Άρθρα
Σημειώσεις από τον εορτασμό των 100 χρόνων της LIMRA
Πολλά και ενδιαφέροντα τα όσα ακούσαμε και είδαμε στην εκδήλωση της LIMRA στο Ίδρυμα Ευγενίδου, για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Οργανισμού. Κάποια από αυτά “μεταφέρονται” κι άλλα είχε τη σημασία του να τα βιώσει κανείς από κοντά. Ακολουθούν ορισμένες σημειώσεις και παρατηρήσεις, πάντοτε μέσα από την προσωπική μας ματιά.
Πολλοί ασφαλιστές διαμαρτύρονται το τελευταίο διάστημα για ορισμένες από τις πρακτικές της Εταιρείας που εκπροσωπεί. Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι λόγος για να μην ακούσουμε με προσοχή τα όσα ενδιαφέροντα είπε ο κ. Νίκος Σωφρονάς, στο πάνελ που συμμετείχε, με θέμα την εκπαίδευση και τη στρατολόγηση ασφαλιστών.
Ο κ. Σωφρονάς, Δ/ντής Ανάπτυξης, Εκπαίδευσης και Νέων Δικτύων στην Interamerican, μίλησε στο πλαίσιο της Ημερίδας της Limra για τα 100 χρόνια του Οργανισμού και έκανε κάποιες παρατηρήσεις, χρήσιμες να τις ακούσουν οι παριστάμενοι αλλά και να κοινοποιηθούν και σε όσους δεν είχαν την ευκαιρία να παραστούν οι ίδιοι στην εκδήλωση. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, μίλησε για τη “σκηνοθεσία”.
Επικαλούμενος τις προσωπικές του εμπειρίες, ο κ. Σωφρονάς υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της σωστής παρουσίασης ενός γραφείου, μιας θέσης, μιας εταιρείας. Έχει σημασία αυτό, ο χώρος δηλαδή που θα υποδεχτείς τον υποψήφιο, ο τρόπος με τον οποίο θα μιλήσεις για τη δουλειά, ο χρόνος στον οποίο θα ανακοινώσεις το ενδιαφέρον σου γι’ αυτόν. Όλα αυτά είναι σημαντικά γιατί; Γιατί ο νέος άνθρωπος δεν έχει προλάβει να αντιληφθεί την ουσία του επαγγέλματος, μας είπε ο κ. Σωφρονάς. Αυτό το γνωρίζει ο συνεντευξιάζων, αλλά ο υποψήφιος θα το διαπιστώσει μόνος του, όταν πλέον θα απασχολείται στη δουλειά αυτή.
Σε νεαρή ηλικία, ένας φιλόδοξος άνθρωπος που είναι εφοδιασμένος με τυπικά προσόντα και γνωρίζει την αξία του, δεν μπορεί παρά να δώσει σημασία στην εμφάνιση. Χρειάζεται, λοιπόν, και η “σκηνοθεσία”. Στην ορθότατη παρατήρηση του κ. Σωφρονά θα προσθέταμε –επίσης από προσωπική εμπειρία– πως είναι εξίσου σημαντικό για μια μερίδα ανώτατων στελεχών σε ασφαλιστικές εταιρείες να υπενθυμίζουν στους εαυτούς τους τη διαφορά μεταξύ “σκηνοθεσίας” για να κερδίσουν τις εντυπώσεις και υπερβάλλοντος ζήλου, πάντα στη “σκηνοθεσία”, που καταστρέφει τις εντυπώσεις.
Ο κ. Γιάννης Μαυρίκης, Υποδ/ντής Εκπαίδευσης Δικτύων Πωλήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής (μαζί του στη φωτ. ο κ. Ανδρέας Δημητρίου, Δ/ντής Πωλήσεων Prime Insurance), έχει την εμπειρία που του επιτρέπει να εκφράζει κρίσεις για την ελληνική πραγματικότητα και την ασφαλιστική αγορά εξίσου. Οι τοποθετήσεις του Μαυρίκη σχετικά με τα ζητήματα εκπαίδευσης και στρατολόγησης ήταν και χρήσιμες και επί της ουσίας των ζητημάτων. Πιστεύουμε ότι εξέφραζε την άποψη πολλών, όταν μίλησε για τα δύο μεγάλα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας που δυσχεραίνουν τη στρατολόγηση άξιων ανθρώπων στον ασφαλιστικό κλάδο και αυτά δεν είναι άλλα από την επιχειρηματικότητα και τις πωλήσεις.
Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των συμπολιτών μας, για λόγους που δεν εξαρτώνται από τον ασφαλιστικό κλάδο, πράγματι θεωρεί ακόμα ταμπού το να είναι κάποιος επιχειρηματίας, συνδέοντας το θολά στο μυαλό της με κάτι που βρίσκεται κοντά στη σφαίρα του ανέντιμου, ενώ για το επάγγελμα του πωλητή η επικρατούσα αντίληψη εξακολουθεί να μην είναι θετική. Όμως ο κ. Μαυρίκης αναφέρθηκε και σε ένα ακόμα ταμπού. Αυτό του να φροντίζουμε οι ίδιοι για την ασφάλεια του εαυτού μας. Φροντίδα που αφορά στην καλύτερη διατροφή, τις τακτικές επισκέψεις στον γιατρό, την προσεκτική οδήγηση του αυτοκινήτου μας. Πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, όμως δεν είναι. Πράγματα που εντάσσονται σε μια γενικότερη κουλτούρα, που λείπει από τους περισσότερους από εμάς, και δεν σχετίζεται με οικονομικό επίπεδο και κοινωνική μόρφωση. Κάτι, δηλαδή, που αφορά τον καθέναν μας και θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την αλλαγή ο καθένας από τον εαυτό του και την οικογένειά του.
- Ίσως για ορισμένους να είναι αυτονόητο, όμως εμείς θεωρούμε σημαντικό και άξιο λόγου το γεγονός ότι δόθηκε βήμα σε τρεις νέες κυρίες που πρόσφατα συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα της LIMRA. Έδωσαν έναν τόνο φρεσκάδας και αισιοδοξίας μιλώντας για τις εμπειρίες που αποκόμισαν και την πρακτική αξία των όσων διδάχτηκαν.
Άξιες οι κ.κ. Δήμητρα Δρακούλη, από την Επιθεώρηση Φουφόπουλου της Εθνικής Ασφαλιστικής, Ζωή Σταματούκου, από την Ευρωπαϊκή Πίστη, και Κατερίνα Δουδέση, από την Επιθεώρηση Κασκάνη της Εθνικής Ασφαλιστικής, όχι μόνο για την αφοσίωσή τους στην προσωπική και ομαδική βελτίωση μέσω της LIMRA αλλά και γιατί με τη στήριξη των εταιρειών τους μεταδίδουν τα σωστά μηνύματα σε όποιον ενδιαφέρεται να εξελιχθεί επαγγελματικά.
- Κανόνας τείνει να γίνει πλέον η απουσία της Εποπτείας από τις εκδηλώσεις του κλάδου. Η απουσία εκπροσώπου της εποπτικής αρχής και από την Ημερίδα της LIMRA τόνισε το πόσο μόνη της είναι δυστυχώς η αγορά και πόσο αδιάφορη είναι η ασφαλιστική δραστηριότητα για τον επόπτη.
Η σεμνή εμφάνιση και η παραμονή καθ’ όλη τη διάρκεια της Ημερίδας του παλαίμαχου κ. Ανδρέα Γεωργίου της Universal, μας δίδαξε ύφος και μάλιστα εξ αντιδιαστολής…! (πρώτος από αριστερά, στη φωτ. μαζί του η κα Jacqueline Lucas, Bernard Retali, Πρόεδρος, LIMRA Ευρώπης, Αφρικής & Μέσης Ανατολής, Patricia Ann Nelson, Operations Manager στα κεντρικά της Limra, και Μανώλης Κυριάκου.
Ο κ. Μιχάλης Μιχαηλίδης, Δ/νων Σύμβουλος της Prime Insurance, μας μετέφερε μια εικόνα – διαπίστωση που αφορά την Κύπρο. Η χείριστη και επώδυνη εμπειρία των Κυπρίων, οι οποίοι μέσα σε μια νύχτα έχασαν τα χρήματά τους από τις τράπεζες (μνημονιακή ανάγκη), όχι μόνο δεν έθιξε στη συνείδηση των καταναλωτών τις Τράπεζες, αλλά και δεν απέσπασε τις εντυπώσεις που θα περίμενε κανείς σε σύγκριση με τη στάση των Ασφαλιστικών Εταιρειών, οι οποίες συμπαραστάθηκαν και ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους καθ’ όλο το κρίσιμο διάστημα. Ο κ. Μιχαηλίδης απέδωσε ευθύνες για το οξύμωρο γεγονός στους ίδιους τους ασφαλιστές, διερωτώμενος: «Τι φταίει και δεν μπορούμε να αναδείξουμε τα αυτονόητα;»
Ακούσαμε και συμμεριζόμαστε τα θετικά σχόλια της παρουσίας και της συμμετοχής του κ. Χρήστου Γεωργακόπουλου, Δ/ντος Συμβούλου της Ευρωπαϊκής Πίστης, ο οποίος με ιδιαίτερο χιούμορ αντιπαρήλθε τις “αστοχίες” της συντονίστριας του πάνελ στο οποίο μετείχε.
