Διεθνή
Soft market: Οι αντασφαλιστές ελπίζουν σε ένα… απροσδιόριστο γεγονός
Πολλοί πιστεύουν ότι μια μεγάλη καταστροφή δεν θα ήταν αρκετή προκειμένου να κινηθεί η αγορά. Αντ’ αυτού, θα χρειαζόταν ένας συνδυασμός παραγόντων ή κάτι πολύ πιο δυσοίωνο και θεμελιώδες για να τρομάξει αποτελεσματικά τις επενδύσεις από κεφάλαια τρίτων μερών και να σκληρύνουν οι δείκτες της αγοράς.
Ο Stephen Catlin, ο ιδρυτής της Catlin και τώρα εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ομίλου XL, θεωρεί ότι όχι μόνο η αγορά θα γυρίσει, αλλά και ότι θα υπάρξει μια υπερβολική αντίδραση όταν αυτό γίνει. Αν και θα χρειαστεί να συγκλίνουν μια σειρά από παράγοντες για να συμβεί αυτό. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της μαλακής αγοράς τόσο πιο έντονη θα είναι η μεταστροφή σύμφωνα με τον ίδιο.
«Το κεφάλαιο είναι άστατο, οι επενδυτές μπορεί να συμπεριφέρονται σαν τα πρόβατα. Η αντασφάλιση είναι της μόδας εδώ και αρκετό καιρό αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα», υπογραμμίζει ο Catlin. «Τα περιθώρια είναι μικρά και τα ποσοστά μη βιώσιμα. Μια μεγάλη ζημιά θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα ή θα μπορούσε να επηρεάσει τις ταμειακές ροές. Αν η ταμειακή ροή γίνει αρνητική, τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα. Με αρνητικές ταμειακές ροές, μείωση των αποδόσεων και αλλαγή της ψυχολογίας των επενδυτών ταυτόχρονα, θα μπορούσαμε να δούμε εντελώς ξαφνικά μεγάλη κινητικότητα στην αγορά. Μια απροσδόκητη μεγάλη απώλεια σε συνδυασμό με τις γενικότερες πιέσεις στη βιομηχανία θα μπορούσε ασφαλώς να προκαλέσει μια αντίδραση. Μια πολύ μεγάλη ζημιά στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε να προκαλέσει τα παραπάνω», προσθέτει.
Ο Jed Rhoads, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του παγκόσμιου τομέα αντασφάλισης στην Markel, συμφωνεί ότι θα χρειαστεί κάτι σημαντικό, για να αλλάξει η αγορά, και ο ίδιος πιστεύει ότι μια πτώχευση θα κάνει τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν την επένδυση στον κλάδο.
«Ορισμένες αντασφαλιστικές θεωρούνται πολύ μεγάλες για να αποτύχουν, αλλά το έχουμε ακούσει αυτό και για τον τραπεζικό κλάδο», επισημαίνει και διερωτάται κατά πόσον υπάρχει μια σειρά συμβάντων σε αυτό το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών σχετικά με το συνάλλαγμα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αλλαγή.
Ο Charles Goldie, επικεφαλής των Specialty lines στην PartnerRe Global, συμφωνεί με την άποψη ότι μια μεγάλη απώλεια από μόνη της είναι απίθανο να φέρει αλλαγές στην αγορά, επειδή υπάρχουν τόσο πολλά διαθέσιμα κεφαλαία για να εισρεύσουν. Και αυτός πιστεύει ότι ο παράγοντας φόβος θα ήταν αρκετός για να αλλάξει τη βιομηχανία, αν οι ζημίες που θα προέλθουν από ένα μεγάλο γεγονός είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που προβλέπουν τα μοντέλα κινδύνου.
«Εάν ένας τυφώνας κατηγορίας 5 χτυπήσει το Μαϊάμι, τα μοντέλα κινδύνου προβλέπουν απώλεια $100 εκατομμυρίων. Αν ανέλθει σε $97 εκατ., η αγορά δεν θα αντιδράσει », σημειώνει. «Εάν ένας τυφώνας κατηγορίας 2 χτυπήσει το Μαϊάμι με αναμενόμενη απώλεια $ 30 εκατ., η οποία αποδειχθεί ότι είναι κοντά στα $100 εκατ., αυτό θα είναι πολύ διαφορετικό. Η αγορά θα αλλάξει, λόγω του φόβου και όχι λόγω του μεγέθους της απώλειας».
Περισσότερα για το θέμα της ποσοτικοποίησης του παράγοντα φόβου για να σκληρύνει η αντασφαλιστική αγορά εδώ.