Πρόστιμα… πάνε κι έρχονται και η ασφαλιστική αγορά ζημιώνεται!
Με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά όχι με αντίστοιχη έκπληξη παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τις εντονότατες και απολύτως λογικές αντιδράσεις που προκαλεί η ενέργεια του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, να ακυρώσει διοικητικό πρόστιμο που είχε επιβληθεί από την αρμόδια αρχή του Υπουργείου του σε ασφαλιστική εταιρεία.
Θυμίζουμε ότι το πρόστιμο, ύψους €100.000, επιβλήθηκε στις 28 Μαΐου από τη Γενική Δ/νση Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μετά από καταγγελία ασφαλισμένης για αδικαιολόγητη αύξηση ασφαλίστρων. Στο σχετικό δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί σημειωνόταν ότι «Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ιεραρχεί ως υψηλής προτεραιότητας τη διαφάνεια στους όρους και στα κριτήρια αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων, προκειμένου να επιτρέπεται στον καταναλωτή να ελέγξει κάτω από ποιες προϋποθέσεις και σε ποια έκταση θα ακολουθήσει η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων του».
Και ερχόμαστε στο… σήμερα:Σύμφωνα με δημοσίευμα του κ. Κώστα Πουλακίδα στην εφημερίδα Η Αυγή, της 24ης Αυγούστου, ο Υπουργός αποδέχθηκε την ιεραρχική προσφυγή της ασφαλιστικής εταιρείας και ακύρωσε τη συγκεκριμένη επιβολή προστίμου.
Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για το σκεπτικό του κ. Γεωργιάδη, που τον οδήγησε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης. Υπάρχει, ωστόσο, η κατάθεση ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κ. Στέλιου Κούλογλου (είναι μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θέμα τη διαγραφή του εν λόγω προστίμου! Υπάρχουν, επίσης, σχετικές δηλώσεις βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζουν τον κ. Υπουργό ως «προστάτη ιδιωτικών συμφερόντων έναντι των συμφερόντων του δημοσίου και των δικαιωμάτων των καταναλωτών».
Για μια ακόμη φορά, οι ασφαλιστικές εταιρείες στιγματίζονται συλλήβδην –και μη θεωρηθεί υπερβολή! Θυμίζουμε πως και όταν ανακοινώθηκε το πρόστιμο, είχαμε σχολιάσει πόσο αρνητικά επιδρά στη φήμη ολόκληρης ανεξαιρέτως της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς αυτή η τακτική μη αναφοράς του ονόματος της εταιρείας, με την αιτιολογία ότι η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει. Καλώς ή κακώς, μια ολόκληρη αγορά στιγματίζεται από ανυποληψία και αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί το Υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς. Η ζημιά που γίνεται στη φήμη της αγοράς και κατά συνέπεια σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι πολλαπλάσια, με τις τελευταίες εξελίξεις.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν με όποιο μέσο διαθέτουν, κυρίως όμως με τη νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία τους, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, έργο το οποίο είναι δύσκολο και στόχος που απέχει ακόμα από το να επιτευχθεί. Στον διάλογο για τη συμμετοχή στο νέο ασφαλιστικό σύστημα, για τη δημιουργία ενός βιώσιμου σχήματος ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών, για τη σύμπραξη με το δημόσιο στον τομέα της υγείας, οι ασφαλιστές έρχονται πάντοτε αντιμέτωποι με τη δυσπιστία του κοινού και τις επιφυλάξεις του κάθε αρμόδιου υπουργού, που φοβάται το πολιτικό κόστος και αναβάλλει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που συχνά προεκλογικά εξαγγέλλονται.
Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει το παραπάνω, ενώ η απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων και κυρίως η απουσία οποιασδήποτε εξήγησης και αιτιολόγησης, ρίχνει νερό στον μύλο εκείνων που κατηγορούν την ιδιωτική ασφάλιση για αδιαφάνεια και κακές πρακτικές. Η αγορά ως σύνολο θα έπρεπε να αντιδρά σε τέτοια φαινόμενα. Περιστατικά σαν το τελευταίο, με την αναιτιολόγητη ακύρωση του προστίμου, δεν καταδεικνύουν μόνο την ανεπάρκεια και την αλαζονεία των “ενοίκων” του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αλλά υπογραμμίζουν και το γεγονός ότι η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα αδυνατεί να προασπίσει αποτελεσματικά το κύρος της.