Πώς θα επηρεάσει τον ασφαλιστικό κλάδο ο COVID-19
Προκαταρκτική εκτίμηση του Insurance Information Institute’s Triple-I για τον τρόπο με τον οποίο ο κορωνοϊός COVID-19 μπορεί να επηρεάσει διαφορετικούς κλάδους ασφάλισης
Ο αντίκτυπος του COVID-19 στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον ασφαλιστικό κλάδο πιθανόν να είναι βαθύτερος και ευρύτερος από ό,τι πιστεύουμε σήμερα και θα μπορούσε να διαρκέσει πέρα και από το τρίτο τρίμηνο του έτους, εκτιμά το Insurance Information Institute (III).
Στις 11 Μαρτίου, ο πίνακας ελέγχου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) ανέφερε 118.381 περιπτώσεις COVID-19 και 4.292 θανάτους, σε 114 χώρες. Οι εκθέσεις της Οργάνωσης για την κατάσταση δείχνουν ότι ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων εκτός της Κίνας επιταχύνεται.
Ο COVID-19 είναι μια πανδημία και η περίοδος αιχμής της λοίμωξης ξεκίνησε στο δυτικό ημισφαίριο την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Στο νότιο ημισφαίριο, η πτώση των θερμοκρασιών από τον Μάιο θα επιδεινώσει την κατάσταση. Σε όλο τον κόσμο, η έναρξη της αθλητικής περιόδου και των μαζικών συγκεντρώσεων πιθανότατα είτε θα επεκτείνει είτε θα επιταχύνει την εξάπλωση μέχρι τον Απρίλιο και τον Μάιο, σημειώνει ο συντάκτης του ΙΙΙ.
Ο COVID-19 χρειάστηκε λιγότερο από έναν μήνα για να μολύνει 8.000 –τον συνολικό αριθμό περιπτώσεων κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της επιδημίας SARS το 2003. Με βάση τους θανάτους και τις λοιμώξεις που αναφέρθηκαν στο ταμπλό του ΠΟΥ ως τις 3 Μαρτίου, το ποσοστό θνησιμότητας από τον COVID-19 είναι 3,4%, σημαντικά χαμηλότερο από το 7% του SARS. Λόγω δυναμικών παραγόντων, όπως οι μεταβολές των δημογραφικών στοιχείων σε παγκόσμιο επίπεδο, τα εμπορικά ήθη και τα πρότυπα αναφοράς, οι εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας δεν χρησιμοποιούν τον SARS ως σημείο αναφοράς για την πρόβλεψη της εξάπλωσης του COVID-19. Τούτου λεχθέντος, μια ανασκόπηση των τρεχουσών προβλέψεων από αξιόπιστες πηγές παρέχει εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 400.000 έως 4.000.000 περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο μέχρι τη στιγμή που ο COVID-19 θα πλησιάζει στο τέλος του.
Η αίσθηση που υπάρχει σήμερα μεταξύ των οικονομολόγων και των κεντρικών τραπεζών είναι ότι ο COVID-19 θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμη (Q1 / Q2) μείωση της παγκόσμιας αύξησης του ΑΕΠ. Τον Φεβρουάριο, το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψη ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2020 κατά 0,4%, από 6,0% σε 5,6%, και την πρόβλεψή του για τον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 κατά 0,1%, από 3,3% σε 3,2%. Οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξοι, με εκτιμήσεις για μείωση κατά 0,2% της παγκόσμιας αύξησης του ΑΕΠ το 2020, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης επιβράδυνσης της ανάπτυξης του ΑΕΠ εκτός της Κίνας. Με βάση το μοντέλο του Ινστιτούτου, η καλύτερη εκτίμηση είναι μια μέση πρόβλεψη, με μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% το 2020 και το 2021.
