Editorial

Σχέδιο ασφαλιστικής κάλυψης σεισμού: η πρόταση (;) της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

Editorial, Οκτώβριος 2018

Στην 20ή Συνάντηση Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών στο Costa Navarino, η ασφαλιστική αγορά προσήλθε με την αυτολογοκριμένη πρότασή της για την ασφάλιση των κατοικιών από φυσικές καταστροφές, αλλά, έστω κι έτσι, μετά από 35 και πλέον χρόνια σχετικών συζητήσεων, για μια ακόμα φορά, δυστυχώς, μόνοι μας τα είπαμε και μόνοι μας τα ακούσαμε.

Δεν γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους η αρμόδια Επιτροπή Περιουσίας, η οποία είχε αναλάβει και το έργο εκπόνησης του σχεδίου, αποφάσισε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, να αλλάξει τον σχεδιασμό της.

Εξ όσων γνωρίζουμε, η πρόθεση ήταν να ανακοινωθεί συγκεκριμένη πρόταση της ασφαλιστικής αγοράς στην Πολιτεία για το σχήμα της μεταξύ τους συνεργασίας σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών από φυσικές καταστροφές.

Το γεγονός είναι ότι δεν προηγήθηκε καμία παρουσίαση σε εκπροσώπους της Πολιτείας, δεν κατατέθηκε επισήμως καμία πρόταση, απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, και φυσικά δεν υπήρχε απολύτως κανένας πολιτικός που να εκπροσωπεί την κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση στο ακροατήριο του συνεδρίου.

Όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο έγιναν κοινωνοί ειδικών σημείων μιας πρότασης της Επιτροπής, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, περιελάμβανε και άλλα πιο συγκεκριμένα στοιχεία, που ωστόσο κρίθηκε σωστότερο να μην ανακοινωθούν.

Τα σημεία που ανακοινώθηκαν αφορούν, μεταξύ άλλων, την ασφάλιση κατοικιών αρχικά για τον κίνδυνο σεισμού, με έναν απλό τρόπο υπολογισμού ασφαλισμένου ποσού.

Η πρόταση προβλέπει ένα σύστημα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών, ενώ επισημαίνεται ότι θα χρειαστούν ρυθμίσεις για τις τυχόν εξαιρέσεις (π.χ. για εξοχικές κατοικίες ή με κοινωνικά κριτήρια), καθώς και ειδικές διατάξεις για ιδιαίτερα αυξημένους κινδύνους.

Οι ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας δόθηκαν σχετικά με το πλαίσιο που εκπόνησε η Επιτροπή, δεν γνωρίζουμε εάν τελικά συγκεντρώθηκαν και κωδικοποιήθηκαν σε ένα πλήρες σχέδιο που θα περιοριστεί σε… εσωτερική κατανάλωση.

Ίσως σε παρόμοιο μήκος κύματος να ήταν και οι σκέψεις του βετεράνου ασφαλιστή, επί δεκαετίες κορυφαίου μεσίτη αντασφαλίσεων τουλάχιστον στον ελλαδικό χώρο, κ. Τζέραλντ Τέρνερ, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση των σχετικών παρουσιάσεων του πάνελ, δήλωσε:

«Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ της Πολιτείας και των ασφαλιστικών εταιρειών. Δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτε, εάν δεν είναι υποχρεωτικό».

Οι διακεκριμένοι μεσίτες αντασφαλίσεων, Carpenter Turner, Matrix Insurance Brokers και ΑΟN, ο ρόλος των οποίων ήταν να συμβουλεύσουν την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, και ο αρμόδιος εκπρόσωπός της, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών, κ. Ερρίκος Μοάτσος, πόσο αισιόδοξοι νιώθουν άραγε για την εξέλιξη της προσπάθειάς τους;

Ποιοι είναι οι λόγοι που ανάγκασαν την ασφαλιστική αγορά, μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων, να κάνει για μια ακόμα φορά πίσω, αναβάλλοντας (;) την προσέγγισή της στην Πολιτεία με συγκεκριμένες προτάσεις;

Από τις φυσικές καταστροφές, οι οποίες πλήττουν ολόκληρο τον πλανήτη εντονότερα και συχνότερα, ο σεισμός, όπως λένε οι επιστήμονες, είναι ο κίνδυνος που απειλεί, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, την Ελλάδα.

Οι ασφαλιστές είναι από τους λίγους που γνωρίζουν –θα λέγαμε ότι μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια– τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η επέλευση ενός μεγάλου σεισμού στην εθνική μας επικράτεια. Γνωρίζουν, προβλέπουν, ανησυχούν, αλλά μέχρι σήμερα δεν καταφέρνουν να αρθρώσουν τη συγκεκριμένη τους πρόταση στην Πολιτεία.

Κάποιοι, παρότι δεν είναι πολιτικοί, επικαλούνται φόβο για το πολιτικό κόστος και την πολιτική αντιπαράθεση.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που βρίσκουν τις λέξεις και τη διάθεση να τοποθετήσουν την ασφαλιστική αγορά εκτός αυτού του πολύ περιοριστικού κάδρου (βλ. εδώ).

Θα συντασσόμαστε πάντοτε με τους δεύτερους.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας