης της Insurance Europe, δήλωσε: «Το αποθεματικό ασφαλείας που αναμένεται να έχουν οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες στη σπάνια περίπτωση αφερεγγυότητας είναι υπερβολικό και περιττό. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το σημερινό περιθώριο κινδύνου στην Ευρώπη είναι έως και τρεις φορές μεγαλύτερο από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο φορές μεγαλύτερο από ό,τι στην Ιαπωνία, ενώ στις ΗΠΑ δεν υπάρχει κανένα περιθώριο κινδύνου, οι τρέχουσες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις δεσμεύουν κεφάλαια που η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται απεγνωσμένα. Η αναθεώρηση του Solvency II είναι μια χρυσή ευκαιρία για τη νεοεκλεγείσα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ursula von der Leyen, να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για την απελευθέρωση κεφαλαίων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ».
Πέραν αυτού, άλλα θέματα που συζητούνται περιλαμβάνουν τον υπολογισμό της αξίας των επιτοκίων άνευ κινδύνου, την αναπροσαρμογή της μεταβλητότητας και τη μακροπρόθεσμη υποδιαίρεση των ιδίων κεφαλαίων, τα οποία είναι επίσης πολύ σημαντικά, διότι θα επηρεάσουν σημαντικά το κατά πόσον η αναθεώρηση του Solvency II θα καταφέρει να προστατεύσει το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό μοντέλο των ασφαλίσεων. Το έγγραφο θέσεων της Insurance Europe σχετικά με τη βελτίωση της αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εξετάζει λεπτομερώς αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.
Η ανακοίνωση δημοσιεύθηκε συνοδευόμενη από τρία έγγραφα θέσεων: Improving the treatment of long-term business, Increasing regulatory efficiency (proportionality and reporting) και Solvency II Sustainability risk plans.
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News