Με βάση την πληροφόρηση που λαμβάνει το Ινστιτούτο από στελέχη εταιρειών των Η.Π.Α., η συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη και ευρύτερη από ό,τι πιστεύουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Για παράδειγμα, τα τρέχοντα αεροπορικά φορτία από την Κίνα βρίσκονται φέτος στη μισή τους χωρητικότητα, ενώ οι παραγγελίες από τους πωλητές λιανικής τον Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 15% στη Βόρεια Αμερική, κατά 30% στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και κατά 85% στην Κίνα. Εάν οι εκτιμήσεις αυτές διευρυνθούν περαιτέρω, η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 θα μπορούσε να επιβραδυνθεί κατά 1%, από 3,3% σε 2,3%, καθιστώντας απίθανη την ανάκαμψη το 2021. Ακόμη και σε βέλτιστα σενάρια, ο αντίκτυπος του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία είναι απίθανο να μετριασθεί από τη δημοσιονομική ή νομισματική πολιτική.
Οι προβλέψεις για την ασφαλιστική αγορά παγκοσμίως
Στην ανάλυση του Triple-I, οι αυξήσεις των απαιτήσεων αποζημίωσης για συγκεκριμένους κλάδους ασφάλισης ενδέχεται να είναι αρκετά σημαντικές, ώστε να επηρεάσουν τις γενικές τάσεις της βιομηχανίας, αν και όχι στο εύρος των απαιτήσεων από φυσικές καταστροφές το 2017. Ενώ η κερδοφορία μπορεί να μειωθεί φέτος, οι αυξήσεις των ασφαλίστρων το 2020 και μετά θα αντισταθμίσουν τις βραχυπρόθεσμες μειώσεις ρευστότητας. Ο κλάδος παραμένει καλά κεφαλαιοποιημένος και οι ανησυχίες σχετικά με τη φερεγγυότητα είναι χαμηλές. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης είναι κατά κανόνα μεγάλοι φορείς με σημαντική κεφαλαιακή βάση, ιδιαίτερα στις Η.Π.Α., και οι κυβερνήσεις έχουν συμφέρον να παράσχουν σταθεροποιητικά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους εργαζόμενους, τις εταιρείες και τους φορείς. Παρακάτω είναι η προκαταρκτική εκτίμηση του Triple-I για τον τρόπο με τον οποίο ο ιός μπορεί να επηρεάσει διαφορετικούς κλάδους ασφάλισης, με βάση το σενάριο μέσης παγκόσμιας ανάπτυξης του 2,9% που συζητήθηκε παραπάνω.
Σημαντικές επιπτώσεις
Υγεία: Ο μεγαλύτερος και άμεσος αντίκτυπος θα είναι στους ασφαλιστές υγείας, λόγω της αύξησης της ανάγκης νοσηλείας και της ανόδου των τιμών σε υπηρεσίες, εξοπλισμό και φάρμακα που θα είναι σε έλλειψη (παράδειγμα: Ιταλία). Ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας και τη σχετική συμμετοχή του κράτους και των ιδιωτικών ασφαλιστικών. Οι φορείς που παρέχουν συμπληρωματική κάλυψη υγείας, πέραν της υγειονομικής περίθαλψης που παρέχεται από το κράτος, θα δυσκολευτούν λιγότερο, ενώ εκείνοι που παρέχουν πρωτογενή κάλυψη, ειδικά με μεγάλη έκθεση στους ηλικιωμένους, θα πιεστούν.
Αποζημίωση εργαζομένων: Το μεγαλύτερο βάρος θα επωμιστούν οι ασφαλιστές που παρέχουν κάλυψη αποζημίωσης των εργαζομένων στις πρώτες βοήθειες (νοσοκομεία, αστυνομία, πυροσβεστική) και στους εργαζόμενους σε τομείς υψηλού κινδύνου (ψυχαγωγία, κατασκευές, μεταφορές και λιανική πώληση). Αυτό θα μετριαστεί από το σχετικό μερίδιο συμμετοχής του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η έκταση των κρατικών ενεργειών, όπως η καραντίνα, η διακοπή δραστηριοτήτων ή η χρήση των υπαλλήλων της δημόσιας ασφάλειας ως πρώτων ανταποκριτών, θα μείωνε την κλίμακα των αυξήσεων των απαιτήσεων αποζημιώσεων.
Μέτριες επιπτώσεις
Ζωή: Ο κύριος αντίκτυπος στους ασφαλιστές ζωής είναι επικεντρωμένος στον κίνδυνο θνησιμότητας. Η έκθεση για αυτούς τους ασφαλιστές θα εξαρτηθεί από το πώς το ποσοστό θνησιμότητας του Covid-19 επηρεάζει τα υποσύνολα δημογραφικών στοιχείων και την έκθεση του κάθε ασφαλιστή σε αυτές τις ομάδες. Μέχρι στιγμής, η μόλυνση και το ποσοστό θνησιμότητας του COVID-19 ήταν υψηλότερο μεταξύ των ηλικιωμένων και εκείνων με προϋπάρχουσες ασθένειες, αλλά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασφαλιστές ζωής τείνουν να χρησιμοποιούν σημαντική αντασφάλιση, μειώνοντας την έκθεσή τους και μεταφέροντάς την σε πολύ καλά κεφαλαιοποιημένους παγκόσμιους αντασφαλιστές.
Γενική ευθύνη: Οι ασφαλιστές που παρέχουν γενική αστική ευθύνη και κάλυψη διευθυντών και στελεχών (D&O), όχι μόνο για τους τομείς της φαρμακευτικής και της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και για εκείνους με μεγάλο εργατικό δυναμικό σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν, όπως η ψυχαγωγία, η μεταποίηση, οι μεταφορές και το λιανικό εμπόριο, θα δουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις των απαιτήσεων αποζημιώσεων. Η έκταση οποιασδήποτε αύξησης θα διαμορφωθεί από το πόσο ευνοϊκό είναι το νομικό σύστημα της χώρας σε δικαστικές αγωγές, με τους ασφαλιστές των ΗΠΑ να έχουν υψηλότερα ανοίγματα από τους διεθνείς ομολόγους τους. Για να μειωθεί η έκθεσή τους και να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με όσα επιτάσσουν τα ασφαλιστήριά τους, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσαρμογής των οδηγιών του WHO στο δικό τους προφίλ κινδύνου, για παράδειγμα στον τύπο των επιχειρήσεών τους και τις μετακινήσεις των υπαλλήλων τους.
Μικρές επιπτώσεις
Αλυσίδα εφοδιασμού: Οι ασφαλιστές που παρέχουν κάλυψη της αλυσίδας εφοδιασμού, όπως η διακοπή εργασιών, ο πολιτικός κίνδυνος και η χρηματοδότηση του εμπορίου, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αύξηση της συχνότητας των γεγονότων, αλλά ο βαθμός στον οποίο αυτό θα μεταφραστεί σε υψηλότερες απαιτήσεις είναι αβέβαιος. Για τα δύο πρώτα, τα ασφαλιστήρια έχουν γενικά σημαντικές περιόδους αναμονής και απαλλαγές, έτσι ώστε η κάλυψη να ενεργοποιείται συνήθως μόνο σε χειρότερα σενάρια πανδημίας. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση εμπορικής δραστηριότητας, τα ασφάλιστρα βασίζονται συνήθως στην προκαθορισμένη ικανότητα κάλυψης και ως εκ τούτου είναι απίθανο να επηρεαστούν το 2020, ενώ οποιαδήποτε αύξηση των απαιτήσεων θα μετριαζόταν πιθανότατα από τα ευέλικτα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των υποκείμενων συναλλαγών.
Αυτοκίνητα: Οι ασφαλιστές που παρέχουν ασφάλιση αυτοκινήτων σε όλους τους τύπους οχημάτων, είναι πιθανό να παρατηρήσουν λιγότερες απαιτήσεις λόγω της μείωσης των μετακινήσεων που συνδέεται με τη χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα.
Πηγή: Insurance Information Institute’s (Triple-I) Global Macro and Insurance Outlook