Διεθνή

Solvency II: Ισοδυναμία με τα καθεστώτα εποπτείας τρίτων χωρών

Η Solvency II αναγνωρίζει ότι η ασφαλιστική βιομηχανία είναι παγκόσμια.

Για να αποφευχθεί η περιττή επικάλυψη των ρυθμίσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει σχετικά με την ισοδυναμία του καθεστώτος φερεγγυότητας και προληπτικής εποπτείας μιας τρίτης χώρας.

Τα θετικά συμπεράσματα της ισοδυναμίας είναι αμοιβαία επωφελή, τόσο για τους (αντ) ασφαλιστές του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) όσο και για εκείνους των τρίτων χωρών. Επιπλέον, ευρήματα της ισοδυναμίας προωθούν τις ανοικτές διεθνείς ασφαλιστικές αγορές, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι κάτοχοι συμβολαίων προστατεύονται επαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η νομοθεσία της ΕΕ παρέχει τη δυνατότητα στην EIOPA να συνδράμει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προετοιμασία αποφάσεων ισοδυναμίας όσον αφορά καθεστώτα εποπτείας σε τρίτες χώρες.

 

Τομείς στην αξιολόγησητης ισοδυναμίας

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τομείς για την αξιολόγηση της ισοδυναμίας στο πλαίσιο της Solvency II:

Αντασφάλιση (άρθρο 172 της οδηγίας Solvency II): απαιτείται για τους αντασφαλιστές που προέρχονται από τρίτες χώρες. Εάν οι κανόνες της τρίτης χώρας θεωρούνται ισοδύναμοι, οι αντασφαλιστές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις εποπτικές αρχές του ΕΟΧ με τον ίδιο τρόπο όπως και οι αντασφαλιστές του ΕΟΧ. Αυτό είναι επίσης πιθανό να αυξήσει την ελκυστικότητα των αντασφαλιστών του ΕΟΧ που προχωρούν σε διακανονισμούς με αντασφαλιστές που προέρχονται από τρίτες χώρες.

Υπολογισμός της φερεγγυότητας (άρθρο 227 της οδηγίας Solvency II): αφορά τους ασφαλιστές του ΕΟΧ που δραστηριοποιούνται σε τρίτη χώρα. Ένα θετικό πόρισμα ισοδυναμίας θα επιτρέψει στους ασφαλιστικούς ομίλους του ΕΟΧ που δραστηριοποιούνται διεθνώς να χρησιμοποιήσουν τους τοπικούς κανόνες σχετικά με τα ίδια κεφάλαια και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και όχι τους κανόνες της Solvency II. Αυτό θα ανακουφίσει τις συνδεδεμένες εταιρείες τους στην τρίτη χώρα από την υποχρέωση να υπολογίσουν εκ νέου τα δεδομένα τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Solvency II.

Εποπτεία Ομίλου (άρθρο 260 της οδηγίας Solvency II): απαιτείται για τους ασφαλιστές από τρίτες χώρες, που δραστηριοποιούνται στον ΕΟΧ. Εάν οι κανόνες της τρίτης χώρας θεωρούνται ισοδύναμοι σε αυτόν τον τομέα, οι εποπτικές αρχές του ΕΟΧ, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, θα επικαλεστούν την εποπτεία ομίλου που ασκείται από την τρίτη χώρα. Αυτό θα απελευθερώσει τους διεθνείς ομίλους τρίτων χωρών από την επιφύλαξη των περιττών επιβαρύνσεων που προκύπτουν από τη διπλή εποπτεία των ομίλων.

Υπάρχουν τρεις τύποι της ισοδυναμίας στο πλαίσιο της Solvency II για τους τρεις προαναφερθέντες τομείς, με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Πλήρης Ισοδυναμία

  • Μπορεί να προσδιορίζεται για όλους τους 3 τομείς
  • Για απεριόριστο χρονικό διάστημα

Προσωρινή Ισοδυναμία (Temporary Equivalence)

  • Μπορεί να καθοριστεί (αν έχει σημειωθεί πρόοδος προς την πλήρη ισοδυναμία) για την αντασφάλιση (Άρθ. 172,4) και τους ομίλους τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται εντός του ΕΟΧ (άρθρο. 260.5)
  • Για περιορισμένο χρονικό διάστημα (μέχρι τις 31.12.2020 με δυνατότητα επέκτασης κατά 1 έτος)

Προσωρινή Ισοδυναμία (Provisional Equivalence)

  • Μπορεί να καθοριστεί (αν έχει σημειωθεί πρόοδος προς την πλήρη ισοδυναμία) για τους ομίλους του ΕΟΧ που δραστηριοποιούνται σε τρίτες δικαιοδοσίες (άρθρο. 227.5)
  • Για περιορισμένο χρονικό διάστημα (10 χρόνια, ανανεώσιμη για πρόσθετες περιόδους 10 ετών).

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας