Άρθρα
IDD: Υπό διαπραγμάτευση Προμήθειες & Σπουδαίος λόγος
Προμήθειες και σπουδαίος λόγος αποτελούν αντικείμενα διαπραγμάτευσης στον νέο νόμο για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση (IDD)
Ολοκλήρωσε τις εργασίες της η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που συστάθηκε για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ (IDD) στην εθνική νομοθεσία. Αναμένεται η υπογραφή του σχεδίου που θα υποβληθεί στον Υπουργό Οικονομικών, έτσι ώστε να ξεκινήσει προσεχώς το επόμενο στάδιο, αυτό της δημόσιας διαβούλευσης.
Στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Εποπτικής Αρχής, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, του Υπουργείου Οικονομικών και των Διαμεσολαβούντων, απ’ ό,τι μαθαίνουμε έγινε ενδελεχής και ουσιαστική δουλειά, σε κλίμα καλής συνεργασίας, καθώς δύο νόμοι θα καταργηθούν και στον νέο που θα εισηγηθεί, οι ενδιαφερόμενες πλευρές, δηλαδή ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβούντες, ήθελαν να ρυθμίσουν ζητήματα στα οποία είναι γνωστό ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες και διεκδικήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο κυριότερο ζήτημα που και στο παρελθόν έχει προκαλέσει έντονες διαφωνίες, αυτό της καταγγελίας των συμβάσεων των διαμεσολαβούντων με τις εταιρείες για σπουδαίο λόγο, φαίνεται ότι επικρατεί η άποψη των πρώτων, δηλαδή να οριστεί ως σπουδαίος λόγος αποκλειστικά ό,τι εντάσσεται στο πλαίσιο της ποινικά κολάσιμης πράξης. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, ωστόσο, εξακολουθούν να διεκδικούν να προστεθεί στους σπουδαίους λόγους και η παραβίαση του όρου αποκλειστικότητας, εφόσον αυτός υπάρχει στη σύμβαση μεταξύ εταιρείας και διαμεσολαβούντα.
Σχετικά με τον όρο αποκλειστικότητας, εκτός από την όποια άλλη κριτική έχει κατά καιρούς ασκηθεί, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παραπέμπει σε μάλλον ξεπερασμένα μοντέλα συνεργασίας για την ασφαλιστική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, «σπουδαίος λόγος» θεωρούνται όλοι οι όροι των συμβάσεων.
Δύο ακόμα σημεία στα οποία επέμειναν οι διαμεσολαβούντες και φαίνεται πως θα ενσωματωθούν στο νέο νόμο είναι, αφενός, η υποχρεωτική παροχή Συμβουλής σε όλους τους κλάδους ασφάλισης και, αφετέρου, η υποχρεωτική εγγραφή στα μητρώα του ΓΕΜΥ όλων των προσώπων που παρέχουν ασφαλιστική συμβουλή (τραπεζικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι εταιρειών, κ.λπ.).
Αναφορικά με το θέμα των προμηθειών, η πλευρά των διαμεσολαβούντων φαίνεται πως διεκδίκησε και πέτυχε την καταβολή τους για τέσσερα χρόνια στους κληρονόμους σε περίπτωση θανάτου τους, αλλά και τη συνέχιση της καταβολής τους σε περίπτωση ΜΟΑ ή συνταξιοδότησης. Οι διαμεσολαβούντες διεκδικούν, επίσης, και μένει να δούμε αν το αίτημά τους θα γίνει δεκτό, την καταβολή προμηθειών σε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησής τους, καθώς και την καταβολή τους στους κληρονόμους σε περίπτωση θανάτου τους στην περίοδο συνταξιοδότησής τους.