Εταιρείες

Προς τα πού στρέφει την ασφάλιση ο Covid-19;

Ο  Covid-19 αναμφισβήτητα δοκιμάζει τις αντοχές και ανοχές καταναλωτών και εταιρειών και δημιουργεί νέα δεδομένα και τάσεις στην ασφάλιση παγκοσμίως. Οι διαπιστώσεις της εταιρείας αναλύσεων Global Data, με βάση τις έρευνες που διεξάγει σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι αποκαλυπτικές και ενδιαφέρουσες…

Θα οδηγήσει τους Αμερικανούς σε ιδιωτικά προγράμματα υγείας;

Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν μόνο την τρομακτική διαδικασία της απώλειας των θέσεων εργασίας τους αλλά και της ασφάλισης υγείας τους, καθώς αυτά τα δύο συχνά συνδέονται.

Η χώρα έχει γίνει το νέο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, έχοντας καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οι πολίτες δεν έχουν ένα εθνικό σύστημα υγείας για να αποταθούν, όπως οι άλλες χώρες, αλλά απαιτείται να διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας ή προπληρωμένες κάρτες υγείας, για να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

Σύμφωνα με την Έρευνα Global Banking and Payments της εταιρείας αναλύσεων GlobalData για το 2019, το 69% των Αμερικανών ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν σε ισχύ ασφάλιση υγείας το 2019. Στα άτομα ηλικίας 18-24 το ποσοστό αυτό κατέβαινε στο 55%.

Η πανδημία Covid-19 έχει δημιουργήσει κρίση στη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ. Το lockdown και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ σχεδόν 6,6 εκατ. πολίτες εγγράφηκαν στο ταμείο ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 28 Μαρτίου 2020. Τα επίπεδα ανεργίας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, με τον αριθμό των ατόμων που υποβάλλουν αιτήματα για επιδόματα ανεργίας να είναι σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερος από το προηγούμενο επίσης υψηλό επίπεδο του 1982.

Η ασφαλιστική αναλύτρια της GlobalData, κα Beatriz Benito, δήλωσε σχετικά: «Η πρακτική της σύνδεσης της ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης με την εργασία αφήνει τους ανθρώπους εκτεθειμένους όχι μόνο σε απώλεια εισοδήματος αλλά και στην προοπτική να μείνουν ανασφάλιστοι εάν χάσουν τη δουλειά τους».

Καθώς πολλοί χάνουν τη δουλειά τους, λιγότερα άτομα θα έχουν ασφάλιση υγείας ή θα μπορούν να έχουν ιατρική περίθαλψη. Δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που προσβάλλονται από τον Covid-19 χρειάζονται νοσηλεία και/ή εντατική περίθαλψη, το κόστος της ιατρικής θεραπείας θα είναι απαγορευτικό για πολλούς.

Η κα Benito κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι «μόλις ο κορωνοϊός τεθεί υπό έλεγχο, τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα διαμορφώσουν τη στάση των Αμερικανών έναντι της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας. Υπό την προϋπόθεση ότι ένα καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν έχει υιοθετηθεί στις ΗΠΑ, είναι πιθανό ότι περισσότεροι από ό,τι στο παρελθόν Αμερικανοί θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να έχουν ατομικά ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας».

Αύξηση των απαιτήσεων στις ασφαλίσεις ζωής, με τη Γαλλία να έχει πληγεί περισσότερο

H ασφάλιση ζωής είναι ένας τομέας στον οποίο οι ασφαλιστές είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν έναν τεράστιο αριθμό απαιτήσεων.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα της GlobalData, από τις πέντε χώρες (ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία Γερμανία, Γαλλία) που είχαν τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19, η Γαλλία έχει το υψηλότερο ποσοστό διείσδυσης στην ασφάλιση ζωής.

