Διεθνή
Solvency II: Πρόσθετες απαιτήσεις ανησυχούν τους ασφαλιστές
Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την εφαρμογή του Solvency II μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Insurance Europe, πολλοί από αυτούς είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την πίεση που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω πρόσθετων απαιτήσεων που επιβάλλονται τηnτελευταία στιγμή, ενώ το καθεστώς βρίσκεται στην τελική ευθεία εφαρμογής του.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν ασφαλιστικές εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 90% των ευρωπαϊκών ασφαλίστρων, διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των δύο πρώτων πυλώνων του Solvency II. Επίσης, αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία των ασφαλιστών αισθάνονται ότι η διαχείριση κινδύνου και η διακυβέρνηση έχουν ήδη βελτιωθεί ως αποτέλεσμα της εισαγωγής του νέου καθεστώτος.
Ωστόσο, πολλοί από τους ερωτηθέντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τελική έκδοση των Ποσοτικών Προτύπων Αναφοράς (QRTs), στα οποία οι ασφαλιστές πρέπει να συμμορφώνονται σύμφωνα με τον τρίτο πυλώνα του Solvency II, και τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, μόλις τέσσερις μήνες πριν το νέο καθεστώς τεθεί σε ισχύ.
Ο κ. Igotz Aubin, επικεφαλής της Επιτροπής για την προληπτική εποπτεία της Insurance Europe, σχολίασε σχετικά: «Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές έχουν σημειώσει τόσο ουσιαστική πρόοδο στην πορεία τους προς την εφαρμογή του Solvency II, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου για την ασφαλιστική βιομηχανία. Ωστόσο, αυτή η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, μια σειρά από σημαντικά θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη».
Στις ανησυχίες περιλαμβάνονται και οι εξής:
- Οι περισσότερες εθνικές εποπτικές αρχές προτίθενται να συμμορφωθούν πλήρως με περίπου 700 κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων & Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), συχνά με δική της πρωτοβουλία. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές προσθέτουν περίπου 1.100 σελίδες στη Solvency II και, κατά συνέπεια, θα αυξήσουν σημαντικά την επιβάρυνση που θα υποστούν οι ασφαλιστές από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος.
- Οι εργασίες για τη συμμόρφωση με τις περαιτέρω απαιτήσεις που καθορίζονται από τα κράτη μέλη, τα οποία επιβαρύνουν τη Solvency II, επιβραδύνουν τη διαδικασία εφαρμογής, με αρκετούς από τους ερωτηθέντες να αναφέρουν ότι το κράτος μέλος τους προσθέτει πολλά περιττά πράγματα στο Solvency II κατά τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο.
- Λόγω του όγκου των στοιχείων που απαιτούν έγκριση από τις εποπτικές αρχές στο πλαίσιο του Solvency II, μια υπερπληθώρα αιτήσεων για έγκριση θα μπορούσε να υποβληθεί σε μια περίοδο που οι πόροι των εποπτικών αρχών είναι ήδη εκτεταμένοι.
- Οι υψηλές απαιτήσεις τεκμηρίωσης καθυστερούν τη διαδικασία έγκρισης των εσωτερικών μοντέλων, με σχεδόν όλους τους ερωτηθέντες να προειδοποιούν ότι οι απαιτήσεις των εποπτικών αρχών σε αυτόν τον τομέα είναι υπερβολικά επαχθείς.
«Ενώ η βιομηχανία συμμερίζεται τους σκοπούς της Solvency II, αυτοί που χαράσσουν τις πολιτικές και οι εποπτικές αρχές πρέπει επίσης να εκτιμήσουν τη σημαντική επιβάρυνση που υφίστανται οι ασφαλιστές από την εφαρμογή της. Η EIOPA και οι τοπικές εποπτικές αρχές θα πρέπει, ως εκ τούτου, να αποφύγουν την επιβολή απαιτήσεων και ερμηνειών της τελευταίας στιγμής, που αυξάνουν την εν λόγω υποχρέωση», πρόσθεσε ο κ. Aubin.