Ο Δάσκαλος Μανώλης Κυριάκου (στο βήμα), συνεπικουρούμενος από τον Δημήτρη Γαβαλάκη και την πολύ έμπειρη βοηθό του, κα Ρούλα Τσεκουρλούκη, ευτύχησαν και στην ουσία και στις εντυπώσεις.
Χαρισματική υπήρξε και η “παρουσιάστρια” της εκδήλωσης, κα Εβίτα Λαμπαδιάρη, στενή συνεργάτιδα του κ. Κλέαρχου Πεφάνιου (δεξιά στη φωτ. μαζί με τους κ.κ. Π. Λελεδάκη και Δ. Γαβαλάκη).
Αισιοδοξία προσπάθησε να εμπνεύσει μέσα από την παρουσίαση που ετοίμασε για την επετειακή εκδήλωση της LIMRA η κα Jacqueline Lucas, Director of International Programs της LIMRA . Για την παρουσίαση που ετοίμασε για τους Έλληνες συναδέλφους της, είχε φροντίσει να βρει περιπτώσεις νέων Ελλήνων που, παρά τις αντιξοότητες της οικονομικής κρίσης, επιχειρούν, καινοτομούν και έχουν καταφέρει να στήσουν αξιοθαύμαστες δουλειές, καλύπτοντας νέες ανάγκες. Δεν θα σταθούμε στα συγκεκριμένα παραδείγματα της κας Jacqueline Lucas. Σίγουρα όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει τους συμπολίτες μας που διακρίνονται στον τομέα των start ups και ελπίζουμε ότι οι ασφαλιστές το κάνουν. Γιατί εκτός από τις ασφαλιστικές ανάγκες που υπάρχουν, η συναναστροφή και η συνεργασία με ανθρώπους που δημιουργούν σε καιρό ύφεσης είναι από μόνη της “ένεση” αισιοδοξίας και πηγή δημιουργικότητας και για τους ίδιους τους ασφαλιστές. Φυσικά, για να προσεγγίσει ο επαγγελματίας αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η προετοιμασία, το διάβασμα. Δεν είναι αρκετές οι προϊοντικές εκπαιδεύσεις των εταιρειών, οι οποίες είναι ωστόσο απαραίτητες. Χρειάζεται και προσωπική ενασχόληση του ασφαλιστή.
- Με αυτή τη σκέψη, ερχόμαστε στην τελευταία παρατήρηση από τη συμμετοχή μας στην επετειακή εκδήλωση των 100 χρόνων της LIMRA και είναι μια διαπίστωση που για πολλοστή φορά πρέπει να μας προβληματίσει. Η «Ασφαλιστική Αγορά» και με αυτή την αφορμή ήταν παρούσα, όχι μόνο ως χορηγός επικοινωνίας της προσπάθειας, αλλά και με τα εξειδικευμένα ασφαλιστικά βιβλία του βιβλιοπωλείου Financial Forum. Δεν ανήκουμε στην κατηγορία των ρομαντικών αφελών που ίσως πιστεύουν ότι μπορούν να πλουτίσουν από τη δραστηριότητα του βιβλιοπώλη, εδώ και 40 χρόνια όμως πιστεύουμε ότι η πρόσβαση στη γνώση είναι ουσιαστική, όταν παρέχεται από πολλούς δρόμους. Τον δρόμο των βιβλίων οι ασφαλιστές εξακολουθούν να μην τον περπατούν. Το συμπέρασμα προέκυψε και από αυτή την εκδήλωση των επαγγελματιών, εξηγεί πολλά για την εικόνα της αγοράς μας, αλλά δεν μας αποτρέπει από την προσπάθεια!
Καλή και δημιουργική συνέχεια στη LIMRA για τα επόμενα 100 χρόνια και ραντεβού τον Σεπτέμβρη στη Βαρκελώνη!
{gallery}EKDILOSEIS_2/EKDHLOSEIS-2016/Limra-synedrio-athens/limra-Athens-2{/gallery}