Πάνω από τους μισούς (57%) των Γάλλων ερωτηθέντων έχουν ασφάλιση ζωής, σε σύγκριση με το 38% των Γερμανών –το χαμηλότερο ποσοστό από τις πέντε χώρες. Αντίστοιχο ποσοστό διείσδυσης με τη Γαλλία έχει και η Κίνα, 57%.

Η ασφαλιστική αναλύτρια της GlobalData, κα Beatriz Benito, σχολιάζει: «Υπάρχει ένα συναίσθημα σύγχυσης μεταξύ των ανήσυχων ασφαλισμένων, που δεν κατανοούν πάντα την έκταση της κάλυψης που τους προσφέρει το συμβόλαιό τους.

»Θα υπάρξουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής τους παρέχει κάλυψη-προστασία σε περίπτωση θανάτου από Covid-19. Αυτό, η κάλυψη δηλαδή, θα συνέβαινε στα περισσότερα ασφαλιστήρια ζωής, υπό την προϋπόθεση ότι η αίτηση ασφάλισης ολοκληρώθηκε με ακρίβεια κατά την αγορά του προϊόντος. Ορισμένοι ασφαλιστές, ωστόσο, εισήγαγαν όρους στα συμβόλαιά τους που εξαιρούν την πανδημία μετά το ξέσπασμα του SARS το 2003 –αν και αυτό δεν είναι συνηθισμένο».

Όσον αφορά τις νέες ασφαλιστικές συμβάσεις, για τον μετριασμό των ζημιών, οι ασφαλιστές λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. Ορισμένοι έχουν συμπεριλάβει ερωτήσεις που αφορούν τα γνωστά συμπτώματα του Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του εάν το άτομο αντιμετωπίζει υψηλό πυρετό ή οποιεσδήποτε αναπνευστικές καταστάσεις, όπως δύσπνοια ή συνεχή βήχα. Εάν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα, η αίτηση ασφάλισης δεν προχωρά.

Η περίπτωση της Γερμανίας

Ειδικά για τη Γερμανία, η GlobalData αναμένει ότι ο κλάδος ασφάλισης ζωής και υγείας είναι εκείνος που θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος από τις απαιτήσεις που θα εγερθούν.

Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων, οι Ασφαλίσεις Ζωής και Γενικών στη Γερμανία αναμένεται να παρουσιάσουν βραδύτερη αύξηση των μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων τους μετά τον Covid-19, αλλά η απότομη αύξηση των απαιτήσεων στις ασφαλίσεις ζωής και υγείας θα οδηγήσει τους κλάδους αυτούς να παλεύουν για την κερδοφορία.

Η έρευνα της GlobalData για τον αντίκτυπο του Covid-19 δείχνει σχετικά με τη Γερμανία ότι συνολικά η ασφαλιστική αγορά στη χώρα προβλέπεται να αυξηθεί με μικτό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 1,9% έως το 2023, ο οποίος αναθεωρείται κάτω από το 2,7% που ήταν πριν από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Η κα Deblina Mitra, ασφαλιστική αναλύτρια της GlobalData, σχολιάζει: «Το μεγαλύτερο ζήτημα για τους Γερμανούς ασφαλιστές θα είναι η απότομη αύξηση των απαιτήσεων. Οι ασφαλιστές ζωής και υγείας αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις περισσότερες απαιτήσεις, ενώ οι ασφαλιστικές απαιτήσεις των Γενικών κλάδων εξαρτώνται από τη διατύπωση του συμβολαίου. Περίπου το 10% του πληθυσμού έχει ιδιωτική ασφάλιση υγείας, η οποία καλύπτει τα βασικά εκ του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να αναλάβουν όλη τη θεραπεία και τα σχετικά έξοδα που σχετίζονται με την ασθένεια».

Ωστόσο, οι ασφαλιστές δεν θα είναι σε θέση να αυξήσουν τα ασφάλιστρα για να αντισταθμίσουν τις ζημιές, καθώς οι καταναλωτές θα έχουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα μετά από μια πιθανή ύφεση. Ως εκ τούτου, η επιβραδυνόμενη ανάπτυξη των μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων τους ανησυχεί.

Η κα Mitra συνεχίζει: «Ένας τομέας όπου αναμένεται να αυξηθούν τα ασφάλιστρα είναι η κάλυψη της πανδημίας που δημιουργήθηκε. Λαμβάνοντας υπόψη τις όλο και αυξανόμενες ευέλικτες και προσωρινές μορφές εργασίας (gig economy), οι εξελίξεις που σχετίζονται με τις πανδημικές ασθένειες θα αποτελέσουν βασικό τομέα εστίασης. Οι δυνατότητες απομακρυσμένης πρόσβασης, όπως η παρακολούθηση βίντεο και οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής, αναμένεται να αποκτήσουν ευρύτερο ρόλο στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας».

Ευκαιρία για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να επεκταθούν στην ασφάλιση

Πολλές εταιρείες τηλεπικοινωνιών εστιάζουν πλέον στη διάθεση ασφαλιστικών προϊόντων, βλέποντας την πανδημία του Covid-19 όχι μόνο ως κρίση, αλλά και ως ευκαιρία να ωθήσουν τους χρήστες τους να εξερευνήσουν τις διαθέσιμες υπηρεσίες τους –και, ως επακόλουθο να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους, να προσδώσουν αξία στους πελάτες τους και να αυξήσουν τις διασταυρούμενες πωλήσεις.

«Πολλές εταιρείες τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιούν ήδη τα ασφαλιστικά προϊόντα ως έναν τρόπο δημιουργίας νέων εσόδων, ανάπτυξης των σχέσεων με τους πελάτες τους και για να διαφοροποιηθούν πέρα από τη βασική τους δραστηριότητα», σχολιάζει η αναλύτρια της GlobalData, κα Natasha Rybak,

Η AIS στην Ταϊλάνδη, για παράδειγμα, συνεργάστηκε με την Prudential για να προσφέρει δωρεάν ασφάλιση υγείας και ζωής Covid-19 σε όλους τους πελάτες της. Η Beeline της Ρωσίας επέτρεψε την online αγορά συμβολαίων Covid-19 από την Alfa Insurance και η Ufone Pakistan ξεκίνησε την ιατρική ασφάλιση USehat με τον συνεργάτη της MicroEnsure για γενικά ιατρικά έξοδα. Επίσης στην Ταϊλάνδη, η dtac έχει επεκτείνει τις υπάρχουσες ασφαλιστικές της προτάσεις με νέες που αφορούν τον Covid-19 και είναι ειδικά διαθέσιμες σε πελάτες κινητής τηλεφωνίας με κάρτα ή σύνδεση που αγοράζουν επιπλέον δεδομένα.

«Για όσες ασφαλιστικές διαθέτουν ήδη προϊόντα τους σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών, είναι απολύτως λογικό να επεκτείνουν, εάν είναι δυνατόν, τις καλύψεις τους με συγκεκριμένες επιλογές που αφορούν τον Covid-19. Αυτό, αντιστρόφως, ανοίγει τον δρόμο και στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να διαθέσουν αυτά τα νέα ασφαλιστικά προϊόντα», επισημαίνει η κα Rybak.

Η πρόταση αξίας για τις ασφαλιστικές είναι απλή: βολική, δυνητικά με χρέωση του παρόχου ή απλά δωρεάν, αλλά και για τους καταναλωτές σε ορισμένες περιοχές, επίσης είναι μια απλή, γρήγορη και χωρίς προβλήματα εναλλακτική λύση για την απόκτηση μιας κρίσιμης ασφαλιστικής κάλυψης.

«Ο COVID-19 έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για τις ασφαλιστικές, ειδικά για ασφάλιση υγείας, αλλά και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα πετύχουν επίσης ευρύτερα ανοίγματα στον ασφαλιστικό τομέα που μπορούν να αξιοποιηθούν για μακροπρόθεσμη διαφοροποίηση», επισημαίνει η κα Rybak.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας